Nekadašnji proizvođač videokaseta uzima primat i u obnovljivoj energiji

Autor: Darko Bičak , 25. lipanj 2021. u 10:28
Vjetroelekrana Hollandse Kust Zuid, Foto: FAZ

Njemački kemijski div BASF ušao u projekt najveće morske vjetrolektrane u svijetu, vrijednosti veće od tri milijarde eura

Da Zeleni plan EU daje sve više efekata u europskom gospodarstvu i društvu pokazuje i najnovije primjere da vjerojatno i najveća kemijska korporacija na svijetu, njemački BASF koji je uvelike prisutan u Hrvatskoj, ulazi u projekt gradnje najvećih morskih vjetroelektrana na svijetu. Kako piše Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) , radi se na projektu koji BASF razvija sa švedskim dobavljačem energije Vattenfall. Radi se o gradnji 140 vjetroelektrane dužine 25 km obale uz Nizozemsku. Vjetroelektrana “Holandse Kust Zuid” bit će snage 1,5 gigavata, odnosno dvostruko snažnija od nuklearnih elektrana Krško, a pogon bi trebao biti postavljen tijekom 2023. godine.

BASF je Vattenfallu, koji već prije razvija ovaj projekt, plasirao je 1,6 milijardi eura za nešto manje od polovice dionica projektne tvrtke ovog projekta, što bi trebalo značiti da će njemačka kompanija imati pravo i pravo na polovicu struje iz novih elektrana. Iako je BASF široka javnost, posebice onima starijima od 30. godine najpoznatiji po svojim kvalitetnim video i audio kasetama BASF koji su početkom 1990-ih bili vrlo popularni, iz korporacija stalno ističu da je to bio samo kratkotrajni i neuspješni izlet od njihovog osnovnog biznisa da nikad od tog asortimana nisu mogli ostvariti više od 3-5% ukupnog prihoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close