Hrvatski Telekom pokrenuo nacionalni program digitalne edukacije starijih osoba u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 10. prosinac 2020. u 14:39
Foto: Press

Projekt digitalne edukacije odlično je prepoznao jednu vrlo ugroženu skupinu građana u vrijeme epidemije i zatvaranja društva.

U skladu s mjerama zaštite uslijed pandemije koronavirusa, domovi za starije su bili primorani strogo ograničiti posjete članova obitelji i volontera. Tako su društveni kontakti i druženja, koji su uvijek igrali ključnu ulogu u svakodnevici štićenika domova za starije, ustupili mjesto golemom osjećaju usamljenosti i izoliranosti, koja u ovo predbožićno vrijeme posebno teško pada i njima i njihovim obiteljima. Svjestan ovog problema, Hrvatski Telekom je u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb pokrenuo nacionalni program digitalne edukacije starijih osoba. U prvoj fazi Programa koji je dio šireg društveno odgovornog koncepta „U dobrim rukama“ Hrvatski Telekom je donirao tablete i besplatan internet za 14 domova za starije diljem Hrvatske, a sljedeće je godine programom će biti obuhvaćeni dodatni domovi.

Prve ustanove koje su postale dio HT-ovog programa digitalne edukacije su: Dom umirovljenika Osijek, Dom Buzin, Dom za starije i nemoćne osobe Trešnjevka, Dom za starije Maksimir, Dom za starije osobe Medveščak, Dom za starije osobe Centar, Dom za starije osobe Dubrava, Dom za starije osobe Ksaver, Dom za starije osobe Park, Dom za starije osobe Sveti Josip, Dom Mali Kartec, Dom za starije i nemoćne Lovret, Dom za starije i nemoćne osobe Sveta Ana te Dom za starije i nemoćne osobe Split.

U Programu sudjeluju i članovi Kluba volontera Hrvatskog Telekoma, koji će pripremati jednostavno razumljive edukativne video materijale putem kojih će stariji sugrađani lako savladati kako koristiti različite digitalne alate koji će im omogućiti da budu povezani i u stalnom kontaktu sa svojim obiteljima i prijateljima. U prvoj video edukaciji štićenici 14 domova za starije u Gradu Zagrebu naučit će kako uspostaviti WhatsApp video pozive na svojim tabletima. Edukativni video materijali će se kontinuirano nadograđivati te će uskoro biti objavljeni na službenim kanalima Hrvatskog Telekoma i drugim zainteresiranima.

„Digitalni alati su tu da nam olakšaju život. Nažalost, velik broj naših građana starije životne dobi nema dovoljno digitalnih vještina kako bi mogli iskoristiti njihove prednosti. Zbog toga program digitalne edukacije starijih sugrađana vidimo kao ispunjavanje naše misije povezivanja svih u Hrvatskoj s mogućnostima digitalizacije i izgradnje svijeta boljih mogućnosti. Želimo ih naučiti kako koristiti digitalne alate poput video poziva putem kojih mogu puno češće čuti i vidjeti svoje najbliže. U Hrvatskom Telekomu smo svjesni svoje važne uloge u osiguravanju jednakog pristupa tehnologiji za sve u Hrvatskoj, i nećemo prestati dok to ne ostvarimo“, izjavio je Ivan Bartulović, član Uprave za ljudske resurse Hrvatskog Telekoma.

 „Projekt digitalne edukacije odlično je prepoznao jednu vrlo ugroženu skupinu građana u vrijeme epidemije i zatvaranja društva – štićenice i štićenike domova za starije osobe, koji su u ovim nesretnim okolnostima gotovo pa potpuno odsječeni od svojih najbližih. Volonterski centar Zagreb prepoznaje vrijednost projekta i veselimo se njegovom pozitivnom utjecaju na kvalitetu života vaših štićenika,“ – rekla je Nina Butić Ivanković, izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb.

Svi smo svjesni kako ništa ne može zamijeniti kontakte i druženja uživo, no zahvaljujući tehnologiji, u trenucima kad ne možemo biti zajedno starijim članovima našeg društva možemo otvoriti vrata digitalnog svijeta te osjećaj samoće i izoliranosti, umanjiti i zamijeniti povezanošću i uključenošću.

Komentirajte prvi

New Report

Close