Orbico otvara centar vrijedan 26,5 milijuna eura: Najam na 10 godina i bez kune duga

Autor: Suzana Varošanec , 16. prosinac 2019. u 06:54
Branko Roglić, Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ovaj model je idealan za velike sustave, ima razne pogodnosti.

Prema zahtjevima naručitelja tvrtke Orbico Bugarska, članice Orbico grupe u vlasništvu Branka Roglića, u Sofiji je prošlog tjedna započela gradnja njihovog najvećeg logističkog centra. Projekt je vrijedan 26,5 mil. eura i trenutno je najveća strana investicija u Bugarskoj, a zanimljiv i zbog modela financiranja, jer neće utjecati na povećanje zaduženosti Orbica. Centar gradi developerska tvrtka Cordeel Bugarska, lokalna jedinica belgijske Cordeel grupe, predviđeni rok je 18 mjeseci, dok će Orbico, prema Rogliću, u njemu biti u najmu na rok od 10 godina, čime će se investicija i isplatiti.

“O nama ovisi hoćemo li najam produžiti ili preuzeti centar u vlasništvo. Ovaj model je idealan za velike sustave, ima razne pogodnosti, između ostalog i to što se sve izvodi prema našim zahtjevima, a ne podiže nam razinu zaduženosti koja je Orbicu relativno niska, te iznosi 3 EBITDA. Centar će biti kompletno automatiziran, što se odnosi i na B2B i na B2C segment”, kaže Roglić.

Ističe važnost toga u uvjetima očekivanog pada udjela klasične distribucije u korist rasta e-trgovine u distribuciji. Kako se prvi put realizira europska suradnja Orbica između Bugarske, Belgije i Hrvatske, prošlotjednom su zabijanju ‘prve lopate’ nazočili i zamjenik bugarskog premijera Tomislav Donchev, vlasnik i predsjednik Cordeel grupe Dirk Cordeel, belgijski veleposlanik Fransoa Bantan, hrvatska veleposlanica Jasna Ognjanovac i generalni direktor Cordeel Bugarske Vladimir Andreev.

Komentirajte prvi

New Report

Close