Petrol sad ima 23% tržišta nafte u Hrvatskoj: Najveća slovenska tvrtka za Crodux Derivate Dva platila 191,7 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2021. u 22:01
Vlasnik Croduxa Ivan Čermak i predsjednica Uprave Petrola Nada Drobne Popović potpisuju kupoprodaju, Foto: PD

Najveća slovenska tvrtka za 100% udjela u Hrvatskoj platila 191,7 mil. eura.

Najveća slovenska tvrtka po prihodima i jedan od vodećih energetskih igrača u regiji – Petrol, i formalno je postao potpuni vlasnik hrvatske kompanije Crodux Derivati Dva, plativši 100% udjela 191,7 milijuna eura, navode iz Petrola. Kompanija je preuzela i dug prema bankama, od 19,2 milijuna eura. Ovim potezom Petrol ne samo da je znatno ojačao na hrvatskom tržištu opskrbe naftnim derivatima, s 13% skočivši na 23%, po čemu zauzima drugo mjesto (iza Ine), već je ostvario i najveću akviziciju u 10 godina. Naime, riječ je o najvećem jednokratnom povećanju prodajnih mjesta u cijeloj povijesti grupe Petrol. S preuzeta Croduxova 93 prodajna mjesta u Hrvatskoj ih sad ima 204.

“Grupa Petrol se povećala na više od 6000 zaposlenika. Svim novima u društvu Crodux Derivati Dva d.o.o. želimo iskrenu dobrodošlicu. S povezivanjem dva snažna brenda ćemo kupcima, zaposlenima i dioničarima ponuditi najbolje od obje tvrtke te kao vodeći partner u energetskoj tranziciji i dalje graditi u budućnost usmjeren ekosistem održivih, prije svega modernijih i digitaliziranih usluga. Do 2025. želimo postati vodeći dobavljač goriva i održivih energetskih rješenja u Hrvatskoj”, poručila je Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave društva Petrol. Vlasnik i osnivač Crodux Derivata Dva Ivan Čermak istaknuo je: “Društvo Crodux Derivati Dva jedan je od najvažnijih prodavača naftnih derivata na hrvatskom tržištu. U osam godina povećali smo maloprodajnu mrežu suvremenih benzinskih postaja za gotovo duplo. Više od 1100 visoko motiviranih zaposlenika dalo je važan doprinos u stvaranju Croduxa kao partnera od povjerenja. S Petrolom nas vežu iste vrijednosti i usredotočenost na vrhunske proizvode i usluge za naše klijente pa sam uvjeren da će i integrirana tvrtka uspješno poslovati”.

Procijenjena EBITDA Crodux Derivati Dva za 2021. je 37 milijuna eura. To će društvo do spajanja s društvom Petrol ostati neovisno, priopćili su iz Petrola. Spojena tvrtka će biti drugi po veličini opskrbljivač naftnih derivata u Hrvatskoj, ukupni prihodi od prodaje (uključujući trošarine) grupe Petrol Zagreb i Crodux Derivati Dva u 2020. procjenjuju se na oko milijardu eura, čime bi se uvrstila među najveće tvrtke u Hrvatskoj.

“Kupnja Crodux Derivati Dva u skladu je sa strategijom grupe Petrol za razdoblje 2021.-2025. koja predviđa da će u 2025. u maloprodajnoj mreži biti 627 prodajnih mjesta”, kaže Drobne Popović. U regiji JI Europe sad ih je 594.

Komentirajte prvi

New Report

Close