Technopark pomaže tvrtkama da smanje emisiju CO2

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. siječanj 2014. u 11:20
Thinkstock

Više od 80 posto količine CO2 koji neki proizvod emitira određeno je još u fazi oblikovanja i izbora materijala za proizvod.

Eko-dizajn relativno je nov i rijetko korišten termin u Hrvatskoj, a odnosi se na proizvodnju koja uzima u obzir efekte koje proizvod ima na životnu sredinu.

To se odnosi na emisiju CO2 u okoliš, ali i korištenje drugih resursa (poput vode) u proizvodnji. S obzirom na to da je ekološki održiva proizvodnja, jedno od ključnih pitanja današnjice, u promociju iste se uključila i Europska unija koja putem raznih projekata potiče poduzetnike da osuvremene svoju proizvodnju na načelima eko-dizajna.

Jedan od takvih projekata je i projekt DanubePie u kojem je Hrvatska jedna od šest zemalja partnera, a varaždinski Tehnopark je ustanova koja ga kod nas provodi.

– Okupili smo tim stručnjaka koji će identificirati 160 tvrtki kojima će ponuditi besplatno savjetovanje i trening vezan uz eko-dizajn. Za zainteresirane napravit ćemo i točnu kalkulaciju mogućeg smanjenja CO2, a nije isključena mogućnost da tvrtka pomognemo i u pisanju projekata za aplikaciju na EU fondove – kazao je jučer direktor Tehnoparka, Andrija Petrović.

Istaknuo je kako svaki proizvod emitira određenu količinu CO2 te da je više od 80 posto utjecaja proizvoda na okoliš određeno u fazi oblikovanja i odabira materijala.

Komentirajte prvi

New Report

Close