Uprava Studenca uvjerava: Ne razmatramo strukturna otpuštanja u našoj mreži prodavaonica

Autor: Marina Biluš , 31. ožujak 2020. u 13:23
FOTO: Press

Ekskluzivno: Vodstvo trgovačkog lanca odgovorilo nam je na ključna pitanja vezana za upravljanje ljudskim potencijalima i vijestima o otpuštanjima usred korona krize

Kako je Poslovni dnevnik danas i najavio, objavljujemo odgovore trgovačkog lanca Studenac na naš upit koji smo im uputili 29. ožujka kako bismo razjasnili situaciju vezanu za neproduljivanje ugovora o radu djelatnicima njihovih prodavaonica na Braču, ali i kako bismo dobili odgovore na ključna pitanja: sprema li se brački scenarij i drugim mjestima na obali, jesu li od Vlade RH zatražili neku od mjera donesenih za ublažavanje posljedica epidemije Covid-19 gospodarstvu, te zašto su se za ovakve manevre odlučili unatoč činjenici da pripadaju sektoru koji unatoč kriznom režimu poslovanja u Hrvatskoj i dalje nesmetano posluje. Odgovore i pitanja prenosimo u izvornom obliku:

1. Načelnici otoka Brača obratili su vam se javnim apelom moleći vas da preispitate odluku o otpuštanju većeg broja radnika, spominje se da je bez posla u vašim trgovinama ostalo ili će to uskoro biti slučaj sa 16 djelatnika na Braču. Možete li pojasniti o čemu se radi, je li riječ o izvanrednim otkazivanjima ugovora o radu ili pak o neprodužavanju njihovih ugovora i o kolikom broju djelatnika je točno riječ?

Niti jedan zaposlenik Studenaca na otoku Braču nije otpušten nastavno na trenutnu situaciju s koronavirusom. Za sedmero djelatnika Studenac trgovina na Braču nisu produženi ugovori o radu budući da, temeljem prethodno dogovorenih uvjeta s tim djelatnicima, regularno ističu 31. ožujka. Ostalih 148 djelatnika Studenca na Braču i dalje radi na svojim radnim mjestima. U potpunosti poštujemo sve naše ugovorne obveze sa svim zaposlenicima Studenca.

2. Jeste li razmotrili apel lokalnih vlasti?

Pažljivo smo razmotrili apel lokalnih vlasti za kojeg smo nažalost saznali s portala kada je objavljen u subotu, 28. ožujka. Načelnici općina otoka Brača koji su potpisali otvoreno pismo nisu bili upoznati s okolnostima vezanim uz regularni istek ugovora sedmero zaposlenih u Studencu na Braču, o čemu smo ih pismeno obavijestili u nedjelju, 29. ožujka. Uvijek smo spremni na dijalog, a posebno s predstavnicima lokalne samouprave s kojima inače imamo vrlo korektne odnose.

3. Zašto se Studenac odlučio na ovaj potez u trenutku kada trgovinama korona krizi unatoč nije onemogućen rad, štoviše trgovci su u Hrvatskoj pa tako i na otoku među rijetkima koji koliko-toliko nesmetano obavljaju svoju djelatnost?

Studenac stalno zapošljava ukupno 3.238 djelatnika u 533 trgovine duž jadranske obale i na otocima. Naš prioritet je osigurati radna mjesta za sve naše zaposlenike, a posebno za one s kojima imamo potpisane ugovore o radu na neodređeno vrijeme. Situacija u kojoj se nalazimo je bez presedana u novijoj povijesti i sve se zemlje pogođene ovom krizom u hodu prilagođavaju novim okolnostima uzimajući u obzir različite scenarije, uključujući i onaj u kojem se susrećemo s još težom gospodarskom situacijom. U tom kontekstu, priori-tet svih gospodarskih subjekata, pa tako i Studenca, je osigurati održivost poslovanja.

Michal Seńczuk, predsjednik Uprave Studenca

4. Jeste li se prije odluke o smanjenju broja djelatnika savjetovali s nadležnim resorima Vlade RH i jeste li tražili da vam odobri mjere za zaštitu gospodarstvenika koje je donijela ili kani donijeti (poput zajamčenog minimalca)? (Ako jeste zašto je ipak došlo do odluke o smanjenju broja radnika).

