‘Slovaci nude nastavak proizvodnje i veću zaposlenost. To je nada u novi Gredelj’

Autor: Suzana Varošanec , 17. rujan 2020. u 07:23
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Na javni poziv za ulaganje u tvrtku koja je devet godina u stečaju, stigle dvije ponude. Ona Dok-Ingova je odbačena zbog nepotpune dokumentacije pa je odabrana Tatravagonka, koja najavljuje uložiti 45 mil. eura.

U situaciji manjka potražnje za uslugama konzaltinga iz prava i ekonomije atraktivna najava dolazi iz velikog stečaja gdje takve konzultante kane angažirati radi suradnje na zadatku za koji je predviđen rok jedna godina – izrada nacrta stečajnog plana TŽV Gredelja u stečaju. O tome ovisi i zaključenje tog podužeg stečaja, koji, uz nastavak poslovanja i s radnim angažmanom na određeno za 395 ljudi, uskoro ulazi u devetu godinu. Za konzultante je vrijedno istaknuti da nije definirano hoće li se zaprimati njihove ponude na javnom natječaju koji bi raspisali, jer prema stečajnom upravitelju Tomislavu Đuričinu to nije uvjet. Sve ovisi, kaže, o odluci Odbora vjerovnika, a nakon jučerašnje kompanijske objave. Naime, na javni poziv s kraja srpnja, u zadnji čas, 15. rujna, zaprimljene su 2 ponude i isti dan na sjednici tog Odbora su otvorene. Iskazani interes za ulaganje u TŽV Gredelj dolazi iz Hrvatske i Slovačke, no, nevaljanom je ocijenjena ponuda od 35 milijuna eura zagrebačkog Dok-Inga u vlasništvu Vjekoslava Majetića, dok je prihvaćena ona tvrtke Tatravagonka iz Slovačke, koja formalno u cijelosti zadovoljava uvjete poziva. Ovaj europski lider u proizvodnji vagona koji drži, kako navode, 40% tržišta, iskazao je interes uložiti oko 45 milijuna eura u Gredelj. Godišnja proizvodnja Tatravagonke je oko 4000 teretnih vagona i 10.000 postolja: mjesečni kapacitet svake od 9 proizvodnih linija s mogućnošću proizvodnje isto toliko različitih teretnih vagona istovremeno je na razini od 100 vagona, dok je prosječni godišnji promet oko 350 milijuna eura.

Ponuda Slovaka sadrži svu traženu dokumentaciju, te traženo jamstvo za ozbiljnost ponude, navodi se u službenoj objavi i sukladno odluci skupštine vjerovnika od 12. prosinca 2012., po prispjeloj i odabranoj ponudi pristupit će se izradi nacrta stečajnog plana prema odredbama Stečajnog zakona, a sve radi održivosti nastavka poslovanja kroz stečajni plan. Stečajni upravitelj Đuričin za Poslovni dnevnik pojašnjavajući zašto se nada da je ovo početak jednog novog Gredelja, iznosi od pojedinosti upravo to što se u “slovačkoj ponudi nudi nastavak proizvodnje te povećanje zaposlenosti, kao i novi poslovi”.

Komentirajući ocjenu o nevaljanosti svoje ponude – da nije u skladu s uvjetima iz javnog poziva i nema priloge propisane javnim pozivom ni traženo jamstvo od milijun eura, Majetić iz Dok-Inga je pojasnio da bi obvezujuća ponuda s garancijama banke na milijun eura tijekom razdoblja od godine dana – koliko može trajati procedura do konačne odluke, za njegovu tvrtku bila prevelik rizik.

“No, odabrana je kompanija koja nudi znatno više novca od nas, koji smo zapravo s ponudom licitirali u vrijeme kad nije bilo drugih interesenata, što znači da smo s 35 milijuna eura de facto zaštitili Gredelj tako da drugi nisu mogli ići s nižom ponudom. Nadamo se da će Gredelj ponovo zapošljavati više od 1000 ljudi”, navodi Majetić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

New Report

Close