Mayerovo svjedočenje potvrdilo: Inom se upravlja iz Budimpešte

Autor: Marija Brnić , 19. listopad 2022. u 13:38
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Bivši člana Uprave na sjednici saborskog Antikorupcijskog vijeća.

Uoči pregovora države i Mola o promjeni upravljačkog modela u Ini izlaganje i odgovori bivšeg člana Uprave Ine Davora Mayera na pitanja zastupnika na jučerašnjoj sjednici saborskog Antikorupcijskog vijeća daje jasniju sliku kakav je postojeći sustav donošenja odluka. Mayer je jedan od dvojice članova Uprave kojima 2020. nisu produljeni mandati, a obnašao je dužnost od 2011., iz doba kada je premijerka bila Jadranka Kosor. U Inu je stigao s iskustvom u američkom Exxonu, prethodno je radio u OMV-u kao izvršni direktor, a prihvatio je, kaže, poziv da pomogne u “raspetljavanju čvora”. U startu je dao do znanja da se od Badnjaka 2016. i najave Andreja Plenkovića o namjeri da Hrvatska vrati u vlasništvo Ine djelovalo tako da se očuva stabilnost tvrtke, no sustav je bio od 2009. takav da je omogućio potpunu kontrolu mađarskom strateškom partneru Molu.

Odgovarajući na pitanje zastupnika o tomu kako se ugovaraju cijene nafte s Molom i tko odlučuje o njima, Mayer je podsjetio na svoje svjedočenje u slučaju suđenja Ivi Sanaderu, kada ga je sudac Ivan Turudić oslobodio davanja poslovne tajne, a u kojemu je posvjedočio da “to ne dolazi na Upravu”. Na njegovo inzistiranje da dobije uvid u podatke, prokomentirano mu je da takve odluke velike korporacije puštaju na niže razine. Iznio je slučaj kada je tražio cijenu nafte, a sugerirano mu je da se spusti kod izvršnog direktora i slobodno je izračuna.

Model jednog čovjeka

“Cijeli sustav upravljanja Inom napravljen je tako da društvo vodi uprava, ali je u stvarnosti vodi jedan čovjek, predsjednik Uprave koji ima većinski glas. On ima sve mogućnosti koje drugi članovi uprave nemaju i on operativno upravlja kompanijom”, kaže Mayer, dodajući da su predsjedniku Uprave koji je iz redova mađarskog suvlasnika izvršni direktori asistenti. Mol je pametna korporacija i prilagođava model tako da se drži zakona, no u praksi je uspio postići to da je Uprava izbačena iz priče.

“Kompanije se vodi dvostruko, sustav je postavljen tako da odgovarajuća razina u Molu upravlja odgovarajućom razinom u Ini i imate situaciju da ja kao član Uprave odgovaram što radi Škugor, a on donosi neku odluku, mailovima je provjeri s Molom i svojim nadređenim u Ini i kad se dobro zapakira paket, to dolazi na Upravu na glasanje. Tako se vrši kontrola nad korporacijom”, kazao je bivši član Uprave. Upitan o imenovanju kadrova, a konkretno za Davora Škugora, koji je uhićen zbog malverzacija u trgovini plinom, Mayer je opisao kako o imenovanjima Uprava dobiva pred kraj godine listu sa 70-80, pa i do 150 imena, sa “suhoparnim” osnovnim podacima, te da nije bilo sofisticirane analize iz kojih bi se moglo procijeniti ozbiljnost i rizik kandidata, zbog čega je dolazilo do nesporazuma. Odgovarajući na upite zastupnika potvrdio je da je Darko Markotić, jedan od nedavno smijenjenih članova Uprave Ine iz hrvatskih redova, svojedobno, 2009., u Upravu Ine bio imenovan kao predstavnik Mola.

Zatvaranje rafinerije

Za saborske oporbenjake najvažnijim se saznanjem ocijenilo Mayerovo svjedočanstvo da je odluka o zatvaranju sisačke rafinerije donesena jer je članovima uprave sugerirano da ona prestane zbog ulaska Hrvatske u Schengen i OECD. Mayer je u više navrata sugerirao da država mora odlučnije djelovati u pogledu strateški važne energetske kompanije, a znakovito je u tom pogledu i podsjećanje na slučaj kada je svojedobno u Molu dionice od OMV-a kupila ruska tvrtka, što je tamošnjeg premijera Orbana odmah potaknulo na razgovore i otkup dionica, jer je Mol za njih strateška tvrtka. Mayer je apelirao i na jedinstvo vladajućih i oporbenih političara oko Ine, kakvo primjerice imaju i u Mađarskoj u slučaju Mola.

Komentirajte prvi

New Report

Close