Hrvatska flota civilnih zrakoplova bogatija za novi Airbus A319

Autor: Darko Bičak , 09. lipanj 2021. u 10:50
Ilustracija, Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatski privatni operater Trade Air preuzeo svoj peti zrakoplov u floti koji je do nedavno koristio bosanskohercegovački zračni prijevoznik FlyBosnia

Hrvatska privatna aviokompanija, Trade Air, jučer je u zagrebačkoj zračnoj luci od AerCapa preuzela svoj peti zrakoplov, prvi Airbus tipa A319. Time se flota ovog prijevoznika sastoji od tri zrakoplova tipa A320, jednog zrakoplova tipa F100 te jednog zrakoplova tipa A319. Kako prenosi Croatianaviatin, radi se o zrakoplovu koji je do nedavno letio pod callsignom privatne aviokompanije iz Bosne i Hercegovine (FlyBosnia), te je u floti tog prijevoznika nosio oznaku E7-FBA.

Novi zrakoplov u floti Trade Aira proizveden je u ljeto 2002. godine te je njegov prvi vlasnik bio finski avioprijevoznik Finnair. Nakon toga zrakoplov je bio angažiran u Rusiji, a posljednje u Bosni i Hercegovini. Nakon odlaska iz flote FlyBosnie, zrakoplov je do jučer bio parkiran u Arizoni.  Zrakoplov je 7. lipnja u 14 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu poletio iz Marane (Arizona) za Portsmouth (New Hampshire), odakle je prelet nastavljen prema Reykjaviku. Nakon sat vremena zrakoplov je iz Reykjavika nastavio putovanje prema Zagrebu gdje je i sletio u 17 sati i 40 minuta po lokalnom vremenu.

Kako je Trade Air sklopio posao u Prištini gdje je već mjesecima baziran jedan A320 (9A-BTG), došlo je i do potrebe za angažmanom dodatnog zrakoplova koji će također biti baziran na Kosovu. S obzirom na to da su sklopljeni brojni ugovori za ovo ljeto, o čemu smo već pisali, kompanija se odlučila na nabavku dodatnog zrakoplova kako bi mogla odgovoriti na zahtjeve tour operatora. Novi A319 u floti Trade Aira imat će kapacitet od 144 sjedala u standardnoj 3-3 konfiguraciji. Ulazak ovog zrakoplova u operacije očekuje se u sljedeća dva tjedna, odmah nakon što bude gotov C-check u tehničkom održavanju Croatia Airlinesa u Zagrebu. U hrvatskom registru ovaj će A319 nositi registarsku oznaku 9A-BTJ, dok će se na trupu zrakoplova u dogledno vrijeme naći oznake MyWingsa, tour operatora koji zakupljuje ova dva spomenuta zrakoplova Trade Aira.

Komentirajte prvi

New Report

Close