Laško odbilo 6 milijuna eura, gasi se Jadranska pivovara

Autor: Darko Bičak , 25. kolovoz 2013. u 22:00
Ivo Čagalj / PIXSELL

Krajnji cilj prodaja zemljišta Slovenski vlasnik odbacio ponudu za preuzimanje poduzetnika Vjenceslava Baccija.

Jadranska pivovara iz Splita, jedina takva tvrtka u Dalmaciji, je pred likvidacijom i rasprodajom imovine i zemljišta nakon što je Pivovarna Laško odbila ponudu Vjenceslava Baccija i njegove kompanije Areda vrijednu šest milijuna eura za preuzimanje tvrtke.

Iz Laškog, koji je vlasnik pivovare od 2000., su kratko objavili da Baccijeva ponuda nije ispunila sve financijske uvjete te da posao nije mogao biti zaključen.

Iako iz Laške pivovare nisu željeli govoriti o detaljima, jasno je da je sada pitanje dana kada će 60.000 četvornih metara atraktivnog građevinskog zemljišta u splitskom Vranjicu biti ponuđeneno na tržištu. 

Sam Vjenceslav Bacci, kontroverzni poduzetnik koji u svojem životopisu ima funkcije direktora Jadranske pivovare i splitske Prerade, nije želio komentirati svoju ponudu.

Ovakav scenarij nije iznenadio Ivicu Blaževića, povjerenika sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) za Dalmaciju, koji kaže da se ovo planiralo još 2009. godine.

“Slovenci su još početkom 2009. imali plan ugasiti proizvodnju i prodati atraktivno zemljište. Nama je već tada bilo jasno da je to nerelano i da njih zanima samo zemljište”, kaže Blažević. Sindikat je tada uspio dogovoriti otpremnine za zaposlene u visini od 7000 kuna po godini staža.

Tvrtka, prema sazanju PPDIV-a danas nema nikakvu djelatnost i čeka se likvidacija i rasprodaja opreme i nekretnina.

Zadnje godine kada se u Splitu proizvodilo pivo, 2009., ostvaren je gubitak od 42 milijuna kuna. Nakon prekida proizvodnje 2009. godine, iz Laškog je bilo objavljeno da se tvrtka prodaje za 10 milijuna eura.  

Komentirajte prvi

New Report

Close