Izmjene poreznih propisa koje čekaju poduzetnike od 1. siječnja 2023.

Autor: PD VL native tim , 27. prosinac 2022. u 08:20
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Izmjene poreznih Zakona i Pravilnika radi uvođenja eura donijet će brojne promjene u poslovanju poduzetnika

S 1. siječnja 2023. godine euro postaje zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj. Sukladno tome, donesene su izmjene i dopune poreznih Zakona i Pravilnika za 2023. godinu, kako bi se zakonski okvir prilagodio uvođenju nove valute. Poduzetnici će posebnu pozornost trebati posvetiti važnim zakonskim promjenama u sustavu poreza na dodanu vrijednost i poreza na dohodak, naglašavaju iz CONFIDA Croatia, savjetodavne, konzultantske i revizorske tvrtke. Također, pozornost svakako treba obratiti na područje koje se tiče prijave poreza i drugih javnih davanja – dvojno iskazivanje zbog dolaska eura – za obračun i isplatu plaće u eurima, mjesečnu poreznu osnovica u eurima i godišnju poreznu osnovicu, i to sve prema članku 73. Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost

Izmjene Zakona o PDV-u koje stupaju na snagu 1. siječnja 2023. godine odnose se na prilagodbu hrvatskog zakonodavstva uvođenju eura, čime se pridonosi provedbi Nacionalnog plana zamjene hrvatske kune eurom kako bi Republika Hrvatska postala dijelom ekonomske i monetarne unije čija je valuta euro. Na pitanje koje su to izmjene u propisima o porezu na dodanu vrijednost, stručnjaci iz CONFIDE Croatia pojašnjavaju da su generalno posrijedi izmjene koje se prvenstveno odnose na prilagodbu zakonskog okvira implementaciji eura, što znači da su propisane vrijednosti iskazane u kunama zamijenjene protuvrijednostima u eurima.

Kad je riječ o Zakonu o PDV-u, primjerice, prag za ulazak u sustav PDV-a dosad je bio 300.000 kuna, a od 1. siječnja 2023. to će biti 39.816,84 eura. To znači da svi oni  porezni obveznici koji će u 2023. ostvariti isporuke dobara i usluga preko te svote morat će ući u sustav PDV-a. Druga izmjena u skladu s time je prilagodba svih poreznih evidencija na euro. Porezne evidencije moraju se prilagoditi dodatno i uvođenju nulte stope PDV-a koja se primjenjuje od 1. listopada 2022. u poreznom sustavu na isporuku i ugradnju solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade koje se koriste za aktivnosti od javnog interesa te isporuku i ugradnju solarnih ploča u blizini takvih objekata, prostora i zgrada”, navodi Frane Garma, direktor u CONFIDA Croatia.

Izmjene i dopune Pravilnika o porezu na dohodak

U Narodnim novinama 112/2022 od 28. rujna 2022. godine objavljene su najavljene izmjene i dopune Pravilnika o porezu na dohodak, kojima se već u primjeni od 1. listopada 2022. mogu povećati svote neoporezivih primitaka djelatnicima. Iz CONFIDA Croatia dodatno ističu i novosti vezane uz isplatu troškova prehrane koje se primjenjuju od 1. siječnja 2023. Naime, s početkom nove godine, omogućeno je kombiniranje isplate novčane paušalne naknade za podmirivanje troška prehrane i troškova prehrane na temelju vjerodostojne dokumentacije na razini godine, dok se isplata navedenih primitaka isključuje na razini mjeseca. Samo pravo na uvećane iznose neoporezivih isplata koje su propisane izmjenama i dopunama Zakona, radnici ne ostvaruju automatski, već poslodavac zadržava pravo diskrecijske odluke.

“Od 1. siječnja 2023., prema izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak mijenja se ograničenje za obje vrste prehrane s godišnje na mjesečnu razinu. To znači da je od iduće godine za podmirivanje troškova prehrane moguće isplatiti najviše do 500 kuna mjesečno ili podmiriti 1000 kuna mjesečno na temelju vjerodostojne dokumentacije”, navode u CONFIDA Croatia.

Foto: Confida

Dodatno skreću pozornost i na 11 odredbi u članku 73. Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, jer su njima obuhvaćena pravila i procedure sa stajališta prijava poreza i drugih javnih davanja u navedenom zakonskom kontekstu, prema rješenjima u mjerodavnim poreznim propisima. Primjerice, prijava poreza i drugih javnih davanja, kako se navodi  u prvom stavku, sukladno posebnom propisu koji uređuje porezni postupak, za obračunska razdoblja koja završavaju prije dana uvođenja eura podnosi se u – kuni. Nadalje, obveznici poreza na dobit čije porezno razdoblje započinje prije dana uvođenja eura, a završava nakon dana uvođenja eura, prijavu poreza na dobit za to porezno razdoblje, te sve druge obrasce i izvješća koji se u skladu s propisima o oporezivanju dobiti i drugim propisima, podnose uz Prijavu poreza na dobit, ili za njih obveza podnošenja Poreznoj upravi dospijeva s krajnjim rokom propisanim za podnošenje Prijave poreza na dobit – dostavljaju u euru.

Ostale novosti

Potpisana Konvencija između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država o uklanjanju dvostrukog oporezivanja

​Dana 7. prosinca 2022. godine, hrvatski ministar financija i podtajnik za gospodarski rast, energiju i okoliš u US Department of State potpisali su Konvenciju između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država o uklanjanju dvostrukog oporezivanja.

“Stupanje Konvencije na snagu omogućit će brojne olakšice i pogodnosti pri oporezivanju svih vrsta dohotka i dobiti, poboljšanje uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga te povećanje stupnja ukupne gospodarstvene aktivnosti predmetnih država. Što se tiče oporezivanja dohotka od kapitala, za investitore iz Hrvatske to bi trebalo značiti nižu stopu poreza na dividende koja je do potpisivanja ove Konvencije iznosila 30%. Prema novom Sporazumu, stopa poreza na dividende iznosila bi 15% i tako plaćen porez bio bi konačan, budući da je stopa poreza na dividende u Republici Hrvatskoj niža od 15%, tj. iznosi 10% + prirez, što je odlična vijest za sve ulagače”, ističe Frane Garma, direktor u CONFIDA Croatia.

​​Potpisanu konvenciju mora ratificirati hrvatski sabor i američki Senat, nakon čega će isti stupiti na snagu.

S osloncem i u međunarodnom iskustvu, CONFIDA Croatia može biti idealan odabir za ulagače koji takve isplate dividenda moraju i prijaviti hrvatskoj Poreznoj upravi. Dodatno, u sklopu CONFIDA target skupine, zapravo se nalaze i svi poduzetnici; naime tako CONFIDA Croatia savjetuje i tvrtke koje tek počinju uspostavljati vlastiti posao, pa sve do onih koje rapidno rastu i trebaju sofisticiranija porezna rješenja i financijske modele.

New Report

Close