Šef njemačkog automobilskog diva najavio rezove od 10 milijardi eura: “Više nismo konkurentni”

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2023. u 12:23
Foto: Unsplash/Ilustracija

Tvrtka je ranije rekla da planira iskoristiti ‘demografsku krivulju’ kako bi smanjila svoju radnu snagu.

‘S mnogim našim već postojećim strukturama, poslovnim procesima i visokim troškovima više nismo konkurentni kao marka Volkswagen’, upozorio je u ponedjeljak Thomas Schaefer, šef tvrtke, zaposlenike tijekom sastanka u sjedištu tvrtke u Wolfsburgu. Objavu o tome na intranetu tvrtke imao je priliku vidjeti Reuters.

‘Tvrtka je radila na poboljšanju financijskih rezultata svoje globalno popularne istoimene marke automobila’, rekao je njen glasnogovornik. Proces je posebno važan jer se VW grupa, matična tvrtka, prebacuje na proizvodnju više električnih automobila.

Volkswagen grupa posjeduje nekoliko marki, uključujući Porsche, Audi i njen originalni brend Volkswagen, osnovan 1937. godine. Među markama VW grupe, uključujući Škodu, sa sjedištem u Češkoj, i Seat, sa sjedištem u Španjolskoj, VW je imao daleko najveći udio prodaje, ali i najniže marže operativne dobiti tijekom prva tri mjeseca ove godine, prema korporativnoj prezentaciji.

VW grupa se nada da će povećati povrat od prodaje marke VW sa 3,6 posto prošle godine na 6,5 posto do 2026. godine, prema prezentaciji za investitore. U javnim prezentacijama VW je rekao da pokušava poboljšati performanse svih svojih mainstream brendova, između ostalog, boljom diferencijacijom među njima, kao i rezanjem potrošnje, piše tportal.

‘Moramo konačno biti dovoljno hrabri i pošteni da odbacimo stvari koje se dupliciraju unutar tvrtke ili su jednostavno balast koji nam ne treba za dobre rezultate’, rekao je član odbora za ljudske resurse Gunnar Kilian. Tvrtka, jedan od najvećih svjetskih proizvođača automobila, usred je pregovora sa svojim radničkim vijećem o shemi rezanja troškova u VW-u, što je prvi korak u nastojanjima cijele grupe za povećanje učinkovitosti u prijelazu na električne automobile.

Njegov program uštede od 10 milijardi eura uključivat će smanjenje ljudi, rekli su menadžeri u ponedjeljak.

Tvrtka je ranije rekla da planira iskoristiti ‘demografsku krivulju’ kako bi smanjila svoju radnu snagu. Na sastanku je Kilian rekao da će se to postići sporazumima o djelomičnom ili prijevremenom umirovljenju. Međutim većina ciljanih ušteda od 10 milijardi eura bit će postignuta drugim mjerama osim smanjenja osoblja, dodao je Kilian, a potpuni detalji bit će definirani do kraja godine, javlja CNN.

Komentirajte prvi

New Report

Close