Nova investicija od 557 milijuna kuna u Hrvatskoj

Autor: Darko Bičak , 04. svibanj 2021. u 12:43
HE Senj, Foto: HEP Proizvodnja

HEP potpisao ugovor s zajednicom domaćih ponuđača predvođenih Končar društvima za obnovu hidroelektrane Senj

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je danas u Zagrebu potpisala ugovor o zamjeni primarne opreme hidroelektrane Senj s zajednicom domaćih tvrtki predvođenih Končar-inženjeringom za energetiku i transport te Končar-generatori i motori. Ugovor je vrijedan 330 milijuna kuna te je dio glavnog projekta rekonstrukcije HE Senj vrijednog 557 milijuna kuna kojim će se snaga elektrane povećati za 20 MW.

Radovi će započeti 2022., a završiti 2026. godine uz najveći udio domaće komponente. U HEP-u očekuju da će ova investicija povećati pouzdanost i raspoloživost pogona, produljiti životni vijek elektrane za narednih 50 godina te u konačnici i smanjiti troškove održavanja i vođenja pogona.

HE Senj smještena je sedam kilometara južno od grada Senja, nedaleko mjesta Sveti Juraj, a puštena je u rad 1965. godine. Ukupni raspoloživi kapacitet elektrane iznosi 216 MW, a prosječna godišnja proizvodnja 970 GWh, što čini oko 20 posto proizvodnje hidroelektrana u Hrvatskoj, odnosno 10 posto ukupne HEP-ove proizvodnje.

Uz proizvodnju električne energije, HE Senj kao dio hidroenergetskog sustava Senj omogućava sigurnu vodoopskrbu dijela sjevernog Primorja, uključujući otoke Rab i Pag. Rekonstrukcija i revitalizacije HE Senj dio je ciklusa rekonstrukcije, dogradnje i revitalizacije HEP-ovih hidroelektrana, ukupne vrijednosti 3,9 milijardi kuna, kojim je započeo 2012. i obuhvaća 12 od ukupno 26 HEP-ovih hidroelektrana.

Komentirajte prvi

New Report

Close