Provectus preuzimanjem Salona Dentala nastavio konsolidirati zubarski sektor

Autor: Jadranka Dozan , 16. studeni 2021. u 22:00
Foto: Unsplash

Solinska stomatološka poliklinika s prihodima od 21,4 milijuna kuna nova članica Adria Dental Groupa.

Kad je sredinom ove godine Provectus Capital Partners (PCP) realizirao investiciju u Stomatološku polikliniku Arena iz Zagreba, iz tog su investicijskog društva nagovijestili da ne namjeravaju stati na tom ulaganju u dentalni sektor jer u njemu vide snažan potencijal rasta i razvoja. I nisu ostali samo na poliklinici Arena. Jučer su objavili još jednu investiciju u privatno zdravstvo financiranu putem PCP-ova fonda razvojnog kapitala ASEF (Adriatic Structured Equity Fund). Ovaj put to je ulaganje u polikliniku Salona Dental iz Solina, koju opisuju kao vodeću polikliniku u Dalmaciji.

Deset ordinacija

U sklopu Poliklinike Salona Dental posluje deset moderno opremljenih ordinacija, dijagnostika i zubotehnički laboratorij, ističu u Provectusu. Prema godišnjem izvješću solinske tvrtke, Salona Dental je u 2020. godini ostvario 21,4 milijuna kuna prihoda ili oko osam posto više nego godinu prije, a pritom je iskazano više od 4,3 milijuna neto dobiti, što je također porast u odnosu na godinu prije. Istodobno s realizacijom tog ulaganja PCP je zapravo pokrenuo prvu regionalnu dentalnu grupaciju – Adria Dental Group. Ta će grupacija, koju zasad čine poliklinike Arena i Salona Dental, biti središnje mjesto konsolidacije dentalnog sektora pod palicom Provectusa. “Ulaganja u privatni zdravstveni sektor i u dentalni sektor okosnice su ulaganja našeg fonda jer u tim djelatnostima vidimo velik potencijal rasta u Hrvatskoj i regiji. Sa Salonom Dental dobivamo vodeću polikliniku u Dalmaciji, s timom vrhunskih stručnjaka i najmodernijom tehnologijom. Objedinjeni nastup naših dentalnih poliklinika kroz Adria Dental Group omogućit će još kvalitetnije pozicioniranje i još brži rast u Hrvatskoj, ali i na stranim tržištima iz kojeg dolazi velika potražnja za domaćim dentalnim uslugama”, kaže Igor Čičak, predsjednik Uprave i glavni partner PCP-a.

Dodaje i kako se u Hrvatskoj postavljen visok standard usluga, a Adria Dental Group će taj standard nastaviti razvijati kroz daljnja ulaganja u nove tehnologije i djelatnike. Inače, za PCP-ov fond razvojnog kapitala ASEF, pokrenut uz podršku Europskog investicijskog fonda i Hrvatske banke za obnovu i razvitak u sklopu zajedničkog tzv. CROGIP programa, Salona Dental je treća po redu investicija u sektoru zdravstva i četvrta ukupno.

Preuzeli i Avivu

Uz spomenuta dva ulagačka projekta u dentalnom segmentu zdravstva, sredinom rujna PCP je preko ASEF-a od Fortenova grupe preuzeo Polikliniku Aviva, jednu od vodećih hrvatskih poliklinika koja nudi širok spektar usluga za više od 40.000 korisnika u područjima prevencije, dijagnostike, liječenja i rehabilitacije. I tom je prilikom predsjednik Uprave i glavni partner PCP-a podcrtao uvjerenje u značajan potencijal rasta privatnog zdravstvenog sektora, ističući kako je “akvizicijom Avive stečena kvalitetna pozicija i ključan know how za nastavak investicija u cilju konsolidacije zdravstvenog sektora”.

Pored toga, portfelj ASEF fonda čini i Keindl Sport Trgovina. Većinski udjel u tom poduzeću specijaliziranom za veleprodaju i maloprodaju sportske opreme (u prvom redu bicikala i biciklističke opreme) bio je ujedno i prva investicija Provectus Capital Partnersa financirana iz tog razvojnog fonda.

Komentirajte prvi

New Report

Close