Šest tvrtki iz Hrvatske među 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u Srednjoj Europi

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2016. u 10:21
Foto: Petar Glebov / Pixsell

Hrvatske tvrtke uglavnom su zauzele sredinu liste najbrže rastućih tehnoloških tvrtki, a najbolje je rangirana tvrtka Gauss na 19. mjestu, slijede je Rimac automobili na 20., Axilis na 22., Telum na 23., Hangar 18 na 28. te Serengeti na 39. mjestu.

Na ovogodišnjoj Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u Srednjoj Europi plasiralo se šest tvrtki iz Hrvatske: Gauss, Rimac automobili, Axilis, Telum, Hangar 18 i Serengeti. Kao i prethodnih godina, većina plasiranih tvrtki iz Hrvatske bave se softverom, jedna čistom tehnologijom (Rimac automobili), a jedna digitalnim marketingom (Telum).

Hrvatske tvrtke uglavnom su zauzele sredinu liste najbrže rastućih tehnoloških tvrtki, a najbolje je rangirana tvrtka Gauss na 19. mjestu, slijede je Rimac automobili na 20., Axilis na 22., Telum na 23., Hangar 18 na 28. te Serengeti na 39. mjestu. Serengeti je i prošle godine bio plasiran na Deloitteovoj listi u kategoriji „50 najbrže rastućih“, što je uspjelo samo sedam tvrtki na ovogodišnjem natječaju, dok je Axilis kao mlada tvrtka prošle godine bio plasiran na listi u kategoriji „Zvijezde u usponu“. Ostale tvrtke su se ove godine po prvi put plasirane na listu.

„Promjene među najbrže rastućim tvrtkama Srednje Europe dinamičnije su nego ikada, a prosječne stope rasta prihoda gotovo su se udvostručile u odnosu na dvije godine ranije“ navodi Zlatko Bazianec, partner u Deloitteovom odjelu za poslovno savjetovanje, te nastavlja: „Devet od vodećih deset mjesta u Deloitteovom izvješću o pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe u 2016. godini, u kojem se tvrtke rangiraju prema najvećoj stopi rasta prihoda u razdoblju od 2012. do 2015. godine, zauzimaju tvrtke koje su se prvi puta našle na listi, kojih je ukupno 43, što ukazuje na dinamičan procvat poslovnih subjekata iz tehnološkog sektora.“

Svih pet vodećih na listi ove se godine prvi puta našlo unutar 50 najbrže rastućih. Prvo mjesto u 2016. godini osvojio je Codewise, poljska tvrtka specijalizirana za rješenja iz područja internetskog marketinga i poslovnog softvera, koja sa svojim zapanjujućim trogodišnjim porastom prihoda za 13.052 posto na očigled premašuje svoj još uvijek impresivan rast od 4.555 posto zabilježen u 2015. godini, u kojoj je dobila nagradu „Zvijezda u usponu“. Ove godine, Codewise je i jedan od dobitnika nagrade „Pet najvećih“, što nije iznenađujuće s obzirom na njegov izniman rezultat u odnosu na dvanaest mjeseci ranije kad je tvrtka još bila premlada da bi uopće ušla u izvješće.

U bilo kojoj drugoj promatranoj godini, drugo rangirana softverska tvrtka CodiLime, također iz Poljske, dominirala bi prema svojim prihodima, koji su u promatranom trogodišnjem razdoblju narasli za 5.038 posto. Zanimljivo je da je CodiLime i prošle godine bio drugi u kategoriji zvijezda u usponu. Treće mjesto na listi pedeset najbrže rastućih osvojila je češka tvrtka za informatičke usluge Dataspring, i to zahvaljujući trogodišnjoj stopi rasta prihoda od 3.129 posto. Slovački softveraš JUMP zauzeo je četvrto mjesto (rast prihoda za 1.965 %), dok je na petom mjestu još jedna softverska tvrtka, NSoft (rast za 1.760 %), jedina na ovogodišnjoj listi iz Bosne i Hercegovine.

