Sberbank zasad ne vidi probleme s bilancom zbog Agrokora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2018. u 10:17
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Sberbank je najveći pojedinačni Agrokorov kreditor, a Agrokorov dug Sberbanku iznosi 1,1 milijardu eura.

Sberbank zasad ne vidi potencijalne probleme sa svojom bilancom koji bi bili povezani s problemima u Agrokoru, kazao je na telekonferenciji s analitičarima Sberbankov financijski direktor Aleksandar Morozov, a prenosi moskovski ured Reutersa.

Ranije su analitičari VTB-a upozorili da je Sberbankov trošak rizika 2017. godine porastao na 149 baznih bodova, sa 122 bazna boda 2016., uglavnom zbog "jednokratnih događaja", odnosno problema Agrokora i promjene modela procjene gubitaka na korporativnim kreditima. Sberbank je najveći pojedinačni Agrokorov kreditor. Agrokorov dug Sberbanku iznosi 1,1 milijardu eura. Ruski Sberbank nedavno je objavio da je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobiti od 172,4 milijarde rubalja (2,5 milijardi eura), što je za 22 posto više nego što su zabilježili u istom razdoblju godine ranije.

Ukupni su prihodi te banke porasli 13,4 posto, na 501,4 milijarde rubalja. Banka je u četvrtom tromjesečju zabilježila i 21 posto više neto troškove rezervacija za otpis kredita, u iznosu 73,2 milijarde rubalja, ukazujući na promjenu u metodologiji izračuna. U cijeloj prošloj godini bančina je neto dobit poskočila 38 posto, na 748,7 milijardi rubalja. Istodobno, udio nenaplativih kredita u kreditnom portfelju iznosio je na kraju prošle godine 4,2 posto i manji je za 0,2 postotna boda u odnosu na kraj 2016.

Udio restrukturiranih kredita u bruto kreditnom portfelju kliznuo je za 0,6 postotnih bodova, na 5,9 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close