Péter Ratatics novi je predsjednik Uprave Ine

Autor: Marija Brnić , 28. rujan 2022. u 20:00
FOTO: Press

I službeno su Krisztian Pulay i Berislav Gašo, te Marin Zovko, Miroslav Skalicki i Hrvoje Šimović novi članovi, a Peter Ratatics predsjednik Uprave Ine.

O njihovom potvrđivanju NO danas zapravo nije dugo odlučivao, iako je sjednica trajala gotovo četiri sata. Vrijeme su, kako se čuje, uzele druge točke, od raskida ugovora s tri člana koji nisu sami podnijeli ostavke nakon velike plinske afere, Nike Dalića, Barbare Dorić i Darka Markotića, do izvješća o reviziji poslovnih ugovora kako bi se utvrdilo da li je bilo i drugih štetnih transakcija poput onih koje je zaključio Inin direktor Damir Škugor s partnerima, oštetivši Inu za više od milijardu kuna. O tomu što je izvješće pokazalo, nakon sastanka informacije su se svele da je sva dokumentacija upućena USKOK-u.

Novi hrvatski ‘trojac’ u Ini je mandat dobio na šest mjeseci, jer država za puni mandat mora provesti javni natječaj, no i mađarski članovi nisu imenovani na četiri godine, nego do 30. lipnja iduće godine.

Po riječima ministra gospodarstva Davora Filipovića, disonantnih tonova na sjednici NO-a nije bilo, a prihvaćen je prijedlog o smjeni hrvatskih članova koji će iz Ine otići bez otpremnina.

Novi članovi Uprave nastavit će poslovati unutar postojećih okvira koje određuje model korporativnog upravljanja, no iz hrvatskih vlasti uoči sjednice NO-a dali su jasno do znanja da idućih mjeseci vlasnici trebaju ispregovarati promjene modela. Sam premijer Andrej Plenković poručio je da će uslijediti pregovori s mađarskim partnerom u Ini, koje će koordinirati ministar Filipović, ne ulazeći u detalje tih promjena. Iako taj proces u startu izaziva dosta skepse, jer se procjenjuje da mađarska strana nije sklona promjeni sustava, nego smanjivanju iznosa vrijednosti ugovora koje će direktori nižih razina moći potpisivati bez odobrenja Uprave, Filipović je gostujući u Dnevniku HTV-a istaknuo da će se inzistirati na promjeni cijelog modela, te da će to podrazumijevati promjene sadašnjeg sustava koji je formiran tako da se odlučivanje izmakne od uprave.

Novi predsjednik Uprave Ine Peter Ratatics inače je već bio član Uprave Ine, od 2011. do 2018., te je dobro je upoznat s poslovanjem hrvatske kompanije. Na dužnost predsjednika Uprave Ine dolazi s dužnosti izvršnog potpredsjednika Usluga kupcima MOL Grupe i operativnog direktora MOL-a Mađarska. Diplomirao je na Fakultetu za financije Sveučilišta Corvinus u Budimpešti te se specijalizirao za tržišta kapitala. Karijeru je počeo karijeru 2007. godine kao stručnjak za trgovinu plinom i poslovni razvoj u MOL-u, a zatim je 2009. imenovan voditeljem savjetodavnog tima Izvršnog odbora. Obnašao je i dužnost voditelja Organizacijskog razvoja i upravljanja procesima, a od 2010. do 2011. bio je voditelj Usluga upravljanja. Od 2011. radio je kao potpredsjednik Korporativnog centra u kojemu je bio odgovoran za područje ljudskih resursa. Tijekom 2015. i 2016. bio je odgovoran za aktivnosti nabave, ulaganja i komunikacija MOL Grupe kao viši potpredsjednik Korporativnog centra. “Njegova izuzetna stručnost i iskustvo stečeno u upravljačkim ulogama na navedenim područjima u MOL Grupi donijet će dodatnu vrijednost upravljanju Inom”, stoji u priopćenju Ine o novim članovima Uprave.

I Berislav Gašo i Krisztian Pulay također su proveli dugi niz godina u MOL Grupi, obnašajući razne menadžerske funkcije te u Inu donose bogato stručno znanje, kako iz rafinerijskog poslovanja, tako i istraživanja i proizvodnje te korporativnih usluga. Također, obojica su već radili u Ini i dobro poznaju tvrtku. Berislav Gašo ulazi u Upravu s mjesta izvršnog potpredsjednika Istraživanja i proizvodnje te člana Izvršnog odbora MOL Grupe. Pridružio se Ini 2010. kao direktor korporativnih usluga, a 2012. prelazi u MOL Grupu. Krisztian Pulay dolazi s pozicije višeg potpredsjednika MOL Grupe za razvoj rafinerijskog poslovanja. Od 2012. do 2016. radio je u Ini na različitim poslovima, posljednje kao direktor Sektora za upravljanje investicijama.

Miroslav Skalicki iskusan je menadžer i poduzetnik s 35 godina radnog iskustva u raznim tvrtkama iz energetskog sektora. Hrvoje Šimović dolazi u Upravu Ine s pozicije redovitog profesora na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje radi od 2003., a uz akademsku karijeru, posjeduje bogato iskustvo u raznim konzultantskim ulogama u području fiskalne održivosti javnog sektora. Marin Zovko dolazi s mjesta člana Uprave Plinacra, hrvatske kompanije za transport prirodnog plina. Magistrirao je poslovno upravljanje (MBA) na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Šimović se na dnevnom redu sjednice NO-a našao i zbog ostavke na dužnost člana Odbora za reviziju, što je u javnosti i jedna od zamjerki na njegovo imenovanje, a na tu dužnost imenovana je Sanja Sever Mališ.

U Molu ne skrivaju da su u svoj novi postav u vrhu Ine odabrali neke od svojih najboljih i najkvalitetnijih rukovoditelja, čijim izborom šalju i jasne poruke. Činjenica da je Gašo jedan od vodećih stručnjaka za Istraživanje i proizvodnju nafte i plina, trebala bi označiti predanost očuvanju sigurne opskrbe naftom i plinom. Pulay je stručnjak za upravljanje investicijama, što sugerira ustrajnost daljnjem razvoju Ine kroz ulaganja. Ratatics je kao stručnjak je za poslovni razvoj po njihovoj procjeni sposoban ostvariti cjelokupnu strategiju izgradnje tvrtke u regionalnog industrijskog lidera. Njegove iznimne vještine vođenja, reći će u Molu, dokazane su u brojnim prilikama, a najviše se istaknuo doprinosom strateškoj transformaciji grupacije Mol koja je pokrenuta 2016. Među ostalim, u Molu ga se smatra pionirom ponovnog promišljanja i reforme segmenta usluga kupcima te mađarske grupacije, zaslužnim za rast EBITDA-e s 358 milijuna dolara na 605 milijuna dolara između 2017. i 2021. I Mađarska udruga menadžera proglasila ga je 2019. najboljim mladim menadžerom godine, te ga u Molu drže kao najbolji izbor koji će nastaviti “s transformacijom Ine u regionalnog industrijskog lidera kroz kapitalna ulaganja i razvoj novih poslova s visokim potencijalom povrata ulaganja, uz održavanje sigurne opskrbe tržišta plinom i gorivom”.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kakav lažov.  Zar i vi gospon smatrate Hrvate glupanima?  Gori ste od lopova koji su vas postavili na to mjestu. Bljuv

New Report

Close