Dobavljači Fortenove protiv mijenjanja ugovora za 2019.

Autor: Jadranka Dozan , 04. srpanj 2019. u 22:01
Marica Vidaković, Foto: 
Igor šoban/PIXSELL

Alvarezov tim ‘poravnavao’ bi šarolike ugovorne uvjete po tvrtkama.

Osim što nisu baš zadovoljni tretmanom i komunikacijom u vezi s ispunjenjem obveza po isplati dijela graničnog duga, kod dobavljača današnje Fortenova grupe nemir, čini se, unose i pozivi koje iz nje dobivaju u vezi s preispitivanjima komercijalnih uvjeta poslovne suradnje. Jučer je na temu provedbe nagodbe održana sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća, a članica PVV-a iz redova dobavljača Marica Vidaković apostrofirala je upravo ta pitanja kao točke oko kojih na relaciji s ključnim ljudima Fortenove postoje prijepori i/li nejasnoće. Dobavljači sumnjaju da im tvrtke u sastavu Fortenove grupe pokušavaju nametnuti nepoštene trgovačke prakse, rekla nakon sastanka.

'Tehnička' sjednica

Uz kratku ocjenu kako je sjednica PVV-a bila umnogome tehničke naravi, pri čemu su članovi Vijeća izviješteni o implementaciji nagodbe, istaknula je kako u tom dijelu stvari stoje dobro: operativni biznis uspješno je prenesen i funkcionira, uz određene administrativne poteškoće oko formalno-pravnih prijenosa zakupa, imovine ili udjela. Istodobno, s pozicije dobavljača stvari ne vidi baš idiličnima.

 

17,5milijuna

eura iznosi prva 'runda' isplate graničnog duga

Dio te priče je i pitanje obveza po graničnom dugu, koje za ovu godinu, prema nagodbi i računici Udruge dobavljača, impliciraju isplatu 17,56 milijuna eura (od ukupno 80-ak milijuna). No Vidaković je pored toga naglasila kako “osim nesuradnje i nekomuniciranja postoje i neki pokušaji primjene neke nove poslovne politike koja nije u skladu sa Zakonom o zabrani nepoštene trgovačke prakse”.

Pojašnjavajući tu tvrdnju rekla je kako se to u načelu očituje “ako trgovac traži nešto za što ne pruža protuuslugu”. Komercijalni razgovori i ugovori za 2019. su, kaže, mahom zaključeni i u poslovanju je to za tekuću godinu u pravilu završena priča; posluje se po tim dogovorima. Fortenova, međutim, pokušava jednostrano izmijeniti te ugovore, naglasila je. Uz opreznu najavu da “s članicama Udruge treba vidjeti koje su to protuusluge društava Fortenove” na temelju kojih bi se propitivali postojeći ugovorni uvjeti, dodala je i da se oko toga dobavljači “ne trebaju previše nervirati” jer da postoje institucije koje rješavaju takve situacije (AZTN).

Prostor za benefite

Prema svemu sudeći, savjetnički tim Antonia Alvareza kojega su ruske banke ponovno (ovaj put kao najutjecajniji suvlasnici) angažirale na restrukturiranju poslovnog sustava Fortenove, u šarolikim je komercijalnim uvjetima koje su s dobavljačima pojedinih roba ugovarale pojedine sastavnice grupe (u prvom redu iz grupe maloprodaje) očito prepoznao prostor za komercijalne benefite ako bi se ti uvjeti ujednačili (prema onim najpovoljnijim).

Pitanje refinanciranja

Kako bilo, ta dimenzija poslovnih odnosa dobavljača i Fortenove očitoje povezana i s cijelom pričom o tajmingu, iznosu i dinamici prve runde isplate graničnog duga. Ona se pak očekuje nakon što Fortenova riješi pitanje refinanciranja više od milijardu eura tzv.- roll up kredita, a što bi se, prema najavama, trebalo dogoditi do kraja ovog mjeseca. marin Pucar, šef Podravke i predsjednik Udruge dpbavljača konstruktivno je u vezi s graničnim dugom rekao kako se nada da će se o tome “partnerski dogovoriti”.

Komentirajte prvi

New Report

Close