Posao godine! Paramount u oklopnjake ugrađuje revolucionarni hrvatsko-estonski sustav Vegvisir

Autor: Marina Biluš , 14. travanj 2022. u 15:44

Pomoću misijskog računala, smještenog u samom vozilu, upravlja se brojnim procesima za obradu, rezanje i spajanje slike, uključujući inovativne videografske sustave, slojeve redundantnih senzora te algoritme koji sintetiziranju slike kamere spajajući ih sa informacijama iz okruženja.

Niti puni sat nakon što smo objavili da je propulzivni estonsko-hrvatski startup Defensphere za posebnog savjetnika za obranu angažirao bivšeg hrvatskog ministra obrane Antu Kotromanovića, saznali smo koji je to maltene sudbonosni milestone ova mlada kompanija dosegnula. Njihov revolucionarni sustav Vegvisir kreće u integraciju i globalnu komercijalizaciju kroz upravo potpisanu suradnju s Paramount Land Systems, podružnicom Paramount Groupa, internacionalne zrakoplovne i tehnološke kompanije. Kako nam otkrivaju iz Defenspherea, njihov će Vegvisir Mixed Reality Situational Awareness Sustava (XRSA) biti inkorporiran u Paramountovu flotu revolucionarnih oklopnih transportera otpornih na minsko-eksplozivne naprave!

„Naša misija kroz koju nam je cilj osigurati da Paramountova kopnena vozila pokažu svjetsku tehnološku snagu, ne poznaje ograničenja ni granice. Naše partnerstvo s Defensphere OU unaprjeđuje naše 27-godišnje naslijeđe i predanost ponudi vrhunskih inovacija i visoko prilagođenih rješenja za naše partnere širom svijeta”, izjavio je nakon potpisivanja ugovora Deon Grobler, glavni izvršni direktor Paramount Land Systemsa. Pojasnio je pritom kako u konfliktnim okruženjima iz 2022., koji su danas mogući izvan granica neke zemlje i unutar njih, postoji sve veća potražnja za izvanrednom razinom situacijske svijesti o okruženju na bojnom polju.

“Od ključne je važnosti za članove posade koji obavljaju bezbroj zadaća kao što su izviđanje, granična patrola i održavanje mira, sposobnost promatranja, orijentacije, odlučivanja i uključivanja u vremenski osjetljive scenarije s većom učinkovitošću i šansom za preživljavanjem misije nego ikada prije”, upozorio je.

Foto: Press

Nakon ovih riječi posve je jasno kako se Vegvisir uklapa u strategiju ove moćne globalbe korporacije. Kao sustav za situacijsku svijest, Vegvisir omogućuje posadi oklopnih vozila vidljivost od 360 stupnjeva kroz balističke stijenke. Pomoću misijskog računala, smještenog u samom vozilu, upravlja se brojnim procesima za obradu, rezanje i spajanje slike, uključujući inovativne videografske sustave, slojeve redundantnih senzora te algoritme koji sintetiziranju slike kamere spajajući ih sa informacijama iz okruženja. Glavno sučelje za prikaz informacija i slike okoline jesu posebne video naočale, razvijene i proizvedene u Hrvatskoj. Naočale se koriste se za prikaz miješane stvarnosti kombinirajući zapise sa video kamera i podatke prikupljene sa senzora ili drugih izvora.

Ingvar Pärnamäe, glavni izvršni direktor Defensphere OU, koji je u siječnju Poslovnom dnevniku najavio kako će prototip njihova revolucionarnog obrambenog sustava biti gotov na proljeće, nakon potpisivanja ovog iznimno značajnog ugovora poručio je kako je kako Vegvisir i slična rješenja, danas nude kritičnu sustave za donošenje inteligentnih odluka, na i izvan borbenih okruženja, tako da imaju sve informacije i razumijevanje koje će im trebati da dođu do zdravih zaključaka, onih koji se često izvršavaju u hodu. „Zadovoljstvo nam je surađivati s Paramount Group-om na implementaciji naše tehnologije situacije svijesti i promatranja, unutar njezine flote naprednih oklopnih vozila i veselimo se zajedničkom rastu te globalnoj primjenjivosti spomenutih rješenja na Paramountove postojeće partnere na tržištima obrane i domovinske sigurnosti“, izjavio je Pärnamäe.

Treba napomenuti kako je za uzlet Defenspherea presudnu ulogu imala osječka Orqa, najveći pojedinačni dioničar estonsko-hrvatskog startupa – inovativna  kompanija koja stvara napredne sustave za obrambenu i industriju sigurnosti, a proslavila se kao kreator globalno najkvalitetnijih video-naočala za pilote dronova. Orqa je u zapravo zapanjujuće kratkom razdoblju svojim revolucionarnim rješenjima postala jedan od najperspektivnijih hrvatskih tehnoloških “igrača” koji već neko vrijeme grabi putem globalne konkurentnosti i, kako doznajemo, upravo finišira presudne operacije za osiguravanje svog impresivnog rasta u budućnosti. Povodom sklapanja posla s Paramountom, Ivan Jelušić, suosnivač tvrtke Orqa i direktor prodaje i poslovnog razvoja tvrtke Defensphere izjavio je:

‘’Tvrtka Orqa postavila je temelje drone industrije, razvijali smo FPV tehnologije i rješenja te smo postali lideri u industriji. Polazišna točka bio nam je razvoj naprednih rješenja u području dronova, što je uz znanje i iskustvo partnera iz Estonije, rezultiralo implementacijom jednih od najmodernijih, odnosno vodećih tehnoloških proizvoda u obrambenoj industriji. Orqin poslovni know-how model kulminacija je bilateralne suradnje tih dviju država, koju snažno podupiru i Hrvatski klaster konkurentnosti obrambenih industrija i estonski klaster – Estonian Defence Industry Association.’’

Komentirajte prvi

New Report

Close