Span u prvoj polovici godine ostvario rast prihoda od 17 posto

Autor: Poslovni.hr , 31. srpanj 2023. u 11:39
Nikola Dujmović / Span

U prvoj polovici godine Span je postavio i važan okvir za daljnji razvoj održivog poslovanja.

Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvu polovicu 2023. godine. Usprkos globalnom trendu usporavanja rasta IT tržišta, Span Grupa nastavila je ulagati u širenje poslovanja te je u promatranom razdoblju zabilježila stabilan poslovni rast.

Poslovni prihodi Span Grupe u prvoj polovici godine iznosili su 62,9 milijuna eura, što predstavlja rast od 17 posto u odnosu na isto razdoblje lani. EBITDA prije jednokratnih stavki ostala je na istoj razini kao u prvoj polovici 2022. i iznosi 4,7 milijuna eura. EBITDA nakon jednokratnih stavki manja je u odnosu na isto razdoblje 2022. za pet posto i iznosi 4,4 milijuna eura. Povećanje jednokratnih stavki velikim se dijelom odnosi na akviziciju estonskog društva GT Tarkvara. U prvih šest mjeseci Span Grupa ostvarila je neto dobit u iznosu od 2,2 milijuna eura, što predstavlja smanjenje od 32 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a uzrokovano je troškovima poreza na dobit i amortizacije.

Udio prihoda koje Grupa ostvaruje na inozemnim tržištima čini 74 posto. Najznačajniji rast u prvom polugodištu bilježe tržišta Hrvatske i Slovenije. Najveći rast prihoda ostvaren je u segmentu Razvoja softvera i poslovnih rješenja, koji bilježi rast od 30 posto, te u segmentu Upravljanje softverskom imovinom i licenciranje, koji je rastao 22 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Interes za Spanovom dionicom i dalje je velik te je, nakon ulaska u sastav indeksa CROBEX10® i CROBEX10tr®, Spanova dionica u prvih šest mjeseci bila najlikvidnija na Zagrebačkoj burzi s ostvarenim prometom od 15 milijuna eura.

„Prvu polovicu godine obilježili su dobri poslovni rezultati i imamo razloga biti zadovoljni. Iako je hitnost za digitalnom transformacijom kompanija kojoj smo svjedočili u godinama pandemije usporila, korisnici i dalje kontinuirano ulažu, samo pametnije. U Spanu bilježimo nastavak rasta poslovanja, širimo se na nova tržišta, a istovremeno se našom dionicom najviše trgovalo na Zagrebačkoj burzi“, istaknuo je osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović.

U prvoj polovici godine Span je postavio i važan okvir za daljnji razvoj održivog poslovanja te je u lipnju objavio Izvještaj o održivosti za 2022. godinu, kojim se počeo pripremati za izvještavanje u skladu s direktivom o korporativnom izvještavanju o održivosti. Kao rezultat dugogodišnjeg odnosa temeljenog na povjerenju i kvalitetnom radu Spanovih stručnjaka, kraj lipnja Spanu je donio nagradu Microsoft Partnera godine za 2023., za Hrvatsku i Ukrajinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close