Rusi prestaju biti suvlasnici u Fortenovi, udio Sberbanka ide pod kontrolu američko-mađarskog kapitala

Autor: Poslovni.hr , 18. ožujak 2022. u 19:29
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Prema informacijama Večernjeg lista, proces dubinskog snimanja je započeo, a upućeni očekuju da će se transakcija zaključiti unutar nekoliko tjedana.

Najveća ruska komercijalna banka Sberbank uskoro bi trebala prestati biti suvlasnik u hrvatskoj Fortenova grupi. Udio Sberbanka od 44 posto suvlasništva preuzet će, prema svemu sudeći, Indotek grupa iza koje stoji američko-mađarski kapital , piše Večernji list. Većinski vlasnik Indotek grupe je Dániel Jellinek, koji prema časopisu Forbes zauzima deveto mjesto na listi najbogatijih Mađara. Prema informacijama Večernjeg lista, proces dubinskog snimanja je započeo, a upućeni očekuju da će se transakcija zaključiti unutar nekoliko tjedana.

S hrvatskog gospodarskog aspekta važno je to što je Indotek poslovno i kapitalno povezan s američkim poslovnim konglomeratom Bohemian grupom, koja je u vlasništvu moćne i bogate američke obitelji Stryker.

Bohemian grupa je do nedavno bila drugi najveći pojedinačni vlasnik Indoteka nakon Jellineka, s vlasničkim udjelom od 33 posto, a danas i dalje sa svojim kapitalom sudjeluje u različitim projektima Indoteka. Indotek grupa je jedna od vodećih kompanija za upravljanje ulaganjima u srednjoistočnoj Europi.

Osnovna djelatnost grupe je stjecanje nekretnina i korporativnih potraživanja, a ulagački portfelj čini je jednim od najvažnijih igrača u regiji srednje i istočne Europe.

Jedan od dugoročnih benefita ove transakcije, ukoliko se realizira, proizlazi iz činjenice da se s dolaskom Jellineka kao potencijalni operativni partner Fortenove u zajedničkoj nabavi međunarodnih brendova i otvaranju novih tržišta u budućnosti spominje francuski maloprodajni div Auchan, s kojim Indotek pregovara o strateškoj suradnji i vlasničkom povezivanju.

Dániel Jellinek rođen je 1976. u Budimpešti. Indotek grupu osnovao je 1997. godine. Glavna aktivnost Indoteka je upravljanje nekretninskim fondovima i leasingom nekretnina. Indotek grupa trenutno posjeduje više od 1,86 milijuna četvornih metara izgrađenih i iznajmljenih nekretnina.

Tijekom proteklih godina imali su nekoliko zapaženih transakcija, uključujući akviziciju tvrtke za upravljanje investicijama Diófa Asset Management, tvrtke za upravljanje imovinom Appending i mađarske tvrtke za cestovni prijevoz Waberer’s International.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ima dovoljno kapitala kod hrvatskih poduzetnika da to ne treba nikako prepustiti nekim fondovima-lešinarima. PPD, Atlantic, Vindija, Podravka; Orbico,Adris..mogu skupa i bez problema preuzimanje financirati.

 

Potpununa dezinformacija. Pišete kao da je taj proces počeo. To je za sad samo spekulacija. A vi ne znate razliku između spekulacija i fakta.

New Report

Close