Hrvatski gospodarstvenici za Hrvatsku
HRVATSKI GOSPODARSTVENICI ZA HRVATSKU 

I u najtežim trenucima nikad nismo ostali bez nje 

Odmah po izbijanju korona krize, HEP je obustavio isključenja kupaca zbog dugovanja za električnu energiju, a onima kojima je bila isključena električna energija, vraćena je opskrba.

PD VL native tim
27. svibanj 2020. u 11:15

Otkriće izmjenične struje Nikole Tesle, jednog od najvećih znanstvenika i izumitelja, ne samo u hrvatskoj nego i u svjetskoj povijesti, temelj je proizvodnje, prijenosa i uporabe električne energije. Izmjenična struja zauvijek je promijenila svijet dajući mu svjetlo i energiju.  

Električna energija kao glavni pokretač promjena u svijetu
Današnji stupanj razvoja čovječanstva možemo zahvaliti upravo električnoj energiji, a elektroenergetski sustavi su najveći, najrasprostranjeniji i najneophodniji od svih tehničkih sustava. Njihov primarni zadatak je pouzdana i kvalitetna obskrba električnom energijom, što uključuje proizvodnju, prijenos, distribuciju i potrošnju električne energije. 

Bez električne energije, danas bi nam život bio gotovo posve nemoguć. Ugasili bi se rasvjeta, mobilne komunikacije, internet, ne bismo mogli gledati televiziju, pokvarila bi se hrana u hladnjacima, perilice ne bi radile, rad od kuće bio bi nemoguć, kao i “online” obrazovanje. Nestalo bi i vode, jer vodu u vodovodnom sustavu tjeraju električne pumpe.  

Važnost stabilnog elektroenergetskog sustava najviše dolazi do izražaja tijekom kriza ili velikih elementarnih nepogoda, najčešće potresa i požara. Tako je bilo i tijekom krize zbog pandemije COVID-a 19 koja nije zaobišla ni našu zemlju. Tijekom karantene neometano smo radili od kuće i danonoćno koristili sve blagodati električne energije, jer prekida u opskrbi strujom nije bilo.  

“Više od struje” zahvaljujući ljudima
U tom kontekstu je i slogan HEP-a “Više od struje” dobio pravo značenje, s obzirom na goleme napore koje hepovci ulažu da bi u izvanrednim okolnostima održavali golem, nevidljiv, ali složen sustav koji se nalazi “iza utičnice” u našim domovima, spreman da u trenutku aktiviranja električnog prekidača odgovori na sve naše potrebe za svjetlom, toplinom, snagom i informacijom. HEP danonoćno isporučuje električnu energiju tamo gdje treba, koliko treba i kome god treba. Toga najčešće postanemo svjesni kad nestane struje, kao što se to, primjerice, dogodilo zbog ledoloma u Gorskom kotaru, poplave u istočnoj Posavini, velikih požara koji su bjesnili, 2015. na Pelješcu i 2017. nadomak Splita, ili u snažnom poresu koji je nedavno pogodio Zagreb. U takvim situacijama, terenske ekipe HEP-a odmah izlaze na terene, bez obzira na vremenske (ne)uvjete i opasnosti, jer je baš tada HEP-ovim monterima najvažnije građanima Hrvatske opet dati struju što je prije moguće. 

Pandemija koronavirusom bila je novi izazov za hepovce koji su se, poput liječnika i medicinskog osoblja, vatrogasaca, policajaca i komunalaca, našli na prvoj crti borbe s virusom, potpuno svjesni činjenice da hrvatski elektroenergetski sustav mora i u ovoj krizi funkcionirati besprijekorno. Tako su, u okolnostima socijalne distance i posebenih mjera za očuvanje zdravlja, radnici HEP-a, posebno terenci, radili od 0-24 kako bi osigurali stabilnu i sigurnu opskrbu građana i industrije električnom energijom i uspjeli su u tome. 

Društveno odgovorno poslovanje i humanost na djelu 
Svjesni društvene odgovornosti, solidarizirajući se sa sugrađanima i pripadnicima svih angažiranih službi, svi radnici HEP-a odrekli su se svojih primanja u iznosu od 500 kuna, što je na razini HEP grupe 5,1 milijun kuna. Dodatnih ukupno 100 tisuća kuna odvojili su članovi Uprave od svojih prihoda. Na taj način prikupljena sredstva, HEP je donirao za borbu protiv epidemije uzrokovane koronavirusom te za sanaciju posljedica potresa u Zagrebu i okolici. Posebnu donaciju dodijelio je Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. 

Odmah po izbijanju korona krize, HEP je obustavio isključenja kupaca zbog dugovanja za električnu energiju, a onima kojima je bila isključena električna energija, vraćena je opskrba, kako bi se omogućilo neometano funkcioniranje aktivnosti, poput rada od kuće ili škole na daljinu. Privremeno je obustavljeno i slanje opomena i provođenje ovrha. 

I u vremenima krize planira se dugoročno
Kao jedan od najvećih poslodavaca u Hrvatskoj, HEP i u aktualnim nepovoljnim okolnostima dugoročno razmišlja o zapošljavanjima na pojedinim radnim mjestima. S tim ciljem, uz ostale aktivnosti, HEP  je i ove školske godine dodijelio stipendije učenicima strukovnih škola i studentima, prvenstveno tehničkih fakulteta. Time je dao doprinos stvaranju baze stručnjaka koji će imati priliku da se zaposle i ostanu u Hrvatskoj i na taj način se uključe u razvoj hrvatskog gospodarstva.

Sadržaj omogućuje HEP 

New Report

Close