Ericsson NT-u skočili prihodi, no neto dobit manja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2020. u 15:58
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Bruto dobit je pak iznosila 164,5 milijuna kuna, što je 16 posto više no u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a rezultat je upravo rasta prihoda od prodaje.

Ericsson Nikola Tesla Grupa u 2019. godini ostvarila je neto dobit od 102,6 milijuna kuna, što je 9,7 posto manje u odnosu na godinu ranije, dok su prihodi od prodaje skočili za 14,2 posto, pokazuje financijsko izvješće tvrtke objavljeno u četvrtak.

Prihodi od prodaje lani su pak iznosili 1,78 milijardi kuna, što je 14,2 posto više no u 2018. godini. Pritom su rasli u sva tri poslovna segmenta – na domaćem tržištu za 33 posto, na 497 milijuna kuna, u segmentu izvoza za 11 posto, na 254,6 milijuna kuna, a osam posto kada je riječ o uslugama za švedski Ericsson, najvećeg pojedinačnog vlasnika, od kojeg su prihodi u 2019. premašili milijardu kuna.

Bruto dobit je pak iznosila 164,5 milijuna kuna, što je 16 posto više no u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a rezultat je upravo rasta prihoda od prodaje.

Bruto marža zadržala se na 9,2 posto, dok su pak, kako navode iz tvrtke, uslijed povećanog angažmana na razvoju novih i postojećih tržišta, prodajni i administrativni troškovi porasli za 12,3 posto na godišnjoj razini, na 81,8 milijuna kuna.

Operativna dobit lani je iznosila 102,6 milijuna kuna, 14,5 posto manje u odnosu na 2018. godinu, dok je novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosio 68,9 milijuna kuna, također manje no u godini prije, kada je dosezao 75,2 milijuna kuna.

Kovačević: Operateri spremni za uvođenje 5G

Predsjednica Uprave Ericssona NT Gordana Kovačević na konferenciji za medije je kazala da jedan od glavnih trendova koji je obilježio prošlu godinu je implementacija 5G mreže koji su započeli vodeći europski i svjetski operatori.

Pritom ističe da je Ericsson u području 5G tehnologije svjetski lider, dok je Ericsson NT Grupa, s više od 1.400 razvojno -istraživačkih stručnjaka, koji čine više od trećine od ukupno 3.224 zaposlenika, “dio te priče”.

Kovačević ističe da je suradnja s vodećim operatorima u Hrvatskoj, Hrvatskim Telekomom (HT) i kompanijom A1, izuzetno dobra. Kao i prethodnih godina, i u sljedećem razdoblju radit će se na modernizaciji kompletne infrastrukture, a Kovačević poručuje da su oba operatera spremna za uvođenje 5G.

Napominje da je bitno da regulator čim prije objavi uvjete i dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar, a očekuje da bi se to moglo dogoditi u zadnjem kvartalu ove godine, a “možda i prije”.

“I jedan i drugi naš partner, zajedno s nama, i na Ericssonovim tehnologijama, ima veliki potencijal da starta s 5G”, kaže Kovačević.

Smatra da Hrvatska ima veliki potencijal, jer, iako smo mala zemlja, naši operatori imaju najmoderniju infrastrukturu koja u svijetu postoji, a bazirana je na Ericssonovoj tehnologiji, dok, po njenim riječima, potencijal predstavlja i sama tvrtka Ericsson NT, koja kao informacijsko-komunikacijsko tehnološka kompanija sa svojih gotovo 1.500 stručnjaka razvija i istražuje 4G i 5G tehnologije.

Ericsson NT je tijekom siječnja ove godine preuzela od korporacije Ericsson potpunu odgovornost za segment upravljanih usluga u izgradnji i održavanju telekomunikacijske infrastrukture HT-a. Kovačević kaže da bi prihodi prema grubim procjenama od te usluge godišnje trebali iznositi oko 500 milijuna kuna. No, s druge strane, smanjuje se dio prihoda od usluga koji se kroz tvrtku kćer, Ericsson Nikola Tesla Servisi, pružao Ericssonovoj globalnoj korporaciji, a koji je u prethodnim godinama iznosio između 160 i 180 milijuna kuna.

Stoga, rast prihoda bi zapravo iznosio oko 300 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close