Kroz novi centar u tri dana prošlo 800 vozača, vožnja Uberom već poskupjela

Autor: Marija Crnjak , 10. svibanj 2018. u 22:01
Cilj je omogućiti da svi vozači koji koriste platformu prođu kroz proces u 10 dana od prvog sastanka, Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Uberovim partnerima mjesto za većinu administrativnih poslova radi prilagodbe novom zakonu.

Uber je na Zagrebačkom velesajmu otvorio Centar za individualne konzultacije partnera-vozača kako bi vozačima na Uber platformi olakšao proces prilagodbe na novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu. Centar je otvoren početkom tjedna, a u prva četiri dana proces usklađivanja sa Zakonom prošlo je 800 Uberovih partnera od ukupno njih više od 4000, tvrde u Uberu.

Kako pojašnjavaju, radi se o jedinstvenom mjestu gdje će postojeći i budući partneri-vozači moći pripremiti većinu administrativnih poslova koji postaju obavezni novim Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu i sukladnim pravilnicima koji reguliraju djelatnost autotaksi prijevoznika. Cilj je omogućiti da svi vozači koji danas koriste Uber platformu prođu kroz cjelokupni proces u deset dana od prvog sastanka u centru za vozače.

“Iznimno nam je drago što je u svega par dana već više od 800 Uberovih partnera-vozača prošlo kroz proces usklađivanja s novim Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu. Očekujemo da će ga i ostali proći u narednih tjedan do deset dana. Uspostavom Centra svim partnerima-vozačima želimo pomoći da se što jednostavnije i što brže prilagode zakonu kako bi mogli nastaviti raditi i zarađivati sukladno propisima. Sve potrebne pružatelje usluga sad mogu pronaći na jednom mjestu, a na raspolaganju su im i individualne konzultacije”, rekao je Davor Tremac, generalni direktor Ubera za jugoistočnu Europu.

U centru će se partnerima-vozačima osigurati usluge javnog bilježnika koji će im pomoći pri registriranju postojećih tvrtki/obrta ili pri osnivanju novih, posebne ponude otvaranja poslovnog paketa usluga u banci, posebne ponude za mobilni uređaj i tarifu od partnera te za najam vozila od rent-a-car tvrtki. U Uberu najavljuju da će Centar uskoro otvoriti i u Splitu te Dubrovniku. Naime, iako je zakon dodatno liberalizirao tržište i omogućio legalizaciju Ubera u Hrvatskoj, njihovi vozači moraju dobiti licence za taksiste, strahuje se da će dodatna administracija obeshrabriti dio vozača. Vlada procjenjuje da će se liberalizacijom tržišta taksi usluga najmanje udvostručiti broj taksista kojih je sad oko tri tisuće. Tvrtka Uber je, podsjetimo, jučer uvela i novi cjenik u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Rijeci, Zadru i Šibeniku. Poskupljenje tumače usklađivanjem cijena na obali s onima u Zagrebu uoči turističke sezone, a vjeruju da to znači i povećanje prihoda svih tvrtki i obrta partnera pa i dodatna zapošljavanja.

Inače, jučer je Finina objavila analizu kretanja taksi tržišta u 10 godina. Broj poduzetnika u taksi službi veći je za 14 puta, a broj zaposlenih za 20 puta.

Komentirajte prvi

New Report

Close