Ovih 7 hrvatskih tvrtki su među 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2019. u 10:19
Foto: PD

Iz Hrvatske se ove godine na Deloitteovom natječaju 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe plasiralo ukupno sedam tvrtki, od kojih šest tvrtki u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih i jedna u posebnoj kategoriji Najdistruptivnija inovacija (Most Distruptive Inovation).

Na ovogodišnjem jubilarnom 20. izdanju Deloitteovog natječaja 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe sudjelovale su tvrtke iz 18 zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Kosovo, Litva, Latvija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija.

U glavnoj kategoriji natječaja (Technology Fast 50), među 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki ove godine se plasiralo po prvi put čak 37 novih tvrtki te je postalo posve jasno kako je regija žarište inovativnih i kreativnih mladih tvrtki koje oblikuju budućnost. Od toga su 4 tvrtke koje su prošle godine ostvarile plasman u kategoriji Zvijezda u usponu (Rising Stars – posebna kategorija za brzorastuće tvrtke koje još nisu dovoljno zrele da bi bile uvrštene u glavnu kategoriju Fast 50). Ovo također ukazuje na dobro zdravlje tehnološkog sektora u regiji, jer tvrtke koje su pokrenule poslovanje prije samo nekoliko godina ostvarile su značajan rast i postale etablirane brzorastuće tehnološke tvrtke.

Izvještaj u kojem je rangirano i profilirano 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki cijele regije, istaknuo je litvansku tvrtku Voltas IT kao najbrže rastuću sa prosječnom stopom rasta u četverogodišnjem periodu od 2015. – 2018. od 5.734%. Voltas IT razvio je pristupačan i jednostavan automobilski sustav dijagnostike za vozače te se njihov ubrzani rast i dalje nastavlja jer se svakodnevno 1000 novih korisnika spaja na njihov sustav.

Drugi na ljestvici su prošlogodišnji pobjednici Prusa Research, s.r.o., iz Češke, sa stopom rasta od 4.527%. Ova se tvrtka definitivno etablirala kao jedna od najkonzistentnijih inovativnih kompanija u globalnoj industriji 3D ispisa.

Treće mjesto na ljestvici pripalo je drugoj češkoj tvrtki, BLINDSPOT, osnovanoj 2014. godine koja se bavi razvojem širokog spektra rješenja upotrebom umjetne inteligencije (AI), a četvrto mjesto zauzeo je slovački itrinity, s.r.o., koji pruža SaaS rješenja (Software as a service) za internetske trgovce.

Hrvatska potrošačka platforma za online kupovinu BAZZAR.HR zauzela je izvrsno 5. mjesto sa prosječnom stopom rasta od 2.821%.

Top 10 u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih

Poz.

Tvrtka

Država

Rast %

Industrija

1.

Voltas IT

Litva

5 734

Software

2.

Prusa Research s.r.o.

Češka

4 527

Hardware

3.

BLINDSPOT

Češka

4 445

Software

4.

itrinity, s.r.o.

Slovačka

3 066

Software

5.

BAZZAR.HR

Hrvatska

2 821

Mediji i industrija zabave

6.

DYNTELL Magyarország Kft.

Mađarska

2 537

Software

7.

SuperScale s. r. o.

Slovačka

1 933

Mediji i industrija zabave

8.

Cleveron AS

Estonija

1 799

Hardware

9.

Sewio Networks s.r.o.

Češka

1 285

Hardware

10.

Applifting

Češka

1 265

Software

Hrvatska

Iz Hrvatske se ove godine na natječaju plasiralo ukupno sedam tvrtki, od kojih šest tvrtki u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih i jedna u posebnoj kategoriji Najdistruptivnija inovacija (Most Distruptive Inovation).

Hrvatska tvrtka Rimac Automobili dobitnik je u posebne nagrade Najdistruptivnija inovacija (Most Distruptive Inovation).
U kategoriji 50 najbrže rastućih od hrvatskih tvrtki plasirali su se:

BAZZAR.HR na 5. mjestu sa rastom od 2.821 posto, Q na 16. mjestu (927%), Ars Futura d.o.o. na 27. mjestu (685%), AG04 Innovative Solutions d.o.o. na 35. mjestu (551%), Delta Reality na 47. mjestu (449%) te Agrivi d.o.o. na 50. mjestu (432%).

Pobjednik posebne nagrade Najdistruptivnija inovacija, hrvatska tvrtka Rimac Automobili, prva je tvrtka iz Hrvatske koja je pobijedila u ovoj kategoriji. Rimac Automobili sudjeluju u Deloitteovom natječaju već četiri godine, te su uz ovo priznanje i prethodne tri godine ostvarivali plasman u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih.

U glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih tvrtki, kako smo već prethodno naveli, najbolji plasman ostvarila je hrvatska potrošačka platforma za online kupovinu BAZZAR.HR na 5. mjestu, slijede ih Q i Ars Futura, koji su i prethodne godine ostvarili plasman na glavnoj listi, dok su AG04 Innovative Solutions d.o.o., Delta Reality i Agrivi d.o.o. ove godine ostvarili svoj prvi plasman na Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih.  

Sve o pokretačima tvrtke BAZZAR.HR pročitajte u tiskanom izdanju Poslovnog dnevnika u ponedjeljak, 21.10.2019. godine.

Zemlje

Na ovogodišnjoj se ljestvici pedeset najbrže rastućih tvrtki nalaze tvrtke iz devet zemalja Srednje Europe i to sljedećim redoslijedom od najveće prema najmanjoj brojčanoj zastupljenosti: 19 iz Češke, 11 iz Poljske, 6 iz Hrvatske, 5 iz Litve, 3 iz Slovačke i Mađarske te po jedna iz Bosne i Hercegovine, Bugarske i Estonije.

Posebne kategorije

Tvrtke stare tri godine ne zadovoljavaju kriterije za uvrštenje u ljestvicu pedeset najbrže rastućih i njima je namijenjena kategorija Zvijezda u usponu. Nagrada „Zvijezda u usponu“ dodjeljuje se onim tvrtkama koje su „premlade“ da bi bile uvrštene u izvješće o pedeset najbrže rastućih tvrtki po prihodima, ali koje će se vjerojatno u idućim godinama naći u glavnoj kategoriji među 50 najbrže rastućih.

Na listi Zvijezda u usponu ove godine na prva dva mjesta su fintech tvrtke, prvi je FF Trader iz Češke sa prosječnom stopom rasta od 1.950% a na drugom slovenska tvrtka Borza terjatev, d.o.o. sa rastom od 1296%. Treće mjesto zauzela je slovačka tvrtka Shop Support s.r.o., sa rastom od 1,121%.

Na listi Pet najvećih (The Big 5) su brzo rastuće velike tvrtke, koje se zbog svoje veličine povećanjem prihoda ne mogu mjeriti s manjim tvrtkama uvrštenima u pedeset najbrže rastućih. Ovogodišnji pobjednik kategorije je Prusa Research, s.r.o., koji su zauzeli i drugo mjesto na listi glavne kategorije Fast 50. Slijede estonski pioniri robotike Cleveron AS sa

2016. godine pokrenuli smo nagradu u kategoriji Najdistruptivnija inovacija (Most Distruptive Inovation MDI) iz dva glavna razloga. Prvo, željeli smo identificirati i nagraditi tvrtke s najboljim šansama da evoluiraju u buduće tehnološke lidere. I drugo, svojim vrhunskim know-how-om, svježim pristupom poslovanju, dokazanim iskustvom i vlasničkim tehnologijama ove tvrtke mogu postati izvrsni partneri za današnje tržišne lidere.

Od 100 tvrtki koje su se prijavile za ovogodišnju nagradu za MDI, priznanje je dobila hrvatska tvrtka Rimac Autmobili. Ova tvrtka istinska je elektroenergetska tvrtka koja proizvodi električne hiper-automobile i nudi cjelovita tehnološka rješenja svjetskim proizvođačima automobila. Veteran prethodnih natječaja Fast 50-a između 2016. i 2018. godine, Rimac je predstavio svoje najnovije vozilo tijekom godine. C_Two je automobil koji živi s tehnologijom i koji može postići najveću brzinu od 412 km/s.

Dobitnik Nagrade za društvenu inovaciju je poljska Warsaw Genomics, tvrtka koja je razvila tehnologiju za genetičko testiranje i koja čita ljudske gene kako bi utvrdila pogreške odgovorne za mnoge bolesti. Njihovi vlastiti algoritmi suštinska su inovacija tvrtke koja omogućuje testiranje do 20 puta jeftinije od standardnih tehnika. Što proizlazi kako bi se pregled cjelokupne populacije na rizik od raka mogao učiniti financijski održivim.

Pionirski duh u akciji

“Svake je godine jedan od najuzbudljivijih aspekata natječaja Deloitte Technology Fast 50 u Srednjoj Europi to što dobijemo povlašteni uvidu izvanredna mlada društva koja brzo rastu i koja će postati općepoznata imena u budućnosti” istaknuo je Zlatko Bazianec, partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja i rukovoditelj hrvatskog ureda.

I dodao: “Ove nas je godine osobito obradovalo to što se skoro tri četvrtine (74 %) najuspješnijih društava na ljestvici našlo prvi put, što samo dodatno svjedoči o iznimnoj brzini kojom se poduzeća s najboljim idejama i inovativnim rješenjima mogu razvijati. Velika je čast biti dijelom toga te je zbilja nadahnjujuće vidjeti na djelu visokokvalitetnu inovaciju i predvodnički stav u brojnim poduzećima u Srednjoj Europi.“

Komentirajte prvi

New Report

Close