Spoj kulture i inovacije: Uspješna suradnja Kine i Hrvatske

Autor: Promo , 15. ožujak 2024. u 15:50
Foto Ambasada Narodne Republike Kine

Kineska Ambasada održala konferenciju za novinare i iznijela glavne ciljeve za 2024. godinu

Jučer je Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Hrvatskoj održalo konferenciju za medije u hotelu Sheraton, na kojoj se raspravljalo o unutarnjoj i vanjskoj politici Narodne Republike Kine u 2024. godini te kineskom gledištu o raznim pitanjima vezanim uz međunarodne odnose između Hrvatske i Kine, trenutne globalne događaje, promjene i izazove u politici i gospodarstvu.

Dvije sjednice

Nj. E. g. Qi Qianjin, veleposlanik Kine u Hrvatskoj, naglasio je tri ključne točke ovogodišnje “Dvije sjednice”. Jedna od ključnih tema je razvoj; u proteklih pet godina, kineski BDP je porastao s prosječnom godišnjom stopom rasta od 5,2%, što ga svrstava na prvo mjesto među najvećim svjetskim gospodarstvima. Druga točka je otvorenost, temeljna državna politika Kine. U proteklih pet godina, Kina je odlučila dodatno se otvoriti prema vanjskom svijetu i produbiti međunarodnu ekonomsku i trgovinsku suradnju od koje obje strane imaju koristi. Treća točka je održivost. Gotovo polovica svjetskih kapaciteta za proizvodnju fotonaponske energije je u Kini, a izvoz tri nova dijela električnih vozila, litij-ionskih baterija i fotonaponskih proizvoda povećao se za 30%.

Kineska vanjska politika

Na sastanku se raspravljalo o kineskoj vanjskoj politici. Nj. E. g. Qi Qianjin istaknuo je kako, usprkos složenoj međunarodnoj situaciji, kineska opća vanjska politika ostaje nepromijenjena, te će Kina nastaviti provoditi neovisnu vanjsku politiku mira i primjenjivati strategiju otvaranja koja donosi koristi objema stranama. Kina će uvijek biti graditeljica svjetskog mira, pridonositi globalnom razvoju i braniti međunarodni poredak te će uzeti u obzir interese svijeta i zauzeti internacionalistički stav, aktivno sudjelujući u globalnom upravljanju.

Odnosi između Kine i EU

Raspravljalo se i o odnosima između Kine i EU. Nj. E. g. Qi Qianjin izjavio je: “Kina oduvijek smatra Europsku uniju sveobuhvatnim strateškim partnerom i podržava europsku integraciju. Vjerujemo da su naše interakcije neovisan izbor obje strane, potpuno utemeljen na našim respektivnim strateškim interesima. Odnos između Kine i EU nije usmjeren protiv bilo koje treće strane, niti mu je bilo koja treća strana podređena ili kontrolira ga. Trgovina i investicije između EU-a i Kine nastavljaju rasti”. Nj. E. g. Qi Qianjin također je spomenuo kinesko-europski teretni vlak, koji je prošle godine zabilježio više od 17.000 teretnih putovanja povezujući 219 gradova i 25 europskih zemalja.

Odnosi Kine i SAD-a

Nj. E. g. Qi Qianjin također se osvrnuo na odnose između Kine i SAD-a, izjavivši kako je došlo do određenog poboljšanja u odnosima između Kine i SAD-a od samita u San Franciscu. Kina je posvećena promicanju zdravog i stabilnog razvoja svojih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, u skladu s načelima međusobnog poštovanja, mirnog suživota i suradnje u dobiti za obje strane.

Pitanje Tajvana

Nj. E. g. Qi Qianjin također se dotaknuo pitanja Tajvana: “Tajvan je dio teritorija Narodne Republike Kine. Nepovrediva je dužnost svih Kineza, uključujući naše sunarodnjake na Tajvanu, obaviti veliki zadatak ponovnog ujedinjenja domovine. To je naš stav u vezi s pitanjem Tajvana. Rješavanje pitanja Tajvana je stvar kineskog naroda, a nijedna druga zemlja nema pravo miješati se.”

Kriza u Ukrajini

Raspravljalo se i o krizi i ratu u Ukrajini. Veleposlanik je naglasio da Kina čvrsto odbija korištenje ili prijetnju nuklearnim oružjem, zagovara da se nuklearno oružje ne smije koristiti i nuklearni ratovi se ne smiju voditi. Kina vjeruje da rat ne može riješiti probleme i da se, bez obzira na to koliko je teško pitanje ili ozbiljno neslaganje, sve može riješiti pregovorima.

Kriza u Palestini

Nj. E. g. Qi Qianjin naglasio je kako je najveći prioritet međunarodne zajednice promicanje prekida vatre u Palestini i osiguranje humanitarne pomoći. Kina podupire palestinski narod u povratu svojih legitimnih nacionalnih prava i predana je sveobuhvatnom, pravednom i trajnom rješenju pitanja Palestine što prije.

Kinesko-hrvatski odnosi

Od uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske prije 30 godina, Kina smatra Hrvatsku dobrim prijateljem i partnerom. Dvije strane uvijek su poštovale jedna drugu, postavljajući dobar primjer prijateljske suradnje između zemalja s različitim populacijama i društvenim sustavima. Gospodarska i trgovinska suradnja je procvjetala. Prošle godine, trgovinski volumen između Kine i Hrvatske dosegnuo je 2,5 milijardi američkih dolara, povećavajući se za 5,2%, a dvije zemlje trenutno pregovaraju o izvozu hrvatske tune u Kinu.

Veleposlanstvo Narodne Republike Kine nastavit će činiti sve kako bi ojačalo razmjenu i suradnju između Hrvatske i Kine na svim razinama i u svim područjima, produbilo prijateljstvo između dvaju naroda i promicalo suradnju u infrastrukturi.

Komentirajte prvi

New Report

Close