Zatvaraju trgovine, a neke zaposlenike šalju na drugi kraj zemlje: ‘Oni nas u suštini pozivaju da odemo’

Autor: Tomislav Pili , 03. ožujak 2021. u 11:21
Ilustracija: Goran Kovačić / Pixsell

Kompanija ne poštuje sporazum prema kojem novo radno mjesto treba biti najviše 25 kilometara udaljeno od dosadašnjeg.

Provođenje plana zatvaranja više od 1200 Zarinih trgovina širom svijeta razgnjevilo je španjolske sindikate koji tvrde da ih je uprava matične kompanije Inditex izigrala.

Kako piše Reuters, španjolski zaposlenici Inditexa tvrde kako ih kompanija neizravno prisiljava na davanje otkaza nudeći im vrlo nepovoljne uvjete na novim radnim mjestima.

Problem je nastao nakon što je najveći svjetski trgovac odjećom krenuo u zatvaranje manjih trgovina te preuređenje onih većih.

Sporazum iz prosinca

Tijekom ove godine Inditex namjerava zatvoriti 700 trgovina u Europi, zatim stotinu u Sjevernoj i Južnoj Americi te 400 u ostatku svijeta. U sklopu plana zatvaranja, sa španjolskim sindikatima u prosincu je postignut dogovor o zaštiti radnih mjesta u koji je Reuters imao uvid.

Prema odredbama tog sporazuma, Inditex se obvezao da će svim radnicima iz trgovina koje zatvara ponuditi nova radna mjesta koja su u skladu s njihovim dosadašnjim radnim zadacima i dužinom radnog staža.

K tome, novi posao ne bi smio biti udaljen više od 25 kilometara od dosadašnjeg radnog mjesta. Međutim, kompanija malo toga poštiva, tvrde zaposlenici i sindikati.

U internom izvješću sindikata UGT stoji da je 40 posto zamjenskih radnih mjesta izvan pokrajine u kojoj je prije radio zaposlenik na kojega se promjena odnosi. U nekim slučajevima radnicima su čak ponuđena zamjenska radna mjesta na drugom kraju Španjolske.

Tako je radnicima iz Barcelone ponuđen posao u Santanderu udaljenom 7 sati vožnje. Radnicima iz Madrida ponuđen je premještaj u Melillu, španjolsku enklavu u sjevernoj Africi. U izvješću stoji da je svaki četvrti radnik kojemu je ponuđeno zamjensko radno mjesto do sada dao otkaz.

“Ako radniku koji je do sada radio 40 sati tjedno ponudite radno mjesto sa 12-satnom smjenom i još k tome nekoliko sati vožnje udaljeno od mjesta stanovanja, to nije očuvanje radnih mjesta”, kaže Cristina Estevez, dužnosnica sindikata UGT, drugim po veličini sindikatom koji djeluje unutar Inditexa.

Glasnogovornik Inditexa u odgovoru na Reutersov upit ističe kako kompanija poštuje dogovor sa sindikatima. Štoviše, kompanija je ponudila nekoliko zamjenskih radnih mjesta za svako koje se zatvara, kaže glasnogovornik i dodaje kako je 75 posto radnika do sada uspješno preseljeno.

Podsjetimo, Inditex je, kao i njegovi rivali H&M i Next, zabilježio oporavak prodaje odjeće krajem prošle godine, nakon što je u proljeće zabilježen golemi pad uslijed udara prvog vala pandemije koronavirusa. Oporavak je predvodila internetska prodaja te brzi povratak kineskog gospodarstva na stare staze rasta.

Posljedice koronakrize

Međutim, maloprodaja u zapadnim državama i dalje trpi posljedice koronakrize s obzirom da će epidemiološke mjere ostati na snazi i u dobrom dijelu 2021. godine, a i kampanja cijepljenja napreduje puževim korakom.

Iz tog razloga broj zaposlenih u maloprodaji i dalje je ispod predpandemijskih razina – u Americi je 400.000, a u Europi gotovo 350.000 zaposlenih manje, pokazuju podaci Eikon Datastreama i Eurostata. Prema podacima najvećeg španjolskog sindikata CCOO, Inditex je do sada najavio zatvaranje 114 trgovina u Španjolskoj u kojima je zaposleno 986 radnika.

Međutim, sindikati očekuju da će do kraja godine ključ u bravu biti stavljen u još 186 trgovina. Dio radnika tvrdi da su im na novim radnim mjestima ponuđeni daleko lošiji uvjeti. Umjesto tjedne satnice između 30 i 40 sati, nudi im se manje od 20 radnih sati tjedno te smjene vikendom i u popodnevnim satima.

“Oni nas u suštini pozivaju da odemo”, kaže jedna Zarina zaposlenica iz Guadalajare blizu Madrida koja je željela ostati anonimna. Između 2020. i 2022. Inditex će otvoriti u svijetu samo 450 novih trgovina jer želi povećati udjel online prodaje sa 14 na 25 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close