Pogledajte kako su poslovali trgovački lanci: Evo tko nudi najveće plaće, a tko minimalac

Autor: Poslovni.hr , 31. svibanj 2024. u 10:55
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U protekloj godini nastavljen je trend snažnog rasta prometa u vodećim hrvatskim trgovačkim lancima, ali u poretku 10 najvećih nije bilo značajnijih promjena.

U godini u kojoj je stopa inflacije usporila na 8,4 posto vodeći trgovački lanci, koji pretežno prodaju hranu, piće i duhanske proizvode, redom bilježe dvoznamenkast rast prihoda, piše tportal.

I rast dobiti većine trgovaca nadmašio je stopu inflacije, što ukazuje na to da je rast cijena pogodovao formiranju viših marži.

Dobri poslovni rezultati omogućili su podizanje plaća, ali dio trgovaca još uvijek drži radnike na minimalcu, otkrivaju podaci Fine.

Konzum pobjegao Lidlu

Zahvaljujući većem rastu prihoda Konzum plus je povećao razliku nad glavnim konkurentom Lidlom. Konzumov prihod skočio je za 17,6 posto, dostigavši 1,88 milijardi eura, dok je Lidlov porastao 11,4 posto, na 1,19 milijardi eura.

Najbrže rastući trgovački lanac i dalje je Studenac, čiji je prihod lani uzletio gotovo 60 posto. To mu je osiguralo skok sa sedmog na šesto mjesto liste top 10 trgovaca.

Uz organski rast, Studenac je lani nastavio seriju preuzimanja manjih trgovačkih lanaca.

Natprosječni rast prihoda (20,3 posto) bilježi i Spar te se približio Lidlu.

Od manjih trgovačkih lanaca najbrže je rasla Trgovina Krk te je gotovo dostigla osmoplasirani Narodni trgovački lanac.

Najprofitabilniji Lidl i Plodine

Lidl i Plodine najuspješniji su po ostvarenoj dobiti, pri čemu je Lidl ostvario najvišu neto dobit (56,6 milijuna eura), a Plodne najvišu profitnu maržu (5,8 posto).

Najveći operativnu dobit (EBITDA) u visini od 147,4 milijuna eura ostvario je Konzum te ujedno bilježi najnižu stopu rasta neto dobiti (4,2 posto).

Spar i Studenac i dalje imaju najnižu neto dobit, ali uz značajan rast u prošloj godini. Od manjih trgovaca najprofitabilnija je Trgovina Krk, a najveći rast dobiti bilježi Boso.

Plaće u Bosi na minimumu

U djelatnosti trgovine na malo (osim trgovine motornim vozilima i motociklima) u 2023. prosječna neto plaća iznosila je 937 eura, a polovina vodećih trgovačkih lanaca daleko je od prosjeka.

Uvjerljivo najniže plaće imaju radnici vinkovačkog Bose. Prosjek je lani bio tek 570 eura, desetak eura iznad zajamčenog minimalca. Osjetno ispod prosjeka su i plaće u Trgovini Krk (644 eura), Tommyju (800 eura), Narodnom trgovačkom lancu (804 eura) i Konzumu (830 eura).

S druge strane, bez konkurencije u primanjima je Lidl, čiji zaposlenici prosječno zarađuju 1500 eura. Plaće u Plodinama, Kauflandu, Sparu i Studencu su iznad prosjeka, a kreću se u rasponu od 970 do 990 eura.

Zbog niskih plaća većina trgovaca i dalje je suočena s nedostatkom radne snage, što rješavaju zapošljavanjem stranih radnika, studenata i umirovljenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close