U Hrvatskoj proizvode za najmoćnije igrače autoindustrije i poručuju: Javite se, radite za nas!

Autor: Marina Biluš , 15. studeni 2022. u 15:11
Foto: Robert Anic/PIXSELL

U razgovoru za Poslovni dnevnik CEO PIA Automation Holdinga i direktor PIA Automation Austrija Thomas Ernst i Nikolaus Szlavik otkrivaju da su im ambicije goleme. Štoviše, uvjeravaju da se još jedne velike krize koju globalna gospodarstva više ni ne mogu izbjeći – ne boje.

Gotovo u potpunoj tišini, u Hrvatskoj se već pet godina ubrzano razvija proizvodna kompanija koja je danas dio globalne grupacije čije poslovne operacije eksponencijalno bujaju na temelju proizvodnje za najmoćnije igrače u autoindustriji. Ne hrvatskom tlu tako nastaju tehnološki najzahtjevnije i kompletno automatizirane proizvodne linije na kojima globalni lideri poput Daimlera, Volkswagena, BMW-a, Magne, Linamara… proizvode svoje najnaprednije modele ili dijelove za autoindustriju.

Ova impresivna priča industrije novog doba priča je o kompaniji PIA Automation Croatia (PIA CRO), koja je jučer u Sesvetskom Kraljevcu i službeno otvorila novi poslovno-proizvodni kompleks u kojem je čak šesterostruko “nabildala” proizvodne prostore. Nakon preseljenja iz Svete Nedelje, na krajnjem istoku Zagreba PIA CRO će sada u tri suvremene hale od po 1700 m2 moći simultano dizajnirati, sklapati i testirati automatizirane proizvodne linije za više naručitelja i tako osigurati još intenzivniji razvoj, nakon što je već zaradila titulu najbržerastućeg ogranka PIA Automation globalne grupacija. U sklopu tog holdinga posluje devet tvrtki na 12 lokacija na tri kontinenta, a sve su specijalizirane za kreiranje najsuvremenijih rješenja u automatizaciji te zapošljavaju više od 1800 ljudi, dominantno vrhunski inženjerski kadar. Matična austrijska kompanija – PIA Automation Austria posluje više od pola stoljeća, te sa svojom podružnicom u Hrvatskoj razvija i proizvodi prilagođene sustave za montažu, mjerenje i ispitivanje isključivo za automobilsku industriju.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

“Zahvaljujući novom valu investicija u autoindustriji, PIA CRO je osigurala povećanje od 110 posto u projektima, a 80% njih u sferi je e-mobilityja. Naše usluge se kreću od razrade dizajna automatiziranih linija u autoindustriji do izrade dijelova, sklapanja, testiranja, do puštanja u pogon kod klijenta. Automatizacija linije pretpostavlja mehanički i elektro dizajn, PLC programiranje i montažu po sistemu ‘ključ u ruke”, objašnjava Matjaž Žižmond, direktor PIA Automation Croatia.

U razgovoru za Poslovni dnevnik CEO PIA Automation Holdinga i direktor PIA Automation Austrija Thomas Ernst i Nikolaus Szlavik otkrivaju da su im ambicije goleme. Štoviše, uvjeravaju da se još jedne velike krize koju globalna gospodarstva više ni ne mogu izbjeći – ne boje.

“Globalna ekonomija jest u padu, no naši glavni naručitelji koji dolaze iz samog vrha autoindustrije ne mogu prestati investirati u proizvodnju e-automobila i naše knjige narudžbi to zorno ocrtavaju. Vodeća imena automotive biznisa signaliziraju nam da će u iduće dvije godine nastaviti s masivnim investicijama u elektromobilnost”, otkriva Szlavik

Znači li to da su i knjige narudžbi PIA Croatije pune i za nadolazeću, globalno neizvjesnu 2023.? – pitam ih.

“Apsolutno. I uvjereni smo da će nastaviti rasti i u idućim godinama”, odgovara Ernst, a potom priznaje da je zapravo najveći ograničavajuć faktor daljnjem eksponencijalnom rastu – kadar.

“Činimo sve kako bismo bili atraktivni potencijalnim zaposlenicima u Hrvatskoj. Po pitanju zapošljavanja kanimo vrlo ozbiljno rast na vašem tržištu, ulaganjem u ovaj kompleks omogućili smo rast broja zaposlenih na čak 350 do 2025. godine i maksimalno smo posvećeni ostvarenju tog cilja. Kadar je naš daleko najveći kapital i zato je glavna poruka koju kao snažan globalni igrač u autoindustriji možemo poslati hrvatskim stručnjacima i mladim talentima: Javite nam se, radite za nas!!”

Komentirajte prvi

New Report

Close