Tvrtka jedne od 50 najutjecajnijih Hrvatica u cyber sigurnosti u Europi razvila alat nalik Googleu

Autor: Bernard Ivezić , 31. ožujak 2020. u 13:15

Servis PrivacyFriendly.eu već je analizirao tisuću web stranica iz Hrvatske, a među najgorima su zdravstvo, lokalna uprava i kritična prometna infrastruktura.

Zagrebački Ostendo consulting, tvrtka čija je suosnivačica jedna od 50 najutjecajnijih žena u kibernetičkoj sigurnosti u Europi Biljana Cerin, predstavila je novi proizvod PrivacyFriendly.eu. U jeku krize koronavirusa, kad sve više građana zbog karantene koristi različite internetske servise i web stranice, novi servis ukazuje im koliko određena web stranica brine o njihovim osobnim podacima.

PrivacyFriendly.eu je alat nalik na Google, čiji je središnji dio tražilicu u koju se upiše određena web adresa a on izbaci indeks koliko se taj web drži zaštite osobnih podataka u obliku indeksa prikazanog na ljestvici od 0-100 bodova. Zaštita osobnih podatak postala je vrlo aktualna otkad je 25. svibnja 2018. Europska unija uvela GDPR regulativu, odnosno građanima priznala da su njihovi osobni podaci njihova osobna imovina, i za krađu i manipuliranje tom imovinom predvidjela tvrtkama kazne do 4 posto godišnjeg prihoda ili najviše 20 milijuna eura.
Hrvatski servis PrivacyFriendly.eu već je analizirao tisuću web stranica iz Hrvatske, a istraživanje pokazuje da najmanje do osobnih podataka građana, znači njihove osobne imovine, drže zdravstvo, lokalna uprava i kritična prometna infrastruktura, i to na svojim web stranicama.
Stanko Cerin, direktor Ostendo Consultinga i pokretač istraživanja kaže da su analizirali sva područja od zdravstva preko obrazovanja do znanosti i komunalnih poduzeća do web-trgovina, telekoma i auto kuća.
“Ovu smo analizu proveli kako bi vlasnicima web stranica ukazali na prostor za poboljšanje zaštite podataka i prava njihovih klijenata, a javnosti omogućili jednostavnu i besplatnu usporedbu web stranica po razini zaštite koje one stvarno pružaju u odnosu na razinu koju bi morale pružati sukladno EU regulativi”, kaže Cerin.
Dodaje da od ciljanih 100 bodova koje mogu dobiti web stranice koje zadovoljavaju najosnovnije zakonske zahtjeve za zaštitu osobnih podataka i prava posjetitelja, prosjek hrvatskih web stranica je ne baš zavidnih 44. Na začelju su stranice kritične prometne infrastrukture sa svega 29 bodova, lokalne uprave s 31 i zdravstva za 36 bodova. Po zaštiti podataka građana predvode banke sa 71 bodom, za što Cerin ističe da je očekivano s obzirom na njihova ulaganja, ali i da neočekivano drugo i treće mjesto drže energetika sa 69 i auto industrija sa 64 boda.
Ostendo Consulting osnovan je prije devet godina,a danas posluje s više od 100 klijenata u SAD-u i Europi. U Hrvatskoj je vrlo aktivan u edukaciji i obrazovao je više od tisuću stručnjaka iz područja zaštite osobnih podataka. Samo lani njih više od sto te dodatno 500 djece iz hrvatskih osnovnih škola.
Nova usluga, osim besplatne komponente, poslužit će Ostendu i za širenje poslovanja na globalnoj razini. Zato je osnovna usluga nadograđena sa softverskim uslugama iz područja GDPR-a.
“Krenuli smo s tisuću web stranica u Hrvatskoj, a sada se širimo i na druge zemlje i kontinuirano dodajemo rezultate novih analiza”, kaže Cerin.

Komentirajte prvi

New Report

Close