Odlične vijesti iz Kutine: Turci najavljuju nova ulaganja u Petrokemiju, zadržat će i svih 1.300 zaposlenih

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. studeni 2022. u 16:43
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

ni povjerenik Sindikata EKN-a, kao najbrojnijeg u Petrokemiji, Davor Rakić, nije krio zadovoljstvo prvim susretom s novim vlasnikom. 

Budući vlasnici kutinske Petrokemije iz turske kompanije Yildirim, nakon sastanka s predstavnicima sindikata u Kutini, najavili su nova ulaganja u Petrokemiju, proširenje proizvodnje i zadržavanje svih 1300 zaposlenih.

Prije formalnog preuzimanja kutinske kompanije, budući vlasnici, braća Yildirim, Robert i Ali Riza, sastali su se sa predstavnicima sindikata, kako bi razgovarali o radničkim pravima, zadržavanju zaposlenika i kolektivnom ugovoru. Naime, turska je kompanija već sklopila kupoprodajni ugovor s Inom i PPD-om o preuzimanju njihove tvrtke Terra Mineralna Gnojiva i njihovog većinskog udjela od 54,5 posto u Petrokemiji, a sada se čekaju odobrenja regulatora.

Sastanak sa sindikatima ocijenjen je kao novi, važan korak u postupku preuzimanja Petrokemije. Kako je nakon sastanka rekao Robert Yildirim, nakon preuzimanja tvrtke, što bi se moglo dogoditi za nekoliko mjeseci, prvi će korak biti usmjeren ponovnom pokretanju proizvodnje.

“Postoje etape koje moramo proći, a kada se sve to završi – nadamo se za dva do tri mjeseca – bit ćemo vlasnici Petrokemije i započeti s radom, vjerojatno u prvom kvartalu sljedeće godine”, rekao je Yildirim.

“Prvi potez je da osposobimo tvrtku za rad, jer trenutno tvrtka ne radi zbog nedostatka plina. Ako nema plina u Europi, tvornica ne može nastaviti ili započeti s radom tako da se nadamo da će plin biti uskoro dostupan s prihvatljivim, razumnim cijenama”, dodao je.

Cilj – proizvodnja dva milijuna tona na godinu

Sindikatima je, kaže, iznio ulagačke i poslovne namjere, a razgovaralo se i o mogućim poboljšanjima kako bi se povećala produktivnost. Kaže da cilja na proizvodnju dva milijuna tona gnojiva na godinu, za što treba postaviti dva spremnika amonijaka u luke kako bi se dobila mogućnost uvoza jeftinog amonijaka i smanjili troškovi proizvodnje.

“Nismo došli u Hrvatsku samo kako bismo upravljali Petrokemijom, došli smo kako bismo učinili Petrokemiju jednom od važnih proizvođača gnojiva u Europi koja će, ne samo opskrbljavati domaće tržište, nego nam je plan i izvoziti gnojivo”, rekao je Yildirim.

Istaknuo je kako garantira da će tvornica nastaviti s radom i proizvodnjom te da će osigurati i čuvati radna mjesta, no ponavlja kako sve ovisi o dostupnosti plina koji je obustavljen zbog rata u Ukrajini.

Kaže i kako je stoga cilj naći alternativna rješenja za tranzicijska vremena, a to će “vjerojatno biti uvoz”, gnojiva kako bi na vrijeme bilo dostavljeno poljoprivrednicima.

Upitan za konkretne investicijske planove, naveo je kako će započeti s manjim i lako izvedivim ulaganjima, pripremama skladišta, a potom investirati u luku kako bi mogli uvoziti robu zbog nedostatka plina.

“Nadalje, prijeći ćemo na investicije koje iziskuju više vremena i koja se izričito tiču same tvornice. To bi značilo da ćemo unaprijedit tehnologiju, poboljšati procese i povećati produktivnost”, rekao je.

Glavni povjerenik Sindikata EKN-a, kao najbrojnijeg u Petrokemiji, Davor Rakić, nije krio zadovoljstvo prvim susretom s novim vlasnikom.

Dok se još čeka ocjena agencija za zaštitu tržišnog natjecanja iz zemalja na kojima posluje Petrokemija, čijim će odobrenjem kupoprodajni ugovor o preuzimanju većinskog udjela u kompaniji postati valjan, Turci najavljuju i spremnost da preuzmu i državni udjel u Petrokemiji, koji iznosi oko 40 posto.

Petrokemija i u uvjetima kada zbog visokih cijena energenata već devet mjeseci ne proizvodi mineralna gnojiva, ali nije otpuštala zaposlenike, koji prepakiravanjem uvoznih gnojiva uredno podmiruje tržište, ostvaruje prihod i podmiruje plaće zaposlenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close