Posebne kategorije

Nagrada „Zvijezda u usponu“ dodjeljuje se onim tvrtkama koje su „premlade“ da bi bile uvrštene u izvješće o pedeset najbrže rastućih tvrtki po prihodima, ali za koje je vjerojatno da će u idućim godinama, zahvaljujući zamjetnom rastu prihoda od osnutka, biti predmetom osvrta u glavnom izvješću. (Gornja tvrdnja ove se godine pokazala istinitom s obzirom na to da su dvije vodeće zvijezde u usponu iz 2015. godine, Codewise i CodiLime, zauzele prvo, odnosno drugo mjesto na listi pedeset najbrže rastućih u 2016. godini). Ovogodišnji laureat u kategoriji zvijezda u usponu je litvanski Deeper, tvrtka za pametne uređaje, uz zabilježen ukupni trogodišnji rast prihoda za 3.631 posto. Drugo mjesto u ovoj kategoriji, zahvaljujući povećanju prihoda za 2.370 posto, zauzeo je Phenicoptere, poljska tvrtka koja je razvila sredstvo za višekratno uklanjanje make-upa isključivo na bazi vode. (Ovo je jedini predstavnik biotehnološkog, nanotehnološkog i medicinsko-tehnološkog sektora među prvih deset u ovoj kategoriji, a svi drugi su iz sektora informatike i digitalnih rješenja). Na trećem mjestu je mađarski IncQuery Labs, tvrtka koja isporučuje tehnološke alate za poslovne korisnike i kroz trogodišnje razdoblje zabilježila je rast prihoda od 1.700 %.

U kategoriju pet najvećih ulaze tvrtke uvrštene u pedeset najbrže rastućih koje se zbog opsega svog poslovanja svojim prihodima teško mogu mjeriti s manjim tvrtkama na listi. Tim više se osobito ističe Codewise, koji je prvi i u kategoriji pet najvećih, i na samoj listi pedeset najbrže rastućih. Zapanjujući rast njegovih prihoda za 13.052 posto dramatično je premašio više nego respektabilnih 484 posto rasta prihoda drugo rangiranog Alter Technologies, softverske tvrtke iz Slovačke. Treće mjesto zauzima litvanski Pigu, UAB, zahvaljujući povećanju prihoda za 171 posto, koji se bavi maloprodajom putem interneta i u 2015. godini natjecao se u kategoriji pet najvećih.

Ove godine uvedena je nova kategorija, kategorija najdisruptivnijih inovacija (eng. Most Disruptive Innovation, MDI). Nagrada se dodjeljuje poslovnom subjektu koji ne mora nužno biti uvršten na listu, ali se ističe svojim iznimnim zamislima ili tehnologijama koje korjenito mijenjaju način rada, stoga se i nazivaju disruptivnima. Prvu nagradu ove vrste osvojio je poljski HiProMine, koji u području zbrinjavanja otpada i proizvodnji hrane za ljude, stoku i druge životinje te gnojiva primjenjuje tehnologiju zasnovanu na uporabi insekata.

Zemlje

Na ovogodišnjoj listi pedeset najbrže rastućih tvrtki Srednje Europe, gledano prema prihodima, zastupljene su sljedeće zemlje: Poljska sa sedamnaest tvrtki, Češka sa sedam, Hrvatska sa šest, Slovačka sa pet, zatim Mađarska i Rumunjska, svaka s po četiri tvrtke, Litva s tri poslovna subjekta te Bosna i Hercegovina, Bugarska, Srbija i Slovenija, svaka s po jednim poslovnim subjektom.

Pozitivno okružje za rast

„Ako želite dokaz u prilog poticajnom poslovnom okružju u Srednjoj Europi u posljednjih dvanaest mjeseci, to je upravo prosječna stopa rasta prihoda od 1.057 % zabilježena u posljednjem trogodišnjem razdoblju. Riječ je o gotovo dvostruko većem postotku u odnosu na 2015. godinu, što ukazuje na jednu cijelu novu generaciju dinamičnih mladih poslovnih subjekata koji se uspješno othrvavaju izazovima i nadopunjuju etablirani omjer snaga.” ustvrdio je Bazianec.

Analiza po granama djelatnosti

U 2016. godini programom pedeset najbrže rastućih obuhvaćene su nove grane, a to su informatika i digitalna rješenja, koji sa 41 poslovnim subjektom prevladavaju listom, zatim mediji i telekomunikacije (6 poslovnih subjekata), biotehnologija, nanotehnologija i medicinska tehnologija (koje nisu bile zastupljene na listi, ali je jedan subjekt iz tog sektora ušao u kategoriju zvijezda u usponu) te čiste tehnologije i energetike (3 subjekta).

Komentirajte prvi

New Report

Close