Ušteđenih 1,56 Gwh energije u tvornici cementa potaklo još veće ambicije Nexea

Autor: Suzana Varošanec , 17. listopad 2023. u 12:32
Ivan Ergović na čelu je grupacije unutar koje djeluje i tvornica cementa, Foto: Igor Šoban / Pixsell

Regionalni lider u području građevinskog materijala želi instalirati fotonapon na sve krovove pogona.

Vodeći regionalni proizvođač građevinskog materijala Nexe Grupa svoju opredijeljenost ka održivom poslovanju već poslovično potvrđuje kroz brojne projekte iz područja energetske i zelene tranzicije. Te su aktivnosti osobito podcrtane lani, Strategijom za razdoblje 2022. – 2030. koju je Nexe tada usvojio, pa u nizu takvih potvrda sad Grupa bilježi novi iskorak. To je uspješnica projekta EnU-2 “Energetska obnova i obnovljivi izvori energije (OIE) u tvornici cementa Nexe d.d.”, kojim njihova najveća članica zahvaljujući ulaganjima štedi energiju i smanjuje CO2 emisije.

Slijede novi projekti

Ukupna godišnja ušteda energije iznosi 1,56 Gwh, odnosno 64,73% na razini dijelova projektne cjeline u odnosu na isporučenu energiju prije provedbe projekta. Što se količine obnovljive energije u konačnoj potrošnji tiče, i ona se povećava za daljnjih 917 Mwh. Projekt EnU-2 vrijedan je 3,3 milijuna eura, od čega odobrena potpora iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 1,31 milijuna eura, a u okviru natječaja “Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama”. Istovremeno predstavlja i dio sveobuhvatnih aktivnosti i planova iz područja energetske učinkovitosti i OIE ove grupacije kojima je fokus na sve krovove pogona instalirati fotonapon. No, sudeći prema neslužbenim najavama, plan je već korigiran, pa kako ambicije izgleda rastu, mogu se očekivati novi projekti iz navedenog područja.

Projekt vrijedan 3,3 mil. eura

Projekt EnU-2 vrijedan je 3,3 milijuna eura, od čega odobrena potpora iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 1,31 milijuna eura

Inače, ta druga po veličini tvornica cementa u Hrvatskoj, a vodeća tvrtka u proizvodnji, prijevozu i ugradnji svježeg betona u RH, ujedno i okosnica grupacije unutar koje posluje čak 15 tvrtki s 1800 zaposlenika u tri zemlje, prepoznata je po realizaciji niza projekata u segmentu energetske učinkovitosti, primjene alternativnih goriva i sirovina te OIE, uz istovremeni razvoj niskougljičnih proizvoda. Ukupna vrijednost svih projekata energetske učinkovitosti i OIE ove grupacije od 2018. do kraja 2022. iznosila je 17 milijuna eura, dok je potpora iznosila 7,7 milijuna eura, te je u navedeni iznos uključen i okončani projekt u našičkoj cementari Nexe za koji je prošli tjedan održana završna konferencija. Zahvaljujući tom projektu bilježe se brojni pozitivni učinci kako proizvodnog pogona, tako i zgrada: zgradama koje su obuhvaćene energetskom obnovom omogućen je prijelaz u viši energetski razred, zatim u proizvodnom pogonu provedene su aktivnosti uvođenja učinkovitijih elektromotornih pogona na sušari sirovine, a tu su i tehnološke mjere koje rezultiraju smanjenjem utroška energije, kao i revitalizacijom električnih instalacija.

Zamjena rasvjete

Zamijenili su cjelokupnu vanjsku rasvjetu postrojenja te rasvjetu u hali paletizacije i uveli pametna brojila i uređaje za detaljnije praćenje potrošnje energije. Postavljani su i novi sustavi za proizvodnju električne energije iz energije sunca – izgradnja integrirane sunčane elektrane na krovu depoa sirovine. Provedene su i aktivnosti obnove toplinske izolacije ovojnica zgrada, a pored sustava grijanja i hlađenja s dizalicama topline zrak-voda i ugradnje ventilokonvektora ističu se i mjere korištenja OIE postavljanjem novih sustava za proizvodnju električne energije iz energije sunca na krovu zgrade središnje upravljačke prostorije i laboratorija.

Projekte energetske učinkovitost i OIE koji su trenutačno u tijeku u ovoj grupaciji provode se i u vinkovačkoj tvrtki Dilj pod imenom “Povećanje energetske učinkovitosti i promicanje energije iz OIE u proizvodnim pogonima – Pogon Dilja i Pogon Našice” te u tvrtki IGMA u Koprivnici, naziva “Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje OIE OPA Keter”.

Komentirajte prvi

New Report

Close