Smart Eco Parking: manje gužve, efikasniji sustav parkinga i više zelene infrastrukture

Autor: Promo , 24. studeni 2022. u 12:09
Smart Eco Parking

Trenutno na međunarodnom tržištu postoje rješenja za održivost prijevoza i reguliranje parkinga, ali niti jedan nema kompatibilne funkcionalnosti kao Smart Eco Parking, koje bi u zaštitile urbano područje i okoliš, povećale održivost prometa, olakšale poslovanje operatera sustava parkinga te zadovoljila vozače kao krajnje korisnike.

Tvrtke PENTA (Pula), SENSUM (Rijeka) i 3 E PROJEKTI (Zagreb), okupile su se u provedbi projekta SMART ECO PARKING koji donosi inteligentna transportna rješenja za urbani promet i parking, a ujedno potiče razvoj zelene infrastrukture i smanjenje utjecaja na klimatske promjene u urbanim područjima.

Projekt predstavlja tranziciju dosadašnje urbane mobilnosti putem inovativne usluge „SMART ECO PARKING“ i inovativnog proizvoda „SMART PARKING“ koji utječu na stvaranje pametnih rješenja za poboljšanje prometa i mobilnosti u urbanim sredinama, uzrokuju manje gužve i omogućuju učinkovitije korištenje prometne i zelene infrastrukture te će rezultirati smanjenjem emisija štetnih plinova i zagađenja okoliša.

SMART ECO PARKING će pozitivno utjecati na klimatske promjene, povećati mobilnost, smanjiti gužve, omogućiti efikasnije korištenje prometne infrastrukture i razvoj zelene infrastrukture te uvođenje NBS[1] rješenja, a projekt je usklađen sa EU regulativama oko regulacije prometa te Strategijom pametne specijalizacije RH i Programom razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Konkretna inovativna rješenja

Iza projekta stoje tri MSP-a koji svako u svom području djelovanja nudi i dopunjuje ovu inovativnu uslugu i proizvod; Tvrtka PENTA d.o.o. pruža usluge na području upravljanja inteligentnim transportnim rješenjima i sustavima te upravljanja parkingom s naglaskom na rješenja u urbanim područjima,  SENSUM d.o.o. pruža usluge na području klimatskih promjena s naglaskom na sektor mobilnosti i urbanog prometa, a 3 E PROJEKTI d.o.o. pružaju usluge iz područja prostornog, krajobraznog planiranja, arhitekture i krajobrazne arhitekture s naglaskom na urbanu zelenu infrastrukturu.

Projekt će se provesti uz potporu integratora ECORYS HRVATSKA d.o.o. iz Zagreba.

Uspostava dobavljačkog odnosa integratoru omogućava veću dodanu vrijednost i veću tržišnu zastupljenost na način da ne nudi samo analize i prijedloge rješenja, već i konkretna inovativna tehnološka rješenja te novu, multidisciplinarnu metodologiju.

Jedinstveno rješenje na međunarodnom tržištu

Analizom postojećih transportnih rješenja na tržištu, tvrtke su osim rasta prometa, zagađenosti okoliša, pojave negativnih aspekata klimatskih promjena i nedostataka sustavnog upravljanja parkingom pomoću inteligentnih rješenja naišle i na problem održivosti urbanih područja zbog neadekvatne uporabe pametne zelene infrastrukture.

Trenutno na međunarodnom tržištu postoje pojedinačna rješenja za održivost prijevoza i reguliranje parkinga, ali niti jedan nema kompatibilne funkcionalnosti koje bi u potpunosti zadovoljile navedene nedostatke, odnosno zaštitile urbano područje i okoliš, povećale održivost prometa, olakšale poslovanje operatera sustava parkinga te zadovoljila vozače kao krajnje korisnike.

Za javni i privatni sektor

Osim za hrvatsko tržište, Smart Eco Parking rješenje biti će dostupno i na regionalnom tržištu kojeg čine zemlje u okruženju (BiH, Albanija, Kosovo, Srbija, Crna Gora i Makedonija) te međunarodnom europskom tržištu.

SMART ECO PARKING namijenjen je za jedinice lokalne i regionalne uprave i samouprave, komunalna i trgovačka društva, trgovačke centre, poslovne zone, hotele i resort hotele te marine – drugim riječima, javne ustanove koje gospodare parkirnim prostorima ili privatne objekte s velikim parkirnim površinama.

Ukupna vrijednost projekta je 5.229.742,70 kn, od čega je 2.473.328,25 kn bespovratnih sredstava dodijeljenih putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a temeljem poziva na dostavu projektnih prijedloga „Integrator“.

Više o projektu pronađite na web stranici www.smartecoparking.eu.

Sadržaj objave za medije isključiva je odgovornost tvrtke Penta d.o.o.

New Report

Close