Porsche kupio manjinski udio u Rimac Automobilima i Greyp Bikes

Autor: Bernard Ivezić , 20. lipanj 2018. u 09:00
Foto: PD

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila kaže da je ovo potvrda da su uspjeli stvoriti ozbiljnog dobavljača u automobilskoj industriji i svjetskog proizvođača sportskih automobila.

Proizvođač najbržeg električnog automobila na svijetu, tvrtka Rimac Automobili, ima novog zvučnog suvlasnika. Njemački Porsche kupio je manjinski udio u tvrtki Mate Rimca. No, ne samo u biznisu s vozilima na četiri kotača već i u proizvođaču električnih bicikala Greyp Bikesu.

>>16 važnih događaja u razvoju Rimac Automobila: Od Concept One-a do suradnje sa Porscheom

Iz Rimac Automobila zasad nisu komentirali koliki je udio Porsche stekao, kao ni koliko je velika investicija. Ponavljaju tek poznatu informaciju da je Mate Rimac, kako je i obećao prethodnim investitorima, ostati većinski vlasnik i direktor kompanije. Prema pravilima prve i druge investicijske runde tako će biti najmanje do 2020. godine.

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila kaže da je ovo potvrda da su uspjeli stvoriti ozbiljnog dobavljača u automobilskoj industriji i svjetskog proizvođača sportskih automobila. Navodi da Porsche u njih ulaže kako bi ih podržao u toj misiji, prvenstveno daljnjem istraživanju i razvoju.

“Ulazak u razvojnu suradnju s Porsche AG je važan korak za naš strateški plan kako bismo postali značajan dobavljač velikim proizvođačima automobila te ćemo nastaviti raditi na uzbudljivim projektima za razne klijente iz cijele automobilske industrije”, kaže Rimac.

Nijemcima, očigledno, nije smetalo što je Rimac sa svojim Concept_Oneom u listopadu 2016. podrapao Porsche 918 Spyder na trkaćoj stazi te se tako na YouTubeu još jednom pohvalio kako s razlogom može reći da ima najbrži električni automobil na svijetu i jednu od najbržih jurilica upoće. Njemačka kompanija lani je najavila da početkom 2019. želi na tržište izbaciti svoj električni E sedam koncept te prijeći na veliko u proizvodnju električnih vozila. Početne investicije, kako ih je najavio globalni direktor Porschea Oliver Blume, su tri milijarde eura. No, Porsche je ove godine korigirao te projekcije. Prvo je u veljači najavio da od početka iduće godine na tržište želi izbacivati 20 tisuća novih električnih Porschea, a zatim dodao da ukupne investicije u razvoj tehnologije električne vožnje vidi na dvostruko većem iznosu, odnosno podigao ih na iznad osam milijardi eura.

Lutz Meschke, zamjenik predsjednika uprave i član izvršnog odbora za financije i IT u Porsche-u kaže da je razvojem potpuno električnih super-sportskih automobila Concept_One i C_Two te brojnih drugih ključnih sustava koristeći najsuvremeniju tehnologiju za razne druge proizvođače u automobilskoj industriji “Mate Rimac je svojim impresivnim znanjem potvrdio svoju poziciju u svijetu elektromobilnosti”.
“Smatramo kako su ideje i pristup Rimac Automobila izuzetno obećavajući, zbog čega se nadamo da će ovo partnerstvo u razvoju biti odličan uvod za našu blisku suradnju”, kaže Meschke.

Podaci o investiciji tek se očekuju da će biti vidljivi u Sudskom registru. Zasad su unutra postojeći investitori, među inima, Camel grupa s kojom je najavio gradnju milijardu kuna vrijedne tvornice u Kini. Među investitorima je i hongkonški milijarder i vlasnik časopisa Forbes Tak Čung Jam, prvi investitor u tvrtku kolumbijski naftaš Frank Kanayet Yepes te kineski holding Sinocop Resources.

Tvrtka Rimac Automobili, prema najsvježijim podacima, zapošljava 400 radnika. Podaci o prihodima za 2017. godinu zasad još nisu dostupni na Fini. U 2016. godini imao je prihod od 46,6 milijuna kuna i bruto dobit od 1,91 milijun kuna.

Kako bi nam omogućili da se nastavimo baviti kvalitetnim poslovnim novinarstvom i ostanemo mjesto na kojem se piše i čita o uspjesima ali i problemima svih dionika hrvatske gospodarske scene pozivamo vas da se pretplatite na naša izdanja  Sve što treba je pratiti ovaj link ili javiti se na mail: pretplata@poslovni.hr ili nazvati telefon: 01/6431700

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bravo Rimac!

New Report

Close