Međunarodna konferencija “Alternativa je bolji izbor” – otvoreno o najefikasnijim metodama prestanka pušenja

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2023. u 08:22
Foto: CROHM

Na konferenciji će se okupiti domaći i strani predstavnici znanstvene i akademske zajednice, liječnici i javnozdravstveni stručnjaci, regulatori i korisnici proizvoda.

Hrvatska već dugi niz godina kontinuirano ima visok broj pušača, njih čak oko milijun, i u isto vrijeme jedan od najrestriktivnijih zakonskih rješenja o alternativnim proizvodima, poput e-cigareta, grijanih duhanskih proizvoda i nikotinskih vrećica, a koje dokazano mogu pomoći pušačima u prestanku pušenja. U Hrvatskoj o tim proizvodima pušači ne smiju saznati od liječnika, niti iz bilo kojeg drugog vjerodostojnog i relevantnog izvora, jer je po postojećem zakonu o tim proizvodima zabranjeno informirati pušače.

Istovremeno, na našem tržištu je dostupno sve više proizvoda koji se ne mogu kvalitetno nadzirati, a, dok odrasli pušači kojima bi ti proizvodi mogli pomoći u izlasku iz pušenja o njima ne smiju znati ništa, sve smo više svjedoci da maloljetnici koji nikako ne bi smjeli doći do tih proizvoda o njima saznaju na društvenim mrežama i sve ih više koriste.

U udruzi korisnika alternativnih proizvoda CROHM smatraju da se takva situacija može promijeniti samo poticanjem rasprave svih dionika ove teme. Zbog toga organiziraju prvu međunarodnu konferenciju o alternativnim duhanskim i nikotinskim proizvodima “Alternativa je bolji izbor”. Na konferenciji će se okupiti domaći i strani predstavnici znanstvene i akademske zajednice, liječnici i javnozdravstveni stručnjaci, regulatori i korisnici proizvoda. Suorganizatori konferencije, uz CROHM, su najveća globalna zajednica vejpera, World Vapers Alliance, stručna mreža znanstvenika i istaknutih pojedinaca We are innovation te Mediteranski institut za smanjenje štete – MOHRE, koji okuplja liječnike i znanstvenike koji promoviraju alternativne proizvode kao pristup smanjenju pušenja u mediteranskim zemljama. Konferencija je otvorena za sve zainteresirane, a detalji su dostupni na linku.

“Smatramo da je nužno poticati raspravu svih dionika oko teme prestanka pušenja. Sve više istraživanja potvrđuje da upravo alternativni duhanski i nikotinski proizvodi mogu pomoći u prestanku pušenja, a to je potvrdio i najveći globalni znanstveni autoritet Cochrane. Kako najbolje regulirati te proizvode da ih maksimalno iskoristimo kod onih koji nikako ne mogu prestati pušiti, a maksimalno onemogućimo mlade da dođu do njih, smatramo da o tome vrijedi otvoreno pričati i vidjeti iskustva drugih zemalja. Članovi naše udruge su redom bivši pušači koji svjedoče o nizu prednosti tih proizvoda u odnosu na cigarete, od zdravstvenih do društvenih”, rekao je Filip Tokić, predsjednik udruge CROHM.

Iako je Hrvatska načelno prepoznala pozitivnu ulogu alternativnih duhanskih i nikotinskih proizvoda u Nacionalnoj strategiji djelovanja u području ovisnosti do 2030. godine, u praksi se ništa ne mijenja. Istovremeno, zemlje poput Švedske, Velike Britanije i Novog Zelanda, uspjele su poticanjem prelaska pušača s cigareta na proizvode novih kategorija smanjiti stope pušenja i bolesti povezanih s pušenjem. Švedska je na taj način u proteklih 15 godina smanjila stopu pušenja s 15% na samo 5,6%, a do kraja godine se očekuje da će taj postotak pasti ispod 5%. To će Švedsku učiniti prvom europskom zemljom koja je pobijedila pušenje. U isto vrijeme, prosječni udio pušača u Europskoj uniji iznosi 23%.

Švedski model dobiva sve više pozornosti diljem EU i svijeta, posebno nakon objave računice koja je pokazala da bi primjenom tog modela diljem EU spasili živote čak 3 milijuna Europljana.

Komentirajte prvi

New Report

Close