InfoDom u sklopu CEKOM Food&Rural projekta razvio platforme za agritehnološki sektor

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2023. u 12:40
Boris Blumenschein, član Uprave InfoDom

Nakon završetka projekta razvijene platforme postat će komercijalno dostupne korisnicima te se očekuju dugoročne pozitivne posljedice njihovog korištenja.

Tvrtka InfoDom danas je uspješno zaključila projekt CEKOM (Centar kompetencija) Food&Rural za digitalnu transformaciju prehrambene industrije na ruralnim područjima koji je s partnerima, Zavodom za informatičku djelatnost Hrvatske (ZIH) i Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI) te Inovacijskim centrom Nikola Tesla, kao suradnikom na projektu, započela u svibnju 2020. godine. Ispunjeni su očekivani ciljevi projekta – razvijene su platforme (njih osam) koje su besplatne za sve korisnike, omogućena apsorpcija digitalne transformacije i industrije 4.0 u ruralnim područjima, otvoreni su potencijali za konkurentnost subjekata u ruralnim područjima te prilike za ubrzani društveni razvoj i očuvanje naseljenosti ruralnih područja.

Kroz aktivnosti istraživanja i razvoja provedenih u projektu, stvoren je digitalni ekosustav agrotehnoloških rješenja za uspješnu komercijalizaciju CEKOM rezultata koji se odnose na razvoj mehanizama učinkovitijeg korištenja resursa primjene znanja i inovacija u proizvodnji, preradi i distribuciji hrane, a sustav će kontinuirano povezivati međusobno komplementarne skupine poduzeća, ljudi ili stvari koji dijele standardizirana rješenja.

Projekt je rezultirao s osam novih proizvoda na tržištu (slika 1) koji zajedno čine jedinstvenu cjelinu: IoT platforma (1), sustav za podršku odlučivanju (2), distribucijska platforma za hranu (3), portal za razvoj ekosustava (4), sustav kontrolnih listi i samoprovjere (5), baza znanja (6), BigData platforma (7) i portal zdravstvenog odnosno ruralnog turizma (8). Sve platforme besplatne su za korisnike, a registracija je jednostavna i brza.

Ishod CEKOM projekta – osam novih proizvoda:

Centar kompetencija za digitalnu transformaciju prehrambene industrije na ruralnim područjima sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj s ukupnom vrijednosti od 13.140,060,37 kuna, od čega je iznos bespovratnih sredstava 7.762.038,35 kuna. Projekt je započeo u svibnju 2020. godine te je uspješno okončan danas, 4. siječnja 2023. godine. U projektu je sudjelovalo 30-tak stručnjaka raznih profila. Od strane ZIH-a sudjelovalo je pet stručnjaka, dok je ZIH bio nositelj jednog i sudionik u tri projektne aktivnosti. Od strane FOI-a voditelj projekta i inicijalne projektne aktivnosti obavio je doc. dr. sc. Igor Pihir koji je zajedno sa voditeljicama i kolegama ostalih projektnih aktivnosti kroz vrijeme trajanja projekta sudjelovao u razvoju CEKOM-a. Preostali tim činili su stručnjaci InfoDoma i suradnik u projektu – Inovacijski centar Nikola Tesla.

„Naši stručnjaci te partneri u projektu uspješno su realizirali predviđene ishode Centra. Riječ je o dobrim praksama za primjenu digitalnih tehnologija u poljoprivredi i ruralnom razvoju koji će od danas biti dostupan za 170.000 OPG-ova te malih i srednjih tvrtki koje će moći digitalizirati svoje poslovne procese. Tijekom projekta organizirali smo i podatkovni Hackathon koji je bio iznimno uspješan te se kao model razmjene znanja i stvaranja novih pokazao iznimno korisnim.“ Istaknuo je Voditelj CEKOM projekta i član Uprave InfoDoma, Boris Blumenschein.

Nakon završetka projekta razvijene platforme postat će komercijalno dostupne korisnicima te se očekuju dugoročne pozitivne posljedice njihovog korištenja, sažete kroz: unaprjeđenje istraživačkog, inovacijskog i poslovnog okruženja te jačanje konkurentnosti prehrambene industrije kroz Reuse&Sharing, tehnološki razvoj, komercijalizaciju, primjenu inovacija i tzv. Key Enable Techology. Potom kroz tzv. SPoC (Single Point of Contact) za razvoj ekosustava i brendiranje prehrambene industrije i proizvoda primjenom inovativnog dizajna i promidžbenih aktivnosti uz utvrđivanje prioritetnih oznaka i standarda kvalitete. Krajnji cilj komercijalizacije projekta je razvoj ljudskog kapitala kroz unaprjeđenje znanja, sposobnosti i vještina te kontinuirano povećanje aktivnosti istraživanja i razvoja.

Platforme su dostupne na www.foodandrural.eu i www.zdravoiprirodno.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close