Dionica HT-a najbolja je telekom dionica u srednjoj i istočnoj Europi

Autor: Bernard Ivezić , 12. rujan 2016. u 14:21
Davor Tomašković, predsjednik Uprave, Foto: Pixsell

Na razgovor s budućom Vladom idu s neovisnim brojkama.

Iako se često zbraja koliko je Deutsche telekom, kao većinski vlasnik Hrvatskog telekoma (HT), zaradio na toj investiciji, zagrebački Ekonomski institut (EIZ) u petak je objavio da su hrvatski građani koji su uložili u dionicu HT-a od 2008. do 2015. od toga profitirali sa 2,4 mlrd. kn. Još više, 3,6 mlrd. kn, na dionici HT-a zaradile su pravne osobe, posebno mirovinski fondovi. Saldo profita za domaće investitore je 6,1 mlrd. kn. Maruška Vizek, v.d. ravnateljica EIZ-a, koja je vodila istraživanje utjecaja HT-a na hrvatsko gospodarstvo, istaknula je da je ta kompanija više od bilo koje druge građane pretvorila u dioničare, pa je “8,2% stanovnika u jednom trenutku imalo tu dionicu”.

Prema CROBEX-u 10 ZSE te CECE Telecom indeksu Bečke burze, HT je najbolja dionica. Po povratu na imovinu u oba indeksa HT je u posljednjih pet godina najbolja dionica. U regiji je bolji od češkog O2, poljskog Orangea, Telekoma Slovenije, pa i T-Magyar telekoma. U Hrvatskoj je bolji od ENT-a, Leda, Končara, Adrisa, Atlantica, Valamara, Kraša i Ine. Po povratu na dionički kapital HT se pokazao najboljim telekomom u srednjoj i istočnoj Europi, a po indeksu CROBEX10 po petogodišnjem prosjeku titulu najboljeg su mu za dlaku uzeli ENT i Ledo. Istraživanje EIZ-a pokazuje da je HT najveći privatni investitor u Hrvatskoj s 5,7 mlrd. kn investicija u pet godina, da je s 12,9 mlrd. kn najveći stvaratelj dodatne vrijednosti, da održava 27 tisuća radnih mjesta te da s 10,5 mlrd. kn vrijednosti ekosustava pridonosi BDP-u sa 3,1%. “Da HT nestane, hrvatski BDP odmah bi pao bi za tih 3,1%”, rekla je Vizek.

Davor Tomašković, predsjednik Uprave HT-a, istaknuo je da su završili jedan investicijski ciklus i spremaju se za novi, a imaju brojna otvorena pitanja s državom o kojima želi razgovarati s budućom Vladom. “Želimo razgovarati konkretno i zato smo zatražili istraživanje neovisnog tijela, da se vidi koliko poslovanje HT-a utječe na gospodarstvo, posebno u segmentima radnih mjesta i investicija”, rekao je Tomašković. HT, istaknuo je, želi biti lider u digitalizaciji, ali nailazi na zapreke. “Plaćamo pravo puta lokalnim samoupravama, što naši konkurenti OiV i HEP ne plaćaju. Postoje inicijative da se OiV pretvori u državni telekom i gradi paralelnu infrastrukturu našoj iako je EK zbog tog 2015. uputila Hrvatskoj prigovor i zato još nismo povukli 200 mil. eura iz EU fondova za broadbanda, a sve je to problem jer HT želi i dalje ulagati 50% EBITDA”, rekao je Tomašković.

Komentari (3)
Pogledajte sve

dobro, a kakve su onda ostale???

Molio bi te bisere iz EIZ da mi objasne kako sam to dobro prošao sa dionicama HT ako sam ih platio 237 kn (mislim da je ta brojka u pitanju – ne sjećam se )i umjesto da ih odmah prodam za oko 460 kn (otprilike) svojim potomcima sam ostavio jadnih 156 kn (što je još i dobra cijena ) ?

U toku je hiebena PR kampanja HT-a s nejasnim ciljevima. Pokusavaju nesto dokazati, da su veliki, da im dionica vrijedi, da su x% GDP-a. Zasto? A ta kompanija je duboko i siroko zas.rala i razlog je da smo zadnji po pentraciji fiber broadbanda u EU. To nije ‘krivica’ sadasnje Uprave koja fura ovaj PR ali svakako je krivica DT-a koji zadnjih 10 godina NIJE ulagao. Uz to krivci su u HAKOMu koji jednostavno nije odradio svoj posao!

New Report

Close