Evo gdje Lidl nudi početnu plaću od više od 100 kuna po satu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. srpanj 2022. u 11:20
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Prema istraživanju, ugostiteljstvo su napustili uglavnom radnici sa skraćenim radnim vremenom i ugovorima na ‘određeno’.

Pandemijska kriza otjerala je radnike u Njemačkoj iz ugostiteljstva i potaknula ih da posao potraže u prvom redu u maloprodaji i logistici, pokazalo je istraživanje Instituta njemačkog gospodarstva.

Samo u 2020. godini iz ugostiteljstva je otišlo 216 tisuća radnika, utvrdili su ekonomisti IW-a.

Gotovo 35 tisuća njih pronašlo je novi posao u maloprodaji, gdje supermarketi poput Aldija i Lidla nude početnu plaću od najmanje 14 eura po satu.

Oko 27 tisuća prešlo je iz ugostiteljstva u sektor transporta i logistike, između ostalog i na posao dostavljača, a otprilike isto toliko uključilo se u sektor poslovnog upravljanja, na poslovima tajnica i tajnika.

Prema istraživanju, ugostiteljstvo su napustili uglavnom radnici sa skraćenim radnim vremenom i ugovorima na ‘određeno’.

“Ni u jednom drugom sektoru zapošljavanja pad nije tako snažan, ni u apsolutnom ni u relativnom izrazu”, rekle su autorice istraživanja Anika Jansen i Paula Risius.

Udruga bavarskih hotela i restorana (DEHOGA) poziva na ciljanu politiku doseljavanja u Njemačku kako bi se riješio problem ‘egzodusa’ radnika.

Građani iz zemalja Zapadnog Balkana trebali bi, primjerice, brže dobivati dozvole boravka za potrebe rada u Njemačkoj. Treba ubrzati postupak dodjele viza za podnositelje zahtjeva iz zemalja koje nisu članice EU-a, rekao je generalni direktor DEHOGA-e Thomas Geppert.

Smatram da manjak nećemo moći popuniti domaćim radnicima, poručuje Geppert.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ne znam kako to, pa stalno kruže priče kako je zemlja prenapučena, pa di su onda ti ljudi, stalno fali radnika?

New Report

Close