Hanfa naložila preuzimanje Tehnike ‘kineskom’ dioničaru

Autor: Tomislav Pili , 01. travanj 2021. u 17:42
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Obveza je nastala za tvrtku Luxury Real Estate te Bojana Horvačića, Borana Poljančića i Zvonimira Zlopašu

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na današnjoj je sjednici donijela rješenje kojim se utvrđuje da je za tvrtku Luxury Real Estate te Bojana Horvačića, Borana Poljančića i Zvonimira Zlopašu nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje građevinske kompanije Tehnika. Regulator je naložio da LRE te navedeni trojac u roku od 90 dana podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje.

Podsjetimo, LRE je pojedinačno najveći dioničar Tehnike s 20 posto udjela, a stekao ih je u srpnju 2019. otkupom gotovo 38.0000 dionica, procijenjene vrijednosti oko 10 milijuna kuna, od Tehnike ESOP. Direktor LRE-a je Zvonimir Zlopaša koji je i predsjednik Nadzornog odbora Tehnike. Prema javno dostupnim podacima, LRE je osnovala tvrtka Zhongya nekretnine, a među direktorima te tvrtke upisana je i kineska poduzetnica Yu Jiang, hrvatskoj javnosti poznata po obilascima Kumrovca prije dvije godine i tvrdnjama da je zainteresirana za obnovu devastirane Političke škole.

Hanfa je utvrdila da je 5. srpnja 2019., prelaskom zakonom propisanog praga od 25 posto dionica s pravom glasa, nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Tehnike. Nadzorom je utvrđeno da je LRE davao pozajmice Bojanu Horvačiću i Boranu Poljančiću, a koje su oni zatim koristili za kupnju dionica Tehnike putem investicijskih društava. Valja naglasiti kako je Bojan Horvačić direktor i član Uprave Tehnike dok je Boran Poljančić do sada bio javnosti nepoznat u kontekstu zbivanja oko te građevinske kompanije. Pretraga interneta otkriva tek da se radi o profesionalnom tenisaču.

Tijekom nadzora Hanfe utvrđeno je da je LRE  stekao 37.891 dionicu od Tehnika ESOP, što predstavlja 20 posto udjela u temeljnom kapitalu, Bojan Horvačić drži 19.921 dionicu, što je 10,51 posto udjela u temeljnom kapitalu, Boran Poljančić drži 8261 dionicu, odnosno 4,36 posto udjela u temeljnom kapitalu, a Zvonimir Zlopaša drži 10 dionica ili 0,00528 posto udjela. “To znači da navedene osobe na dan nastanka obveze 5. srpnja 2019. zajedno drže 66.083 dionica, što je 34,87 posto udjela u temeljnom kapitalu, odnosno 34,87 posto dionica s pravom glasa čime je prijeđen kontrolni prag od 25 posto kada prema ZPDD-u nastaje obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje”, navodi se u Hanfinu rješenju.

U nedavnom intervjuu Večernjem listu predsjednik Uprave Tehnike Zlatko Sirovec, na pitanje jesu li kineski investitori u igri za dokapitalizaciju Tehnike, odgovorio je kako su Kinezi samo jedna od mogućnosti za strateškog partnera. Dodao je kako kompanija trenutačno razgovara s četiri moguća strateška partnera iz Kanade, Kine, Australije i Njemačke.

Komentirajte prvi

New Report

Close