Neprodužavanje ugovora o radu koji su regularno istekli nema veze s trenutnom situacijom, pa tako ni s Vladinim aktualnim mjerama o očuvanju radnih mjesta koje takvu situaciju niti ne uzimaju u obzir.

5. Hoće li se situacija s Brača „preslikati“ i na druge općine/gradove u kojima poslujete i ako je odgovor potvrdan molimo da navedete gdje i koliko djelatnika će njima biti obuhvaćeno?

Pažljivo pratimo situaciju i poduzimamo različite mjere kako bismo joj se prilagodili, ali u ovom trenutku ne razmatramo strukturna otpuštanja u našoj mreži prodavaonica. Učinit ćemo sve da osiguramo radna mjesta našim zaposlenicima osim ako se situacija dramatično ne pogorša.

6. Jeste li djelatnicima koji neće nastaviti dohodak zarađivati u vašem trgovačkom lancu ponudili ikakve kompenzacijske mjere da im olakšate tešku situaciju u kojoj su se našli gubitkom izvora prihoda za mnoge i jedinog u kućanstvu?

Nismo neosjetljivi na specifičnu situaciju s kojom se susreću naši zaposlenici, a posebno oni čiji ugovori ističu 31. ožujka. Zato smo donijeli odluku da ćemo im isplatiti uskrsnice kao i posebne bonuse za rad u izvanrednim okolnostima koje ćemo također isplatiti i svim ostalim zaposlenicima koji rade u trgovinama i na skladištu, o čemu je već ranije donesena odluka Uprave. Uz to, donijeli smo i odluku da ćemo prioritizirati eventualne prijave na natječaje djelatnika kojima ugovori ističu 31. ožujka za radna mjesta koja će biti otvorena ako dođe do promjene situacije.

7. Nedavno ste najavljivali nastavak ozbiljnih investicija riječima „Nastavit ćemo razvijati mrežu s fokusom na tri glavne aktivnosti: praćenje prodajnih rezultata, organski rast te akvizicije. Također, nastavit ćemo s ulaganjima u preuređenje prodavaonica kao i rebrending Istarskih supermarketa“. Zanima nas je li se u tim planovima koji podrazumijevaju izdašnije investicije moglo naći prostora da se u ovoj kriznoj situaciji ipak zadrže radnici, a da se sa širenjem, rebrendingom i novim akvizicijama pričeka dok se ne iskristaliziraju posljedice epidemije?

Naše investicije u rast i razvoj naše prodajne mreže otvaraju nove mogućnosti za lokalno stanovništvo. Prošle godine otvorili smo 56 novih trgovina i time stvorili 200 radnih mjesta. U svakom trenutku spremni smo odgovoriti na po-trebe lokalne zajednice. Nastavit ćemo pratiti razvoj situacije te ćemo joj prilagoditi naše daljnje aktivnosti i ulaganja.

8. Je li točno da Studenac u dva bračka mjesta – Škripu i Mircima prostore za trgovinu koristi besplatno odnosno bez plaćanja najma što su vam osigurale lokalne vlasti kako bi se stanovnicima osigurala opskrba?

Studenac je dobio prostore u Škripu i Mircima odlukom grada Supetra, obzirom na činjenicu da nije bilo drugih zainteresiranih subjekata za korištenje tih prostora. Istom odlukom Studenac je oslobođen plaćanja najamnine, ali uz uvjet potpune obnove prostora i sigurnosti opskrbe lokalnog stanovništva. Smatramo ovo dobrim primjerom partnerskog odnosa s jedinicama lokalne samouprave, kao što je i primjer općine Nerežišća gdje imamo tri poslovnice za koje smo se također obvezali na kontinuirani rad u cilju neprekinute opskrbe mještana. U svim mjestima u kojima djelujemo u potpunosti poštujemo sve ugovore s jedinicama lokalne samouprave i svoje obveze ispunjavamo u cijelosti.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close