Smart Industry
Simulacija proizvodnje

Uz ‘digitalne blizance’ strojeve je moguće testirati i prije nego što se izrade

EcoStruxure Machine Expert Twin omogućuje virtualno dizajniranje strojeva.

PD VL native tim
14. srpanj 2022. u 21:59

Da je vrijeme novac čuli smo već bezbroj puta, a tom rečenicom može se opisati i cijela industrija proizvodnje. Kada je riječ o proizvođačima strojeva, jedan od najgorih scenarija je da stroj bude gotov i pušten u rad, ali da ne doprinosi u mjeri u kojoj je to predviđeno. Time se smanjuje efikasnost same proizvodnje, a u pitanje se dovodi i realizacija postavljenih ciljeva. Na koncu, nezadovoljstvo kupaca će biti neosporno, a reputacija proizvođača narušena.

Bez prototipa i testiranja

To je scenarij koji se pod svaku cijenu želi izbjeći, stoga je idealno u proizvodnji koristiti softvere za upravljanje životnim ciklusom stroja, koji omogućuju sve od virtualnog dizajna stroja pa do puštanja u rad, prije nego što je zapravo izgrađen. Tako je smanjena mogućnost pogrešaka, a promjene se mogu unositi u stvarnom vremenu, što dugoročno može biti samo isplativo. U nečemu takvom može pomoći tehnologija digitalnih blizanaca (uvriježen engleski termin “Digital Twin”), koja u kontekstu pametne industrije doživljava svoj procvat. S takvom tehnologijom smanjena je na minimum izrada skupih prototipa i gubljenja novaca na testiranja. Digitalni blizanci nude mogućnost simulacije koja omogućuje da prije, no što proizvodnja zaživi možemo vidjeti na koje probleme možemo naići tijekom procesa proizvodnje, možemo vidjeti operativne greške te kako optimizirati poslovanje da troši resurse na održiv način.

Jedan takav softver pripremila je korporacija Schneider Electrica, a zove se EcoStruxure Machine Expert Twin, zasnovan je na tehnologiji digitalnih blizanaca i omogućuju proizvođačima opreme virtualno dizajniranje strojeva koje kroz simulaciju mogu pustiti u pogon i prije, nego što ih se stvarno izgradi. Baš onako kako smo spomenuli kada smo pokušali opisati idealan softver, a ono što ovaj čini posebnim je i njegovo intuitivno okruženje koje uključuje mehatroničke drag-and-drop komponente, VR/AR sučelja te brojne aplikacije, a sve to omogućuje paralelni inženjering na mehaničkim, električnim i upravljačkim sustavima. Iako sve zvuči kao zabavna igra, riječ je softveru koji je toliko moćan da kupcima omogućuje 60 posto manje vremena utrošenog na puštanje stroja u pogon, do 50 posto brže vrijeme izlaska na tržište s gotovim proizvodom te do 20 posto ušteda na troškovima testiranja kvalitete prije i tijekom puštanja u rad. Softver prati cijeli životni ciklus stroja ili robota, od osmišljavanja koncepta i njegova dizajna, do produkcije, stavljanja u funkciju te kontinuiranog praćenja rada, ali i održavanja. Proizvođači opreme svoje dizajnerske ideje pretvaraju u realistične prodajne animacije što im pomaže ispravno vizualizirati krajnji proizvod. Osim detaljnog dizajna, uz EcoStruxure Machine Expert Twin, proizvođači kroz simulaciju mogu testirati prototipove, pa čak i pustiti sam stroj u pogon i prije no što ga se stvarno izgradi.

Lakše održavanje i nadogradnja

Zahvaljujući tomu, proizvođači strojeva (OEM, Original Equipment Manufactureres) mogu značajno skratiti rokove razvoja, testiranja, provjere rizika i kvalitete stroja, te time ubrzati vrijeme izlaska na tržište. Još jedan od načina kako mogu djelovati efikasno je kroz edukacije operatera koje se sad mogu u potpunosti virtualno provoditi, što dodatno smanjuje vrijeme čekanja na isporuku stroja. Uz EcoStruxure Machine Expert Twin osiguravamo kvalitetniju izradu strojeva i robota olakšavamo svako daljnje održavanje i servisiranje, kao i buduće modifikacije i nadogradnje.

50 posto

brže je vrijeme izlaska na tržište s gotovim proizvodom

“Uz softvere bazirane na tehnologiji digitalnih blizanaca stvaramo put sasvim novom dizajnu strojeva čija je proizvodnja agilnija, a performanse značajno povećane”, rekao je direktor prodaje za industriju i komercijalno zgradarstvo iz kompanije Schneider Electric Tomislav Ščrbak. Pametna proizvodnja omogućuje veću produktivnost i fleksibilnost, a kako dodaje Ščrbak, uz softver kao što je EcoStruxure Machine Expert Twin zakoračili smo u budućnost proizvodnje u kojoj prizvođači strojeva (OEM) mogu brže izlaziti na tržište uz puno manji rizik od kvarova i sa strojevima koji su u potpunosti prilagođeni svrsi. Kako saznajemo iz Schneider Electrica, kupci imaju tendenciju brzo isporučivati strojeve, međutim situacija kakva je vladala prije penetracije spomenutog softvera, od proizvođača je zahtijevala da veliku pozornost obrate na identificiranje problema i kvarova. Ako se vodimo onom s početka, gdje kažemo da je vrijeme novac, onda nam je jasno kuda takav pristup vodi. “Uz EcoStruxure Machine Expert Twin ne moramo više čekati da izgradimo stroj da bi ga testirali, već čitavu analitiku, ali i dizajn obavljamo kroz simulacije. Dodatno, za testiranje nam nije potreban nikakav stroj, već sve radimo kroz PLC (eng. Programmable Logic Controller)”, zaključio je direktor prodaje za industriju i komercijalno zgradarstvo iz kompanije Schneider Electric Tomislav Ščrbak.

Sadržaj omogućio Schneider Electric

New Report

Close