Nova uprava, stari cilj – unaprijediti brend i postati ključni partner telekomima i elektroenergetskoj industriji

Autor: Promo , 02. kolovoz 2023. u 10:05
Foto: Comcross

Nikola Alić i Duško Žutić novi su direktori tvrtke koja sa sjedištem u Osijeku ima 40 zaposlenika, a uz izgradnju i održavanje telekomunikacijskim mreža, projektira i oprema elektroormare, postavlja solarne elektrane i obučava radnike u modernom trening centru.

Više od dva desetljeća iskustva rada u telekomunikacijama i mnoštvo uspješno realiziranih projekata glavna su referenca novih direktora tvrtke comcross croatia. Oni su Nikola Alić i Duško Žutić, koji sada svojim znanjem, iskustvom i upravljačkim vještinama nastavljaju voditi comcross croatia prema ostvarenju poslovnih ciljeva, kroz korištenje postojećih kapaciteta u osječkom sjedištu, daljnjim razvijanjem poslovanja u Zagrebu, ugovaranjem novih velikih projekata te privlačenjem i obučavanjem budućih stručnih kadrova.

“Novi-stari smjer razvoja naše tvrtke je unaprijediti brend te postati jedan od značajnijih igrača na hrvatskom tržištu, prvenstveno u području projektiranja i izgradnje infrastrukture mreže nepokretnih i mobilnih komunikacija. Naime, do sada smo većinom bili prisutni na Njemačkom tržištu, gdje u sklopu comcross holdinga imamo još 8 podružnica, odnosno sestrinskih tvrtki, pa su i neki naši zaposlenici često bili raspoređeni na poslovima u Njemačkoj”, pojašnjava Duško Žutić, koji ima višegodišnje iskustvo u izgradnji optičke širokopojasne infrastrukture, kao i u radu na projektima izgradnje optičke pristupne mreže u ruralnim područjima, stoga su u planu i prijave na buduće natječaje razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa koje sufinancira Europska unija.

Izgradnja optičke infrastrukture i prototipi elektroormara

“Trenutno u segmentu telekomunikacija imamo ugovore s gotovo svim operatorima iz Hrvatske, s time da za neke održavamo sustave i priključujemo korisnike, dok za druge gradimo kompletnu širokopojasnu infrastrukturu, dakle čvorišta i mreže u području optičke infrastrukture, gdje jedan čvor ima 300 do 500 kućanstava. Isto tako, iz naše nove tvornice, koja je u okviru projekta Comcross – proizvodni pogon napravljena prema principima industrije 4.0 u partnerstvu s renomiranom tvrtkom Rittal, a podrazumijeva digitalizaciju proizvodnog procesa, do sada je izašlo nekoliko manjih serija za privatne naručitelje, a sada smo za dva klijenta izradili prototip elektroormara, koji bi se nakon testiranja mogao proizvoditi u velikim serijama te prodavati etabliranim naručiteljima u Hrvatskoj, ali i izvoziti u Njemačku”, ističe Nikola Alić, koji je u comcrossu croatia od samih početaka, već 6 godina, pa zna kako tržište može diktirati smjer kretanja poslovanja. Tako je u priču početkom ove godine ušla i montaža solarnih elektrana, usluga za kojom itekako postoji potreba, a comcross croatia ima sposobne i stručne zaposlenike koji mogu projektirati, a potom i postaviti solarnu elektranu, na principu “ključ u ruke”.

Upravo zato, kako bi nastavila rasti i napredovati, tvrtka je u konstantnoj potrazi za stručnim kadrom, kojega ne samo da privlači, nego i obučava. Naime, u novom objektu u Eko-industrijskoj zoni Nemetin u Osijeku uspostavljen je moderni trening centar, koji nakon teoretske edukacije nudi i jedinstveni praktični dio obuke.

Trening centar omogućava simulaciju uvjeta na terenu

“Infrastrukturno smo novu zgradu zamislili kao sveobuhvatni trening centar, pokraj kojega se nalazi telekomunikacijski toranj visine 50 metara, a služi za edukaciju “penjača”, odnosno za rad i montažu na visini. S druge strane, kroz cijelo dvorište i zgradu postavili smo internu kabelsku kanalizaciju kako bi polaznici mogli odraditi praktičan dio obuke i za izgradnju podzemnih mreža. Na taj način, simulirali smo sve uvjete s terena”, otkriva direktor Alić, naglašavajući kako je comcross croatia u suradnji s Elektrotehničkom i prometnom školom Osijek osmislio kurikulum za obuku tehničara za telekomunikacije, koju je prva generacija završila početkom ljeta. Nakon dovršetka obuke, dvoje polaznika je već zaposleno u comcrossu croatia, stoga se uskoro kreće i s pozivanjem novih kandidata, jer radnih mjesta ne nedostaje. Naime, ova osječka tvrtka trenutno ima 40 zaposlenika, a ta brojka se redovito povećava.

“Fokus je uvijek na zaposlenicima koji s nama mogu učiti, napredovati i biti stručniji u poslu koji je tražen na tržištu. Konstantno smo u potrazi za stručnom radnom snagom i novim članovima našeg tima kojega čine inženjeri i tehničari, pa nastavljamo zapošljavati na području Osijeka, ali područje interesa širimo i sve do središnje Hrvatske, jer uz vrhunski trening centar nudimo i odlične uvjete rada”, ukazuje direktor Žutić, zaključujući kako je u planu i suradnja s drugim obrazovnim institucijama, kako bi se osmislili još kvalitetniji i napredniji programi edukacija, treninga i osposobljavanja za tražena zanimanja.

Kontakti za više informacija o projektu te proizvodima i uslugama tvrtke comcross croatia – Marko Kolesarić, referent za EU fondove: marko.kolesaric@comcross-croatia.hr; Ivan Jakšić, voditelj proizvodnje: ivan.jaksic@comcross-croatia.hr.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz instrumenta za Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja “REACT-EU”.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost tvrtke comcross croatia d.o.o. za projektiranje, izvođenje i održavanje tehničkih sustava.

Foto: Comcross

Komentirajte prvi

New Report

Close