Lactalis se predomislio oko dividende Dukata

Autor: Jadranka Dozan , 24. srpanj 2020. u 16:43
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zbog čega su se u Lactalisu predomislili u vezi s dividendom, zasad nije poznato. No, ostaje primijetiti da se nakon datuma sazivanja skupštine otvorila i priča o Meggleu i gašenju proizvodnje u tvornici u Osijeku.

Vlasnici Dukata predomislili su se u pogledu odluke o isplate dividende. Na danas održanoj glavnoj skupštini odlučeno je da se ne usvoji prvotni prijedlog o isplati dividende od 20 kuna po dionici ili ukupno 60 milijuna kuna. S obzirom na vlasničku strukturu Dukata, jasno je da je i prvotni prijedlog i njegovo neusvajanje odluka francuskog Lactalisa koji preko belgijske tvrtke kćeri u Dukatu drži više od 95 posto dionica.

Slijedom tog vlasničkog postotka Lactalisu je trebalo pripasti oko 57 od ukupno 60 milijuna kuna dividende koja se, prema incijalnom planu, trebala isplatiti iz dijela zadržane dobiti ostvarene 2007. godine. Naime, za dobit društva ostvarenu 2019. u iznosu od 28,4 milijuna kuna i prema prvotnom prijedlogu je bilo predviđeno da se rasporedi u zadržanu dobit, što je na skupštini i potvrđeno.

Zbog čega su se u Lactalisu predomislili u vezi s dividendom, zasad nije poznato. No, ostaje primijetiti da se nakon datuma sazivanja skupštine otvorila i priča o Meggleu i gašenju proizvodnje u tvornici u Osijeku, a u potrazi za rješenjem nametnulo se i pitanje o mogućem angažmana drugih velikih igrača u mljekarskoj industriji. Osim toga, u međuvremenu je Lactalis (prije dva tjedna) najavio i da je zakoračio u postupak istiskivanja manjinskih dioničara Dukata, premda uz mogućnost da ga iz nekog razloga ipak ne provede.

Komentirajte prvi

New Report

Close