Power Purchase ugovori jamče stabilne cijene i sigurnu opskrbu energijom

Autor: Majda Mikulandra , 13. ožujak 2023. u 07:12
Foto: ROBERT ANIĆ/PIXSELL

Direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske uoči konferencije RE-Source Croatia.

Nagli porast cijena električne energije u zadnjih godinu dana doveo je mnoge u Hrvatskoj u nezavidnu poziciju – svi su se suočili s višim iznosima na računima, a najviše su ih osjetile tvrtke iz sektora energetski intenzivne industrije kojima potrošnja električne energije ima izuzetno visok udio u ukupnim troškovima poslovanja. Posljedično, snažno raste interes za obnovljivim izvorima energije i u gospodarstvu, kao i u jedinicama lokalne samouprave te među građanima.

Energetska kriza traži inovativne pristupe rješavanja problema visokih cijena energetike i električne energije, a tim pitanjima bavit će se RE-Source Croatia – prva konferenciji u regiji o kupnji zelene energije izravno od proizvođača, koja će se održati 17. ožujka u hotelu Sheraton u Zagrebu. Povodom konferencije razgovarali smo s Majom Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIEH), organizatorom konferencije.

Suočavamo se velikim rastom cijene električne energije, a vi ste na čelu gospodarskog udruženja koje okuplja tvrtke iz sektora obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Koje promjene uočavate uzrokovane energetskom krizom?

Nagli porast cijena električne energije stvorio je velik problem mnogima u Hrvatskoj – svi su se suočili s višim iznosima na računima, a najviše su ih osjetile tvrtke iz sektora energetski intenzivne industrije. Njima je iznos koji plaćaju za električnu energiju predstavlja izrazito velik udio troškova poslovanja. Energetska kriza svima je podigla svijest o važnosti sigurnosti opskrbe energijom i predvidivosti troška za tu energiju jer bez toga nema održivog poslovanja. Vidljiv je povećan interes za obnovljive izvore energije i sve više tvrtki se odlučuje uložiti u vlastitu proizvodnju energije kroz postavljanje krovnih solarnih elektrana, sve kako bi pokrili dio svojih energetskih potreba i manje ovisili o tržišnim promjenama cijene. Ipak, onima koji imaju veliku potrošnju energije ni taj korak nije dovoljan.

Što mogu poduzeti, postoji li neka dodatna mogućnost za njih?

Postoji rješenje koje tvrtke u svijetu i EU godinama primjenjuju, daleko prije pojave energetske krize. Potpisuju ugovore o direktnoj kupnji električne energije izravno od proizvođača iz obnovljivih izvora (PPA – Power Purchase Agreement). Time postižu dugoročno sigurnu opskrbu energijom koju plaćaju po fiksno ugovorenoj cijeni. Mnogi tako pokrivaju i do 100 posto svojih energetskih potreba. Ugovori se potpisuju na razdoblje od pet do 20 godina, čime time dobiva mnogo veća sigurnost u odnosu na kupnji energije po promjenjivim tržišnim cijenama.

Korporacije koje ugovaraju PPA ugovore dolaze iz različitih sektora, svi žele kupovati 100% zelenu energiju i ujedno osigurati stabilan iznos davanja za energiju te lakše planiranje godišnjih troškova. Ovi ugovori pružaju neograničene mogućnosti primjene, a najvažnije je da se njima obje strane štite od volatilnosti tržišta.

Čini se kao dobro rješenje. Kako se sklapaju takvi ugovori?

Više je načina. Proizvođač energije iz obnovljivih izvora može biti u blizini kupca te energije, ali i u drugoj županiji ili mnogo dalje. Postoje i prekogranični PPA ugovori. Tako, primjerice, elektrana iz Hrvatske može potpisati ugovor o isporuci električne energije kupcu iz druge zemlje ili obrnuto. Mnogo je modela PPA ugovora i uvijek se bira najbolji i za proizvođača i za kupca zelene energije.

S obzirom na to da je riječ o novoj temi, odlučili smo organizirati RE-Source Croatia konferenciju, na kojoj će stručnjaci koji provode ovakve ugovore u europskim zemljama prenijeti svoje znanje. Čut ćemo iskustva tvrtki koje kupuju zelenu energiju putem PPA ugovora.

17. ožujka

u Zagrebu će se održati konferencija RE-Source Croatia.

OIEH je postao dio europske RE-Source platforme posvećene razvoju PPA ugovora u Uniji, koja je osnovana 2017. u Bruxellesu u cilju promicanja boljeg okvira za korporativno korištenje obnovljivih izvora energije na EU i nacionalnim razinama te pomaganjem u realizaciji punog potencijala obnovljivih izvora energije u Europi. Mi smo, kao nacionalni predstavnik europske RE-Source platforme, postali središte informacija i znanja o ovoj temu za Hrvatsku, ali prema upitima koji nam stižu iz susjednih zemalja, rekla bih i za regiju.

Kome je sve ova tema važna?

Prema interesu predstavnika nacionalnih i međunarodnih institucija, konzultanata, pravnih i financijskih stručnjaka, industrije, poduzetnika, proizvođača obnovljive energije, ali i predstavnika građanskih i europskih inicijativa – važna je svima.

Iz prve ruke

Stručnjaci koji provode PPA ugovore te tvrtke koje putem njih kupuju zelenu energiju prenijet će svoje znanje na konferenciji RE-Source Croatia.

Energetska kriza traži inovativne pristupe rješavanja problema visokih cijena električne energije, a ovakvi ugovori su održivo rješenje za energetski intenzivnu industriju, ali i sve one kojima je važna predvidivost troška za električnu energiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close