‘Naše inovacije vode održivoj energetskoj budućnosti RH’

Autor: Lucija Špiljak , 19. kolovoz 2020. u 14:50
Foto: PD

Generalna direktorica Balkan Clustera u globalnoj tehnološkoj kompaniji Hitachi ABB Power Grids govori za Poslovni dnevnik.

Prema sporazumu koji su potpisali prije dvije godine 17. prosinca, društva Hitachi i ABB okončala su planiranje radnje u postupku zajedničkog ulaganja, čime je formiran Hitachi ABB Power Grids, vodeća globalna tehnološka kompanija s godišnjim volumenom od oko deset milijardi dolara, a u kojoj Hitachi drži 80,1 posto dionica, a ABB 19,9 posto.

Kompanija je važan faktor i u našoj regiji gdje posluje objedinjena u Balkan Cluster te okuplja sedam zemalja – Hrvatsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crna Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju. Na čelu Balkan Clustera je Nina Dusper Sušić, koja je na mjesto generalne direktorice došla s pozicije voditeljice poslovanja zaštite, upravljanja i financijske kontrole, a s kojom smo razgovarali u povodu formiranja nove kompanije.

Unutar kompanije Hitachi ABB Power Grids koja je službeno počela s radom je i Balkan Cluster koji okuplja sedam zemalja u regiji. Kakve poslovne rezultate dosad bilježite?

Balkan bilježi rast od ukupno 25% u prvoj polovici 2020. godine. Ovaj rezultat ponajviše proizlazi iz optimizacije fokusa i osluškivanja potreba kupaca.

Nastavljamo s ‘customer intimacy’ pristupom pri čemu se uvijek trudimo ponuditi kupcu upravo ono što treba, najkvalitetnije proizvode na tržištu i najbolju uslugu poslovanja. U zajedničkom dogovoru s kupcima i partnerima stvaramo inovativna rješenja u procesu povećanja vrijednosti za naše kupce, od samog početka pa do završetka projekta, ali i nakon toga. Pojednostavljeno: planiranje-realizacija-održavanje.

25
 posto

rasta prihoda bilježi regija Balkan Cluster unutar Hitachi ABB Power Grida, u prvoj polovini 2020. godine

Uvijek smo na usluzi našim kupcima te im osiguravamo maksimalnu učinkovitost, stoga je i naša organizacijska struktura podijeljena u četiri poslovne jedinice – Grid Automation, Grid Integration, Transformers and High Voltage Products and Service kako bi se navedeni ciljevi ostvarili. Kada je riječ o posebnim planovima u našoj regiji, oni podrazumijevaju uspostavljanje novih aspekata rješenja (sinergije) s Hitachijem koji uključuju mobilnost, pametne gradove, industriju, skladištenje energije i data centre. Hitachi ABB Power Grids, također, donosi mogućnost financiranja projekata zajedničkim nastupom ili putem JICA-e (Japan International Cooperation Agency). Poseban fokus stavljamo na suradnju s akademskim institucijama u regiji pri čemu se želimo predstaviti studentima s obzirom na to da su oni budući dionici tržišta na kojem djelujemo. Osim toga, u fokusu nam je i planiranje donacija najnovijih proizvoda te promoviranje različitosti i suradnje u već spomenutim zemljama Balkan Clustera.

Usko surađujemo s kupcima, partnerima, vladama, institucijama, akademskim ustanovama i svim ostalim relevantnim dionicima čime omogućavamo rješenja temeljena na tehnologiji i inovacijama.

Koja je uloga Hrvatske unutar Balkan Clustera?

Značaj i važnost djelovanja Hitachi ABB Power Grids u Hrvatskoj je višestruka. Hrvatska je nositeljica Balkan Clustera gdje je, ujedno, smješten i glavni ured te većina zaposlenika.

Sve aktivnosti za prethodno spomenuta tržišta koordiniraju se upravo iz Hrvatske, a službenim početkom rada Hitachi ABB Power Gridsa, hrvatsko je tržište postalo bogatije za globalnog lidera u tehnologiji kojeg karakterizira bogato zajedničko nasljeđe od gotovo 250 godina i godišnji volumen od otprilike deset milijardi dolara.

Pored navedenog, važno je istaknuti da je u sklopu Balkan Clustera Hrvatska jedina zemlja članica Europske unije te samim time prednjači u uporabi novih tehnologija, digitalizacije, razvoja ukupne energetske infrastrukture, ne samo prijenosne mreže, već i obnovljivih izvora energije. U Upravi društva pridružili su mi se Ana Bartolović na poziciji financijske direktorice te Ivo Rađa na poziciji direktora za prodaju i marketing.

