ENNA grupa: Društvo TMG je u cijelosti ispunilo sve dospjele ugovorne obveze

Autor: Poslovni.hr , 28. veljača 2023. u 09:51
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

‘PPD i INA (Terra mineralna gnojiva – TMG) dokapitalizirali su Petrokemiju krajem 2018. godine uplatom 300 milijuna kuna za 30.000.000 dionica Petrokemije, svaka tvrtka pojedinačno 150 milijuna kuna. Osim te dokapitalizacije, druga obveza dokapitalizacije ne postoji’, naveli su iz ENNA grupe.

Tvrtka Prvo plinarsko društvo uputila je zahtjev za objavom ovoga Ispravka sukladno odredbi članaka 40-42. i čl 56. Zakona o medijima, a u svezi s člankom objavljenim

  1. veljače 2023. u Poslovnom dnevniku pod naslovom Zapelo preuzimanje Petrokemije, predstavnici Yildirima stižu u Zagreb, autorice Marije Brnić.

“Članak sadrži neistinite informacije koje obmanjuju javnost, istodobno nanoseći reputacijsku i poslovnu štetu tvrtki Prvo plinarsko društvo.

U članku koji sadrži brojna nagađanja, među ostalim, stoji i sljedeća neistina:

“Nema službenih informacija što su sve sporna pitanja, no neslužbeno se čuje da najveći problem predstavlja činjenica da su PPD I INA imali obavezu dokapitalizirati Petrokemiju s više od 600 milijuna kuna, no pritom navodno nije I definiran precizan vremenski okvir u kojemu će se ulaganja odvijati. Tek je načelno utvrđeno da je rok za ispunjenje te obveze 2028….”

Naime, PPD i INA (Terra mineralna gnojiva – TMG) dokapitalizirali su Petrokemiju krajem 2018. godine uplatom 300 milijuna kuna za 30.000.000 dionica Petrokemije, svaka tvrtka pojedinačno 150 milijuna kuna. Osim te dokapitalizacije, druga obveza dokapitalizacije ne postoji.

Krajem 2018. godine u trenutku ulaska novih vlasnika, Petrokemija je imala gubitak od 474 milijuna kuna. U proteklih pet godina ukupno je vraćeno više od 730 milijuna kuna dugova nastalih prije nego što je društvo TMG ušlo u vlasničku strukturu Petrokemije.

Dodatno je u procesu restrukturiranja isplaćeno preko 50 milijuna kuna otpremnina.

Istovremeno, sukladno Ugovoru o dokapitalizaciji, društvo Terra mineralna gnojiva je preuzelo obvezu osigurati da Petrokemija izradi plan ulaganja za razdoblje od 10 g s ukupnim ciljanim iznosom ulaganja od 600 milijuna kuna. Sukladno tome, Petrokemija je u razdoblju od 2019. godine do 2022. godine, dakle u samo tri godine, izvršila ulaganja u ukupnom iznosu od 293 milijuna kuna, odnosno gotovo polovicu ugovorenog iznosa.

Društvo TMG je u cijelosti ispunilo sve dospjele ugovorne obveze. Petrokemija ima još ulaganja sukladno 10-godišnjem planu, ali u tom dijelu ne postoji nikakvo zakašnjenje.

Molimo vas da u skladu sa Zakonom i radi istinitog informiranja javnosti, objavite ovaj Ispravak”, stoji u dopisu kojeg potpisuje Dorotea Lazanin Jelenc, voditeljica Korporativnih komunikacija i marketinga ENNA grupe.

Komentirajte prvi

New Report

Close