Usko grlo: Pojavio se novi veliki problem s cjepivom protiv koronavirusa

Autor: Poslovni.hr , 29. svibanj 2020. u 12:55
FOTO: GettyImages

Proizvođači lijekova već testiraju gotovo desetak mogućih kandidata za cjepivo protiv novog koronavirusa, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Izazovi u proizvodnji i nastojanja vlada da osiguraju opskrbu za svoje građane otežat će isporuku cjepiva za Covid 19 nakon što bude razvijeno, upozorili su čelnici farmaceutske industrije.

Proizvođači lijekova već testiraju gotovo desetak mogućih kandidata za cjepivo protiv novog koronavirusa, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

AstraZeneca nada se da će ga plasirati na tržište do kraja godine, prema riječima izvršnog direktora Pascal Soriota na internetskoj konferenciji za novinare u Ženevi koju je u četvrtak organizirala Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača i udruga (IFPMA).

Pfizerovo cjepivo moglo bi biti spremno do listopada, “budu li nam zvijezde sklone”, kazao je izvršni direktor američke tvrtke Albert Bourla.

Za suzbijanje Covida-19 bit će potrebno do 15 milijardi doza, tri puta više od trenutne globalne godišnje proizvodnje cjepiva, isključujući cjepiva za gripu, navodi IFPMA.

Farmaceutska industrija može proizvesti vrlo velike količine cjepiva, ali suočena je s doslovnim uskim grlom kada je u pitanju pakiranje.

“Na svijetu nema dovoljno bočica”, objasnio je Soriot iz AstraZenece.

Farmaceutski čelnici jasno su rekli da ne planiraju dijeliti patente ni proizvodne kapacitete ali spremni su surađivati na punjenju bočica kako bi podmirili potražnju.

Bourla iz Pfizera upozorio je također da bi plan industrije da cjepiva u jednakoj mjeri isporučuje siromašnim i bogatim zemljama mogao naići na političke prepreke.

Vlade će “maksimalno iskoristiti utjecaj kojim raspolažu” kako bi osigurale opskrbu za svoje građane. “Bojim se da ćemo se naći između dvije vatre”, istaknuo je čelnik američke kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close