U prvi plan ćemo staviti inovacije u održivoj energiji zato što vjerujemo da omogućavanje snažnije, pametnije i zelenije elektroenergetske mreže može potaknuti napredak za održivu energetsku budućnost. Pri tome će nam vodeće digitalne tehnologije Hitachija, spojene s rješenjima energetskih mreža svjetske klase, pomoći da aktivno podržimo globalnu transformaciju i dekarbonizaciju energetskih sustava.

Hitachi ABB Power Grids je globalni lider u tehnologiji, sa sjedištem u Švicarskoj, a djeluje u više od 90 zemalja. Koji su temelji poslovanja zahvaljujući kojima je kompanija danas među vodećima?

Za sve Hitachi ABB Power Grids kupce, bez obzira na to dolaze li iz javnog ili privatnog sektora, industrije, prometa ili infrastrukture, naš opsežni globalni ‘footprint’ predstavlja temeljnu dobrobit zato što nam je upravo on pomogao u izgradnji značajno instalirane baze za daljnje poboljšanje sustava.

Svrha Hitachi ABB Power Gridsa očituje se u podržavanju održive energetske budućnosti implementacijom inovacijskih i digitalnih tehnologija. Okosnica naše snage su naši zaposlenici, i to ukupno 36.000 zaposlenika, od čega čak 2000 inženjera i znanstvenika u području istraživanja i razvoja koji su posvećeni u razvoju novih softverskih rješenja.

Kombinirajući jedinstvene mogućnosti kroz održivu energiju i napredne digitalne tehnologije, prihvaćamo duh inovacije koji nam pomaže da našim kupcima pružimo najbolju uslugu na tržištu. Naše poslovanje pruža opsežan portfelj pametnih rješenja, u rasponu od obnovljive integracije i skladištenja energije, preko Enterprise Asset Management-a i održive mobilnosti, do energetskih usluga i “IT-OT integracijskih rješenja”.

U Hitachi ABB Power Gridsu veliku pažnju posvećujemo rodnoj jednakosti. Iako se nažalost trend niskog udjela žena u upravama nastavio i u 2020. godini, ponosni smo što u našem društvu 34% zaposlenika čine žene, a čak 65% zaposlenica je dio Uprave.

Prosječna životna dob zaposlenih je ispod 40 godina, a čak 85 posto naših zaposlenika je visokoobrazovano. Raznolikost je u središtu naše filozofije ljudskih resursa. Vjerujemo da različitost i suradnja rezultiraju velikim inovacijama, a što je vidljivo i iz samog Balkan Clustera, koji posluje u sedam zemalja, gdje brojimo šest jezika, osam nacionalnosti, tri religije i dva pisma.

Slijedom svega navedenog, sigurni smo da možemo stvoriti sjajne prilike za naše kupce i partnere i povećati njihovu vrijednost. Naše različitosti pretvaramo u mogućnosti za napredak.

Ovu godinu obilježila je koronakriza. Koliko je ona utjecala na poslovanje kompanije? Na što ćete se dalje posebno fokusirati?

Do kraja ove godine etablirat ćemo zajedničko ulaganje na tržištima Balkan Clustera i ponuditi inovativna rješenja kupcima, a sve u cilju ostvarivanja energetske tranzicije na što bolji način. Kombinacija naših odgovarajućih tehnoloških snaga, te istraživanja i razvoja donosi nam nove tržišne mogućnosti i omogućuje nam pružanje veće vrijednosti za naše korisnike.

Posljedice koronakrize odrazile su se na cjelokupni energetski sektor. To je vidljivo ponajviše kroz reevaluaciju budžeta nacionalnih prijenosa te posljedično tome i na odgodu određenih projekata. Međutim, potrebe obnove infrastruktura u regiji su značajne te vjerujemo da će se tržište, i kroz naš potencijal financiranja, ubrzo opet dinamizirati.

Kao dio “novog normalnog” vidimo priliku u ispunjenju svjetskih obveza o klimatskim promjenama te u povećanju pristupa dostupnoj, pouzdanoj, održivoj i modernoj energiji za sve. Električna energija ključna je za rast održivog poslovanja i društva. Pored navedenog, sjajnu priliku vidimo i u realizaciji suradnje među zemljama, vladama, poslovnim i drugim dionicima.

Želimo iskoristiti ovaj trenutak i potaknuti zeleniji ekonomski oporavak ulaganjem u održivu energetsku budućnost, temeljenu na modernoj infrastrukturi, uključujući pritom transport, industriju i elektroenergetske mreže.

Komentirajte prvi

New Report

Close