Ruska državna banka spremna uložiti 500 milijuna eura u refinanciranje roll-up kredita Fortenova grupe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. lipanj 2019. u 09:57
Foto: Borna Filić / Pixsell

Ruski suvlasnici uzeli su stvar u svoje ruke pa je dogovoreno, kako su Večernjem listu potvrdili izvori upoznati s detaljima transakcije, da većinu nepovoljnog kredita refinancira VTB.

U tijeku su finalni dogovori vezani za refinanciranje roll-up kredita teškog čak milijardu eura koji opterećuje financijsku sliku Fortenova grupe, a transakcija bi se trebala dogoditi najkasnije do kraja lipnja, piše u srijedu Večernji list.

Cilj je prikupiti 1,2 milijarde eura, pri čemu bi 700 milijuna eura dobilo status senior kredita, a oko 500 milijuna eura bilo bi u statusu junior kredita. Kredit uz senior status jamči bolju i sigurniju naplatu pa bi bio ugovoren uz kamatu od samo pet posto, dok se za kreditiranje uz junior status daju bolji uvjeti s čak 11 posto kamata, ali uz nižu sigurnost plasmana, navodi dnevnik.

Ruski suvlasnici uzeli su stvar u svoje ruke pa je dogovoreno, kako su Večernjem listu potvrdili izvori upoznati s detaljima transakcije, da većinu nepovoljnog kredita refinancira VTB, ruska državna banka, koja je i sama sudjelovala u roll-up aranžmanu sa 180 milijuna eura.

VTB je, kako su dnevniku potvrdili izvori bliski kompaniji, spreman uložiti 500 milijuna eura u refinanciranje i to putem senior kredita s kamatom od samo pet posto.

Bude li potrebno, spremni su odobriti dodatnih od 200 do 300 milijuna eura, ali uz junior status koji jamči veću kamatu. U transakciji bi mogla sudjelovati i jedna od pet najvećih američkih banaka, s kojom se i dalje pregovara o oko 200 milijuna eura vrijednom financiranju. S tom se bankom dogovara status senior kreditora pa bi i ona ponudila nisku kamatu do maksimalnih pet posto, navodi dnevnik.

Dogovoreno je i da bi Erste banka produljila svoj aranžman od 40-ak milijuna eura i tako nastavila financirati Fortenova grupu. Ovakva transakcija značila bi spas za Fortenovu koju pritišću ogromne kamate odobrene roll-up kreditorima, a dala bi Rusima prevlast nad cijelom kompanijom, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close