Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme očekuje neizvjesnost u poslovanju i u 2024.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2023. u 11:25
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

“Dokazali smo da znamo smanjiti troškove… ako tržište i naši financijski rezultati to zahtijevaju, možemo pojačati mjere”, rekao je financijski direktor Ericssona.

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson upozorio je u utorak da očekuje neizvjesnost u poslovanju i u idućoj godini, izvijestivši da je treće tromjesečje zaključio s manjim prihodom i neto gubitkom.

Kompanija je razdoblje od srpnja do rujna zaključila s neto gubitkom od 30,5 milijardi švedskih kruna (2,64 milijarde eura). U istom razdoblju prošle godine poslovali su s neto dobiti od 5,4 milijarde kruna.

Neto prihod smanjen je za pet posto, na 64,5 milijardi kruna, izvijestili su prošli tjedan u preliminarnim rezultatima. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i promjene u portfelju imovine smanjen je za 10 posto.

Istaknuli su tada otpis 32 milijarde kruna imovine američke tvrtke za komunikacije u oblaku Vonage koju su kupili prošle godine za 6,2 milijarde dolara.

“Otpis je posljedica značajnog pada tržišne kapitalizacije tvrtki sličnih Vonageu (…), podignutih kamatnih stopa i posustajanja Vonageovih ključnih tržišta”, objasnili su.

U ključnom odjelu opreme za mreže organski prihod pao je 16 posto, naveli su, izdvojivši 60-postotni pad organskog prihoda u Sjevernoj Americi zbog slabije kapitalne potrošnje telekoma. Udio regije u Ericssonovom prihodu više je nego prepolovljen, na 23 posto.

Ericssonova operativna dobit EBITA potonula je u razdoblju od srpnja do rujna za 39 posto, na 4,7 milijarde kruna, nadovezavši se na pad u drugom tromjesečju pod pritiskom posustale osobne potrošnje koja se očitovala u slabijoj prodaji telekomunikacijske opreme.

“Nećemo objaviti financijske smjernice za 2024. jer nije moguće prognozirati kada će se tržište početi oporavljati”, rekao je u utorak za Reuters glavni financijski direktor Carl Mellander.

Ericsson sada planira uštedjeti 12 milijardi kruna, naglasio je Mellander, što znači da su povisili iznos planiranih ušteda za milijardu kruna. Program uključuje gašenje 8.500 radnih mjesta.

“Dokazali smo da znamo smanjiti troškove… ako tržište i naši financijski rezultati to zahtijevaju, možemo pojačati mjere”, rekao je financijski direktor Ericssona.

Indija je bila rijetka svjetla točka u poslovnim rezultatima, uz četverostruko veći prihod u trećem tromjesečju, od oko 10 milijardi kruna, ali u Ericssonu očekuju slabiji rast u idućoj godini.

“Gradili smo apsolutno rekordnom brzinom i dio poslova iz 2024. prebačen je na 2023. …. pa će u Indiji obujam poslova biti manji”, rekao je Mellander.

Uočili su i naznake oporavka na Bliskom istoku. “Iako je kratkoročna dinamika neizvjesna, uvjereni smo u oporavak”, rekao je izvršni direktor Borje Ekholm.

Komentirajte prvi

New Report

Close