Predstavljen najveći projekt solarnih elektrana na hrvatskom tržištu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. svibanj 2022. u 14:05
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Valamar Isabella Island Resort u Poreču postao je prvo ljetovalište u Hrvatskoj koje koristi isključivo energiju iz Valamar solarnih elektrana.

Turistička kompanija Valamar Riviera i E.ON Solar, vodeća kompanija u Hrvatskoj za projektiranje i izgradnju solarnih elektrana koja posluje unutar grupe E.ON Hrvatska, u četvrtak su na konferenciji za novinare predstavili najveći projekt solarnih elektrana na hrvatskom tržištu.

Suradnja E.ON-a i Valamara obuhvatila je postavljanje solarnih elektrana na 26 Valamarovih hotela i kampova duž obale, što pokriva do šest posto ukupne Valamarove potrebe za električnom energijom. Ujedno, Valamar Isabella Island Resort u Poreču postao je prvo ljetovalište u Hrvatskoj koje koristi isključivo energiju iz Valamar solarnih elektrana.

““Suradnja s E.ON Solarom najveći je Valamarov projekt ulaganja u solarne elektrane do sada i veseli nas što zajedno možemo osigurati nove obnovljive izvore električne energije za naše turističke objekte”, rekao je potpredsjednik Valamar Riviere za razvoj, održavanje imovine i tehničke servise Alen Benkovićm dodavši kako će Valamar i u budućnosti nastaviti s intenzivnim ulaganjima u projekte energetske učinkovitosti te kako u E.ON-u ima odličnog partnera za takve inicijative.

Već godinama, dodao je, ulažu značajna sredstva u projekte energetske učinkovitosti i omogućuju svojim gostima da odabirom smještaja u Valamarovim hotelima, ljetovalištima i kampovima sudjeluju u očuvanju okoliša. U prilog tomu istaknuo je kako su u Valamaru u  proteklom razdoblju smanjili otisak CO2 u prvom i drugom opsegu za više od 70 posto.

Predsjednik Uprave E.ON Hrvatska Andreas Rörig izrazio je zadovoljstvo što s partnerima i kupcima poput Valamara mogu doprinijeti rješavanju najvećeg izazova čovječanstva danas – zelenoj energetskoj tranziciji.

“Takav ambiciozan projekt postavljanja solarnih elektrana diljem Jadrana značajan je iskorak zelenom i održivom turizmu i ponudi kakvu traži sve više ekološki osviještenih turista. Hrvatska ima potencijal ući u sam vrh zemalja EU po iskoristivosti obnovljivih izvora energije, što će posljedično imati pozitivan utjecaj i poticaj i za gospodarstvo, industriju i novu turističku ponudu koja je održiva i doprinosi očuvanju okoliša”, poručio je Andreas Rorig.

Valamarov i E.ON-ov projekt je ujedno i prvi i najveći projekt u Hrvatskoj po ESCO modelu financiranja, u kojemu su elektrane u vlasništvu E.ON-ove kompanije Solnet, a sva proizvedena energija namijenjena je Valamaru za vlastitu potrošnju.

Na projektu je E.ON angažirao više od 60 stručnjaka raznih profila koji su realizirali usluge projektiranja, instaliranja, puštanja u pogon i financiranja projekta. Korištenjem obnovljivih izvora energije doprinosi se i Zelenom planu EU u očuvanju okoliša te smanjenju emisija ugljičnog dioksida, u čemu, ističu iz E.ON-a i Valamara, predstavljaju primjer dobre prakse.

Komentirajte prvi

New Report

Close