Estonsko-hrvatski Defensphere najavljuje prekretnicu, za savjetnika angažirali bivšeg ministra obrane

Autor: Marina Biluš , 14. travanj 2022. u 14:01
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Da se završetak prototipa Vegvisirsa, prvog sustava namijenjenog oklopnim vozilima koji bi za vizualizaciju koristio VR naočale, očekuje ovog proljeća ekskluzivno je Poslovnom dnevniku u siječnju otkrio CEO Defenspherea Ingvar Pärnamäe, poručivši pritom kako  bi konačni proizvod trebao biti spreman i testiran 2023.

Hrvatsko-estonski startup Defensphere, koji se u rekordno kratkom roku prometnuo u jednu od najperspektivnijih mladih tehnoloških kompanija specijaliziranih za sektor obrambene industrije, upravo je objavio zvučno i znakovito kadrovsko pojačanje. Za poziciju posebnog senior savjetnika angažirali su bivšeg ministra obrane Republike Hrvatske, brigadira Antu Kotromanovića.

Propulzivni startupovci svojom su inovacijom – sustavom Vegvisir namijenjenom oklopnim vozilima čijoj će posadi omogućiti vidljivost bojišnice bez kroz potrebe da izlaze iz oklopnjaka, već privukli pažnju globalne obrambene industrije, a ovo su imenovanje, čini se, vrlo strateški tempirali. Naime, osnivači Defenspherea – osmeročlani tim koji, osim bivših vojnika i estonskih startupovaca, čini i Hrvatski klaster konkurentnosti obrambenih industrija te osječka Orqa, najavljuju da će skoro objaviti dosezanje najznačajnijeg “milestonea” od svog osnutka.

“U proteklih šest mjeseci napravili smo golem napredak u smjeru pozicioniranja Defenspherea na polju globalne obrambene industrije”, poručili su ovom prigodom iz osječke Orqe koja je partner ovog inovativnog startupa.

Brigadir Kotromanović svoju je novu poziciju, inače prvu takvu u startup ekosustavu, komentirao riječima:

“Uzbuđen sam jer se pridružujem Defensphere timu kako bih godinama svoga iskustva i znanja pridonio njihovu rastu I tehnološkom razvoju. Duboko sam uvjeren da će ovaj startup postati globalno značajan ‘igrač’ obrambene industrije u godinama koje su pred nama, otvarajući put ka uvođenju revolucionarne tehnologije u ovaj sektor”.

Da se završetak prototipa Vegvisirsa, prvog sustava namijenjenog oklopnim vozilima koji bi za vizualizaciju koristio VR naočale, očekuje ovog proljeća ekskluzivno je Poslovnom dnevniku u siječnju otkrio CEO Defenspherea Ingvar Pärnamäe, poručivši pritom kako  bi konačni proizvod trebao biti spreman i testiran 2023.

“Već smo razgovarali s mnogim proizvođačima oklopnih vozila diljem svijeta. Zainteresirani su da njihova vozila budu naprednija i tehnološki superiornija u odnosu na neprijateljska”, rekao nam je tada.

U međuvremenu je ovaj mladi tim na sajmovima naoružanja koji su se proteklih mjeseci održavali na Bliskom istoku već izazvao golem interes, a upravo bi to moglo imati veze s novim uspjesima koje su jučer najavili osnivači.

Inače, Vegvisir je namijenjen oklopnim vozilima čijoj će posadi omogućiti vidljivost bojišnice bez kroz potrebe da izlaze kako bi provjerili okruženje. Prikladan je za bilo koju vrstu oklopnog vozila, a temelji se na inovativnim sustavima kamere, senzorima i algoritmima koji sintetiziraju slike kamere.

Koristi zaslone uređaja koji se stavljaju na glavu pa osoba dobiva pregled mješovite stvarnosti svega što se događa u blizini vozila, a može prepoznati objekte udaljene i do 10 km. Prvi je ovo sustav namijenjen oklopnim vozilima koji bi za vizualizaciju koristio VR naočale.

Komentirajte prvi

New Report

Close